Χορηγούμενο
ΣΥΝΤΑΓΕΣ - ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Χοιρινό μπούτι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σκέτο μέλι

Δεν θα έχεις δοκιμάσει πιο νόστιμο και πιο ζουμερό

Χορηγούμενο

Χοιρινό μπούτι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σκέτο «μέλι» Δεν θα έχεις δοκιμάσει πιο νόστιμο και πιο ζουμερό

Χοιρινό μπούτι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σκέτο μέλι… Το χοιρινό μπούτι ψημένο στο φούρνο με πατάτες, μέλι και πορτοκάλι αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αν ακολουθήσετε τα βήματα της συνταγής με ακρίβεια, όπως υόσχεται η Αργυρώ Μπαρμποαρίγου, θα βγει ένα πιάτο γεμάτο γεύση και αρώματα, με ζουμερό κρέας και τραγανή πέτσα, που όμοιό του δεν θα έχεις δοκιμάσει ποτέ ξανά.

Δείτε επίσης – Μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας; Τα υπέρ και τα κατά

Χορηγούμενο

Τα υλικά που θα χρειαστείτε

Για το χοιρινό μπούτι

1 ολόκληρο χοιρινό μπούτι με πέτσα (περίπου 3 κιλά)
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
3 κ.σ. μουστάρδα
Χυμό από 2 πορτοκάλια και τις πορτοκαλόκουπες
2 κλωνάρια δεντρολίβανο
Αλάτι και πιπέρι

Δείτε επίσης – Ιδέες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με γεύσεις που μαγνητίζουν
Για τις πατάτες

Χορηγούμενο

1½ κιλό baby πατάτες
2 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα
Χυμό από 2 πορτοκάλια και 1 λεμόνι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κ.σ. μουστάρδα
Αλάτι και πιπέρι

Δείτε επίσης – Η πίτα των Χριστουγέννων

Βήμα – βήμα η εκτέλεση

Η σωστή προετοιμασία του κρέατος

Βγάλτε το χοιρινό μπούτι από το ψυγείο και αφήστε το να φτάσει σε θερμοκρασία για τουλάχιστον μία ώρα.
Το σχήμα το σε ταψί και χαράξτε την πέτσα του σε ρόμβων με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Περιχύστε το κρέας με το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού, αλατοπιπερώστε και αλείψτε το καλά.
Προσθέστε τα κλωνάρια δεντρολίβανου και τις πορτοκαλόκουπες στο ταψί.

Χορηγούμενο

Δείτε επίσης – Χοιρινό πρασοσέλινο με αυγολέμονο και χειμωνιάτικη διάθεση!
Πρώτο ψήσιμο

Σκεπάστε το μπούτι με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Ψήστε το σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (στις αντιστάσεις) για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Προσθήκη πατάτας και τελικό ψήσιμο

Αφαιρέστε τη λαδόκολλα και προσθέστε τις πατάτες, το σκόρδο και τα υγρά από το μπολ.
Ανακατέψτε το μέλι, το βαλσαμικό ξίδι και τη μουστάρδα. Αλείψτε το μπούτι με το συνδυασμό πινέλο.
Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 170°C και συνεχίστε το ψήσιμο για ακόμη 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πέτσα και οι πατάτες να μελώσουν.

Δείτε επίσης – Παραδοσιακό Χριστόψωμο: Οι συμβολισμοί και η ιεροτελεστία για το φτιάξετε

Χορηγούμενο

Πως θα προετοιμάσετε τις πατάτες

Καθαρίστε τις baby πατάτες και πλύντε τις καλά.
Σε μπολ, ανακατέψτε τις πατάτες με το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι.

Δείτε επίσης – Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Υγιεινά και πεντανόστιμα ορεκτικά που θα σας μαγέψουν

Τα μυστικά

Προθερμάνετε το φούρνο αρκετά ώστε να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία πριν τοποθετήσετε το ταψί.
Ο χρόνος ψησίματος ξεκινά να μετρά από τη στιγμή που βάζετε το ταψί στο προθερμασμένο φούρνο.
Ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα και δημιουργήστε ένα πιάτο που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας με τη νοστιμιά και την εμφάνισή του!


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button