Χορηγούμενο
ΚΟΣΜΟΣ

Δραματικές εξελίξεις στην Ευρώπη: Σολτς και Μακρόν ‘καταργούν’ στην πράξη το βέτο! Μόνον οι ισχυροί θα έχουν λόγο!

Χορηγούμενο

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσαν ότι για μια ισχυρή Ευρώπη του αύριο πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα θεμέλια της αμυντικής βιομηχανίας αλλά ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι ουσιαστικά καταργούν την αξία των μικρών χωρών ή όταν μια χώρα έχει αντίθετη απόφαση από αυτή που οι ισχυροί θα επιβάλλουν.

Πως; Απλά με την κατάργηση της ομοφωνίας στην λήψη των αποφάσεων που υπάρχει σήμερα σε πολλά ζητήματα που συνήθως άπτονται κοινών πολιτικών και ενσωμάτωσης της ειδικής πλειοψηφίας δηλαδή ακόμα και για ζητήματα που μπορεί να ίσχυε το εθνικό βέτο θα παρακάμπτετε μέσω της ψήφου των υπολοίπων!

Σολτς και Μακρόν έγραψαν ένα κοινό άρθρο για τη γερμανική Frankfurter Allgemeine και τη γαλλική Journal du Dimanche.

Στο άρθρο, με αφορμή την 60ή επέτειο της Συνθήκης του Ελιζέ, οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι η πρώτη μεγάλη πρόκληση της στιγμής είναι να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη θα είναι πιο κυρίαρχη. Και θα έχει τη γεωπολιτική ικανότητα να διαμορφώνει τη διεθνή τάξη:

Το μανιφέστο Μακρόν – Σολτς

«Για μια ισχυρή Ευρώπη του αύριο, πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στις ένοπλες δυνάμεις μας και στα θεμέλια της ευρωπαϊκής αμυντικής μας βιομηχανίας. Αυτό θα βελτιώσει τις αμυντικές μας ικανότητες και, ως εκ τούτου, θα ενισχύσει τις διατλαντικές σχέσεις. Η βελτίωση των δυνατοτήτων της Ευρώπης και ένας ισχυρότερος ευρωπαϊκός πυλώνας στο ΝΑΤΟ θα μας καταστήσουν ισχυρότερο εταίρο για τις ΗΠΑ. Θα είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι, αποδοτικότεροι και αποτελεσματικότεροι στην αντιμετώπιση των μεγάλων διεθνών στρατιωτικών προκλήσεων».

Σολτς και ο Μακρόν αποφασισμένοι να εκπληρώσουν τα όνειρα των Κόνραντ Αντενάουερ και Σαρλ ντε Γκωλ

«Είμαστε αποφασισμένοι. Θα διασφαλίσουμε ότι όταν τα παιδιά μας μεγαλώσουν και γίνουν πολίτες αυτής της ηπείρου… Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ένας ακόμη ισχυρότερος ηγέτης ελπίδας. Γνωρίζουμε από τις πολλές συναντήσεις μας ότι οι εταίροι και οι φίλοι μας στην Ευρώπη συμμερίζονται αυτή την πεποίθηση. Μαζί τους, θέλουμε να μετατρέψουμε αυτή την πεποίθηση σε πραγματικότητα. Θέλουμε να εργαστούμε προς την κατεύθυνση επτά στρατηγικών στόχων για να διαμορφώσουμε την Ευρώπη μας για την επόμενη γενιά».

Δήλωσαν ότι η γεωπολιτική ισχύς δεν εξαρτάται μόνο από τα στρατιωτικά μέσα. Αλλά και από την ευελιξία και την ικανότητα να είναι προνοητικοί σε στρατηγικούς τομείς. Οι ηγέτες σημείωσαν ότι θα αυξήσουν την ποικιλομορφία των στρατηγικών πόρων, θα ενισχύσουν τις ικανότητές τους σε κρίσιμους τομείς και θα επιδιώξουν να γίνουν η πρώτη ήπειρος στον κόσμο που θα είναι ουδέτερη από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Οι εθνικές προτιμήσεις θα αναγνωριστούν στο ενεργειακό μείγμα

«Πάνω απ’ όλα, θα επικεντρωθούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, στα μέτρα ενεργειακής απόδοσης, στις ισχυρές διασυνδέσεις και στη χρήση υδρογόνου, τόσο παραγόμενου όσο και εισαγόμενου. Θα εργαστούμε για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα συμμετάσχουμε σε κοινές αγορές φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις στρατηγικές μας συνεργασίες με όλους όσοι εργάζονται για τη διατήρηση της διεθνούς τάξης που κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Θέλουμε να προωθήσουμε το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο ως τον ακρογωνιαίο λίθο της ευημερίας μας. Υποστηρίζουμε μια φιλόδοξη εμπορική ατζέντα με τον ΠΟΕ στο επίκεντρό της και σύγχρονες εμπορικές συμφωνίες. Με εταίρους σε όλο τον κόσμο για να θέσουμε τις εμπορικές μας σχέσεις σε ευρύτερη βάση».

Η Κλιματική Αλλαγή και οι βιομηχανίες

Τονίζοντας τη σημασία της καταπολέμησης της Κλιματικής Αλλαγής, οι δυο ηγέτες δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν τους πολίτες να ξεπεράσουν τις προκλήσεις της οικολογικής μετάβασης.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι θα επιδιώξουν μια φιλόδοξη στρατηγική για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Ώστε να είναι ανταγωνιστική και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα ευνοεί τον ανταγωνισμό και την καινοτομία.

Το Κράτος Δικαίου

Τόνισαν ότι οι Ατομικές Ελευθερίες, το Κράτος Δικαίου, η δημοκρατική συμμετοχή και η προστασία των πολιτών αποτελούν τις βασικές αξίες και αρχές της ΕΕ. Και ότι η ΕΕ πρέπει συνεπώς να συνεχίσει να προστατεύει τους Ευρωπαίους πολίτες και τις ελευθερίες τους.

Οι δύο ηγέτες έκαναν έκκληση για το Κράτος Δικαίου και τις ατομικές ελευθερίες. Καθώς και για τη θέσπιση διεθνών προτύπων στον ψηφιακό τομέα. Δήλωσαν ότι. «οι εισαγωγές στην ΕΕ πρέπει να συμμορφώνονται με τα δικά μας πρότυπα ασφάλειας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα».

Σολτς και Μακρόν επεσήμαναν ότι θέλουν να διασφαλίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία, ιδίως για τους φοιτητές. Και ότι πρέπει να διενεργούνται αποτελεσματικοί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων

Ταυτόχρονα, ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Γερμανός Καγκελάριος δήλωσαν ότι η διευρυμένη ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει… Ότι θα διατηρήσει την ικανότητά της να ενεργεί με πιο αποτελεσματικά θεσμικά όργανα. Και γρήγορες διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Και, ειδικότερα, ήθελαν να διασφαλίσουν ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Τόνισαν ότι Γερμανία και Γαλλία συμφωνούν στα θεμελιώδη ζητήματα της Ευρώπης στην επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης των Ηλυσίων. Οι δύο ηγέτες δήλωσαν.: «Επιδιώκουμε τους ίδιους στόχους για μια ανθεκτική, ισχυρή και κυρίαρχη ΕΕ. Ακόμα και σε τομείς όπου διαφωνούμε, είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε κοινές απαντήσεις. Απαντήσεις τις οποίες θέλουμε να συμβουλευτούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button