Demon Core Το άγνωστο θρίλερ με την τρίτη ατομική βόμβα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που δεν έπεσε ποτέ
Στην ιστορία των πυρηνικών όπλων, τρεις ατομικές βόμβες κατέχουν μια ιδιαίτερα σκοτεινή θέση. Δύο από αυτές, ο «Little Boy» και ο «Fat Man», έμελλε να σφραγίσουν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν έπληξαν τις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι το 1945, προκαλώντας τον θάνατο περίπου 200.000 ανθρώπων και αφήνοντας ανεξίτηλα σημάδια στην παγκόσμια συνείδηση.
Η τρίτη βόμβα, με την κωδική ονομασία «Demon Core» (Δαιμονικός Πυρήνας), είχε διαφορετική μοίρα. Η παράδοση της Ιαπωνίας στους Αμερικανούς κατέστησε περιττή τη χρήση της στον πόλεμο. Ωστόσο, η ιστορία της δεν τελείωσε με την αποθήκευσή της. Αντίθετα, ο «Demon Core» έγινε πρωταγωνιστής σε δύο τραγικά εργαστηριακά ατυχήματα, αποκαλύπτοντας τους αόρατους και θανατηφόρους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας.
Μετά την κατασκευή του, ο «Demon Core» παρέμεινε σε εργαστήρια για περαιτέρω μελέτη. Οι επιστήμονες, στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν καλύτερα τη συμπεριφορά του πλουτωνίου, πραγματοποιούσαν επικίνδυνα πειράματα, μετρώντας το κρίσιμο σημείο όπου ο πυρήνας θα γινόταν υπερκρίσιμος, πυροδοτώντας την αλυσιδωτή αντίδραση και απελευθερώνοντας θανατηφόρα ακτινοβολία. Γνωρίζοντας την υψηλή επικινδυνότητα αυτών των πειραμάτων, τα είχαν ονομάσει με μια σκοτεινή αίσθηση χιούμορ «γαργαλώντας την ουρά του δράκου».
Η πρώτη τραγωδία εκτυλίχθηκε τη νύχτα της 21ης Αυγούστου. Ο φυσικός Harry Daghlian αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα τέτοιο πείραμα μόνος του, με μόνη την παρουσία ενός φρουρού. Στην προσπάθειά του να φέρει τον πυρήνα πιο κοντά στην κρισιμότητα, άρχισε να τον περιβάλλει με τούβλα από καρβίδιο του βολφραμίου, ένα υλικό που έχει την ιδιότητα να αντανακλά τα νετρόνια πίσω στον πυρήνα. Κάποια στιγμή, ο Daghlian αντιλήφθηκε ότι ο πυρήνας βρισκόταν επικίνδυνα κοντά στο να γίνει υπερκρίσιμος.
Στη συνέχεια, ένα μοιραίο λάθος: ένα από τα τούβλα γλίστρησε από τα χέρια του και έπεσε απευθείας πάνω στη σφαίρα πλουτωνίου. Ακολούθησε μια στιγμιαία λάμψη μπλε φωτός και ένα κύμα θερμότητας. Ο Harry Daghlian δέχθηκε μια θανατηφόρα δόση ακτινοβολίας. Το χέρι του υπέστη σοβαρά εγκαύματα και, μετά από εβδομάδες αφόρητων πόνων, έπεσε σε κώμα. Είκοσι πέντε ημέρες μετά το ατύχημα, άφησε την τελευταία του πνοή. Ο φρουρός που ήταν παρών δέχθηκε επίσης ακτινοβολία, αλλά σε μη θανατηφόρα δόση.
Παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόστηκαν μετά το πρώτο ατύχημα, η μοίρα είχε άλλα σχέδια για τον «Demon Core». Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο του 1946, ένας άλλος φυσικός, ο Louis Slotin, επεδείκνυε ένα παρόμοιο πείραμα κρισιμότητας στον βοηθό του. Στο πείραμα αυτό, ο Slotin περιέβαλλε τον πυρήνα με έναν θόλο από βηρύλλιο. Με μεγάλη προσοχή, φρόντιζε να μην καλύψει εντελώς τον πυρήνα, χρησιμοποιώντας ένα κατσαβίδι για να διατηρεί ένα μικρό κενό, επιτρέποντας σε έναν ελεγχόμενο αριθμό νετρονίων να διαφύγουν και να αποτρέψουν την υπέρβαση του κρίσιμου σημείου.
Ωστόσο, η τραγωδία ήταν και πάλι προ των πυλών. Το κατσαβίδι γλίστρησε από το χέρι του Slotin, και ο θόλος κάλυψε εντελώς τον πυρήνα. Για μια ακόμη φορά, εμφανίστηκε η ίδια ανατριχιαστική μπλε λάμψη. Ο Slotin αντέδρασε ακαριαία και αφαίρεσε τον θόλο, αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει. Ο ίδιος και άλλοι επτά άνθρωποι που βρίσκονταν στο δωμάτιο εκτέθηκαν σε επικίνδυνα επίπεδα ακτινοβολίας. Δυστυχώς, μόνο ο Louis Slotin δέχθηκε μια θανατηφόρα δόση και υπέκυψε εννέα ημέρες μετά το ατύχημα. Δύο ακόμη άτομα που βρίσκονταν στον χώρο εκείνη τη στιγμή πέθαναν περίπου είκοσι χρόνια αργότερα από λευχαιμία, αλλά η άμεση σύνδεση των θανάτων τους με την έκθεση στην ακτινοβολία δεν κατέστη δυνατό να αποδειχθεί με απόλυτη βεβαιότητα.
Μετά από αυτά τα δύο τραγικά συμβάντα, η ιστορία του «Demon Core» έφτασε στο τέλος της. Οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να λιώσουν τον επικίνδυνο πυρήνα και να εντάξουν το υλικό του στο πυρηνικό οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών, χρησιμοποιώντας το σε άλλους, πιο σταθερούς πυρήνες. Η ιστορία του «Demon Core» παραμένει μια σκοτεινή υπενθύμιση των τρομερών δυνάμεων που κρύβονται στην καρδιά της ατομικής ενέργειας και των τραγικών συνεπειών που μπορεί να επιφέρει η ανθρώπινη αμέλεια ή η απλή ατυχία.
Παρόλο που έχουν ειπωθεί και γραφτεί τόσα πολλά για τις αρνητικές συνέπειες της κατανάλωσης σόδας,…
Η σοκολάτα που έγινε viral, τώρα τραβά την προσοχή για τον λάθος λόγο… Η σοκολάτα…
Καθώς πλησιάζουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2025, πολλοί μαθητές σκέφτονται ποια ακαδημαϊκή πορεία μπορεί να…
Η Klavdia βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή The 2Night Show με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου, μιλώντας για…
Μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 9 Απριλίου από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ…
Το πρόγραμμα "Gigabit Voucher", που υποστηρίζεται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0".…