Φτιάξτε τον δικό σας σπιτικό χαλβά με ταχίνι, ακολουθώντας βήμα βήμα την παρακάτω εύκολη συνταγή.
Υλικά:
50 γρ. νερό
100 γρ. γλυκόζη
150 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα ή φυστίκια Αιγίνης (ωμά)
200 γρ. ζάχαρη
600 γρ. ταχίνι
1/3 κ.γ. ξινό (λεμόν τουζού)
1/2 κ.γ. υγρή βανίλια
Διαδικασία:
Προετοιμασία: Αρχικά επιλέξτε το ταχίνι που προτιμάτε, ανάλογα με το αν θέλετε πιο ανοιχτόχρωμο ή σκούρο χαλβά. Σε ένα μπολ, αναμείξτε το ταχίνι με την βανίλια.
Σιρόπι: Στη συνέχεια σε μια κατσαρόλα, βάλτε το νερό, τη γλυκόζη και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε μέχρι να πάρει βράση. Προσθέστε το ξινό και αφήστε το σιρόπι να βράσει μέχρι να γίνει καραμέλα, περίπου 4 λεπτά, μέχρι να φτάσει τους 118°C.
Έλεγχος θερμοκρασίας: Για να ελέγξετε αν το σιρόπι είναι έτοιμο, ρίξτε λίγες σταγόνες σε ένα πιάτο με κρύο νερό. Αν οι σταγόνες σχηματίσουν μια μαλακή μπάλα, είναι έτοιμο.
Ανάμειξη: Έπειτα αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Χτυπήστε το σιρόπι με ένα μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να γίνει λευκό και να μοιάζει με ρευστή βανίλια.
Ζύμωμα: Κατόπιν προσθέστε το σιρόπι σιγά σιγά στο μπολ με το ταχίνι, αναδιπλώνοντας το με μια ξύλινη κουτάλα. Συνεχίστε να προσθέτετε το σιρόπι όσο είναι ακόμα ζεστό. Όταν κρυώσει αρκετά, ζυμώστε το με τα χέρια σας, μέχρι να γίνει ελαστικό και να μην σκορπίζονται τα υλικά.
Ξηροί καρποί: Ωστόσο προσθέστε τα αμύγδαλα ή τα φυστίκια Αιγίνης και συνεχίστε να ζυμώνετε.
Διαμόρφωση: Επιπλέον πασπαλίστε μια φόρμα σιλικόνης ή ένα μικρό μπολ με αμύγδαλα ή φιστίκια. Βάλτε μέσα τον χαλβά και πιέστε τον καλά, ώστε να κολλήσει στους ξηρούς καρπούς.
Στέγνωμα: Αφήστε τον χαλβά να σταθεί για 4-5 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Σερβίρισμα: Ξεφορμάρετε τον χαλβά και κόψτε τον σε φέτες ή μπουκιές.
Συμβουλές:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος ξηρών καρπών προτιμάτε.
Όσο περισσότερο ζυμώνετε τον χαλβά, τόσο πιο πολλές ίνες θα αποκτήσει.
Αποθηκεύστε τον χαλβά σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωμα
Χορηγούμενο