ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά: Τι μαγειρεύουν στην Ελλάδα!

Κυρίαρχη θέση στο ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι κατείχε το κρέας και ιδιαίτερα το χοιρινό.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παλαιότερα χρόνια το κρέας αποτελούσε «είδος πολυτελείας», το οποίο καταναλωνόταν στις γιορτές. Η εισβολή ξένων προτύπων και οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων συντέλεσαν ώστε οι Έλληνες να αλλάξουν συνήθειες.

Στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα τρώγαμε χοιρινό


Η σφαγή και η κατανάλωση του χοιρινού τα Χριστούγεννα είναι έθιμο το οποίο έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, μιας και οι γεωργοί θυσίαζαν τα χοιρινά στον Κρόνο και στη θεά Δήμητρα για την προαγωγή της ευφορίας και της ευκαρπίας της γης και τον εξαγνισμό του ίδιου του σπιτικού από το κακό και τα δαιμόνια όλου του χρόνου.

Χριστούγεννα: Τι τρώνε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας

Επτάνησα: «Πουτρίδα» χοιρινό με κουνουπίδι και λάχανο

Εύβοια: «Μπάμπες»: Βρασμένο παχύ έντερο γεμιστό με συκώτι, σπλήνα και μπαχαρικά, όπου το χρώμα της σπλήνας συμβόλιζε αν ήταν καθαρός, ήταν καλός οιωνός, αν ήταν κίτρινος και χαραγμένος, ήταν δυσοίωνο σημάδι, αλλά και το γουρουνόπουλο(ολόκληρο πολλές φορές) στον φούρνο αλλά και στη θράκα ως κοντοσούβλι.

Ήπειρος: Στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου τα Χριστούγεννα έφτιαχναν τα “Σπάργανα” (τηγανίτες), τα οποία συμβόλιζαν τα σπάργανα του Χριστού στη Φάτνη. Αλλά και το γουρουνόπουλο(ολόκληρο πολλές φορές) στον φούρνο

Δωδεκάνησα: Τα παραδοσιακά «γιαπράκια», δηλαδή ντολμαδάκια, όπου το τύλιγμα του λάχανου γύρω από τον κιμά συμβόλιζε το φάσκιωμα του Χριστού.

Θράκη: Την παραμονή στο τραπέζι υπήρχαν εννιά διαφορετικά φαγητά, άβραστα και νηστίσιμα, ώστε να υπάρχει αφθονία φαγητών όλο τον χρόνο. Αλλά και το γουρουνόπουλο(ολόκληρο πολλές φορές) στον φούρνο.

Θεσσαλία: Η «αετόπιτα» μία πίτα φτιαγμένη με το ψαχνό κρέας του γουρουνιού «αετός». Αλλά και το γουρουνόπουλο(ολόκληρο πολλές φορές) στον φούρνο

Τρίκαλα: Ανήμερα των Χριστουγέννων, συνήθιζαν να τρώνε όλοι μαζί «γουρνάδα», δηλαδή ψητό χοιρινό κρέας. Το βράδυ των Χριστουγέννων ψήνουν κομματάκια χοιρινού, στη θράκα, πασπαλισμένο με μπόλικο αλάτι το «κοντοσούβλι».

Στερεά Ελλάδα: Το βράδυ των Χριστουγέννων τρώνε χοιρινό με σέλινο, αλλά και το γουρουνόπουλο(ολόκληρο πολλές φορές) στον φούρνο αλλά και στη θράκα ως κοντοσούβλι.

Γιάννενα: Το γουρουνόπουλο έχει την τιμητική του ολόκληρο πολλές φορές στον φούρνο. Το αγριογούρουνο σαλμί είναι το παραδοσιακό έδεσμα που περιέχει χοιρινό. Στην Ήπειρο στο γιορτινό τραπέζι οι πίτες έχουν την τιμητική τους.

Εύβοια: Το γουρουνόπουλο στον φούρνο αλλά και στη θράκα ως κοντοσούβλι.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Εκτίμηση σοκ για το Bitcoin: Που θα φτάσει η τιμή του μέσα στο 2025;

Εκτίμηση σοκ για το Bitcoin Που θα φτάσει η τιμή του στο 2025; Οι Προβλέψεις…

3 λεπτά ago

Άγιο Όρος: Το θαυματουργό μυστικό των μοναχών για τον καρκίνο

Άγιο Όρος Στο φως το θαυματουργό μυστικό των μοναχών για να προστατεύονται από τον καρκίνο…

14 λεπτά ago

Επιστήμονες βρήκαν που κρύβονται οι εξωγήινοι

Επιστήμονες βρήκαν που κρύβονται οι εξωγήινοι! Η απάντηση που θα σας αφήσει άφωνους και το…

7 ώρες ago

Αστυνομικός ερχόταν σε συνουσία με πτώματα ακόμη και παιδιών

Αστυνομικός που ήταν και παντρεμένος ερχόταν σε συνουσία με πτώματα ακόμη και μικρών παιδιών Αστυνομικός…

8 ώρες ago

Με ποιόν είναι παντρεμένη η Ειρήνη Μουρτζούκου;

Με ποιόν είναι παντρεμένη η Ειρήνη Μουρτζούκου; Η απάτη και η μπίζνα με τους εικονικούς…

8 ώρες ago

Το άγνωστο Μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που προκαλεί δέος

Το άγνωστο Μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που είναι κρυμμένο και προκαλεί δέος σε όλον τον…

11 ώρες ago