Οι παραδοσιακές χυλοπίτες αποκτούν μια νέα, συναρπαστική διάσταση. Συνδυασμένες με την πλούσια γεύση του πρόβατου και τη γλυκύτητα του χαρουπόμελου. Ωστόσο αυτό το πιάτο παντρεύει την παράδοση με τη σύγχρονη μαγειρική. Δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις του καλού φαγητού.
Υλικά για 4 μερίδες
- 100 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1,5 κιλό πρόβατο (μπούτι με κόκαλο), σε μερίδες
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
- 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
- 300 ml λευκό ξηρό κρασί
- 3 κόκκοι μπαχάρι
- 80 ml χαρουπόμελο
- 1,5 λίτρο ζωμός λαχανικών
- 500 γρ. μακριές χυλοπίτες
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Μαύρο πιπέρι
- 200 γρ. πρόβειο γιαούρτι
Εκτέλεση
Αρχικά σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ροδίστε καλά το κρέας από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια, προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, την πάπρικα και τον πελτέ ντομάτας. Επιπλέον αλατοπιπερώστε ελαφρά και σοτάρετε για 5-6 λεπτά ακόμα. Κατόπιν σβήστε με το κρασί και προσθέστε τους κόκκους μπαχαριού.
Έπειτα προσθέστε 1 λίτρο ζωμό λαχανικών και το χαρουπόμελο. Ωστόσο σιγοβράστε το φαγητό με κλειστό το καπάκι για περίπου 2 ώρες, σε μέτρια φωτιά. Μετά ελέγχετε ανά διαστήματα μήπως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμα ζωμό. Στο τέλος, δοκιμάστε για να ρυθμίσετε το αλάτι και το πιπέρι.
Επίσης όταν το κρέας έχει μαλακώσει, αφαιρέστε το από την κατσαρόλα και βάλτε το σε μια πιατέλα. Ακόμη, ρίξτε στη σάλτσα που έχει απομείνει τις χυλοπίτες και βράστε τες για 7-8 λεπτά, μέχρι να γίνουν al dente. Ελέγξτε ξανά για αλάτι.
Στη συνέχεια σερβίρετε το πιάτο όσο είναι ζεστό. Ωστόσο περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίστε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και προσθέστε μια κουταλιά πρόβειο γιαούρτι στο πλάι για να ολοκληρώσετε τη γεύση.
Καλή απόλαυση!
Χορηγούμενο