Η Chocotorta είναι ένα δροσερό, πλούσιο και σοκολατένιο γλυκό ψυγείου που αποτελεί τον εθνικό γλυκό θησαυρό της Αργεντινής. Η απλότητά του και η πλούσια, καραμελένια γεύση του το έχουν καταστήσει ένα ρετρό αγαπημένο γλυκό για οικογενειακές συγκεντρώσεις. Φτάνοντας να συγκρίνεται ακόμη και με το ιταλικό τιραμισού.
Μια Συνταγή που Γεννήθηκε από το Μάρκετινγκ
Η ιστορία της Chocotorta είναι τόσο απλή όσο η εκτέλεσή της. Εφευρέθηκε το καλοκαίρι του 1974. Όχι από κάποιον ζαχαροπλάστη ή σεφ, αλλά από τη διαφημίστρια Marité Mabragaña. Στόχος της ήταν να προωθήσει τα μπισκότα σοκολάτας Chocolinas της εταιρίας Bagley. Επίσης η ιδέα δημοσιεύθηκε ως «Torta de Chocolinas» και γρήγορα αγαπήθηκε για την ευκολία της παρασκευής της (δεν απαιτεί φούρνο) και την πλούσια γεύση της, βασισμένη στην επιτυχημένη τριπλέτα. Σοκολατένια μπισκότα, dulce de leche και στιγμιαίος καφές.
Η Εύκολη Διαδικασία (Στρώμα-Στρώμα)
Η Chocotorta είναι ένα γλυκό ψυγείου τύπου “icebox cake”. Όπου τα μπισκότα μαλακώνουν κατά την παραμονή τους στο ψυγείο. Απορροφώντας την υγρασία από την κρέμα.
Βασικά Υλικά:
- 1 1/2 κούπα παχύρρευστο dulce de leche (καραμέλα γάλακτος).
- 225γρ. τυρί κρέμα ή μασκαρπόνε.
- 800γρ. απλά μπισκότα σοκολάτας.
- 1 κούπα γάλα με στιγμιαίο καφέ (για την εμβάπτιση).
Εκτέλεση:
Προετοιμασία της Κρέμας: Αρχικά χτυπάμε στο μίξερ το dulce de leche, το τυρί κρέμα, τη βανίλια και την κρύα κρέμα γάλακτος μέχρι να έχουμε ένα ανάλαφρο και αφράτο μείγμα. Κρατάμε μέρος της κρέμας στο ψυγείο για την τελική επικάλυψη.
Εμβάπτιση & Στρώσιμο: Στη συνέχεια βουτάμε γρήγορα τα μπισκότα, ένα-ένα, στο μείγμα γάλακτος-καφέ (ή πορτό) και τα τοποθετούμε σε μια σφιχτή στρώση στο ταψί.
Συναρμολόγηση: Ωστόσο απλώνουμε ομοιόμορφα ένα μέρος της κρέμας πάνω από τα μπισκότα. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις εναλλάξ (βουτηγμένα μπισκότα / κρέμα) μέχρι να ολοκληρωθεί το γλυκό. Η αυθεντική συνταγή απαιτεί έξι στρώσεις μπισκότων και πέντε στρώσεις κρέμας.
Ψύξη: Το γλυκό καλύπτεται και τοποθετείται στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή ιδανικά όλη τη νύχτα. Αυτή η διαδικασία είναι κρίσιμη. Καθώς τα μπισκότα μαλακώνουν και η τούρτα σφίγγει.
Σερβίρισμα: Έπειτα αναποδογυρίζουμε την τούρτα σε πιατέλα, αφαιρούμε τη μεμβράνη και την καλύπτουμε με το μείγμα dulce de leche που είχαμε κρατήσει. Επιπλέον πασπαλίζουμε με κακάο σε σκόνη για το τέλειο φινίρισμα.
Επίσης το αποτέλεσμα είναι ένα πλούσιο, σοκολατένιο επιδόρπιο, που αποδεικνύει ότι η απλότητα, όταν συνδυάζεται με υπέροχα υλικά, μπορεί να γεννήσει έναν γευστικό θρύλο.
Χορηγούμενο