ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έχετε δει πως φτιάχνουν τα γεύματα που μας σερβίρουν στα αεροπλάνα;

Πότε και πως μαγειρεύονται;

Published by
Συντακτική Ομάδα

Έχετε δει πως φτιάχνουν τα γεύματα που μας σερβίρουν στα αεροπλάνα; Πότε και πως μαγειρεύονται;

Τα γεύματα που σερβίρονται στις αεροπορικές πτήσεις αποτελούν διαχρονικό θέμα συζήτησης, αστεϊσμών, ακόμα και παραπόνων. Ωστόσο, πίσω από την συχνά αμφιλεγόμενη γεύση τους, κρύβεται μια τεράστια, υψηλής ακρίβειας βιομηχανία που παράγει χιλιάδες μερίδες φαγητού καθημερινά. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς είναι δυνατόν να μαγειρεύονται αυτά τα γεύματα ώρες πριν από την απογείωση και να φτάνουν σε εμάς ασφαλή και (σχεδόν) ζεστά, χιλιάδες πόδια πάνω από τη γη;


 

Μια Τεράστια «Κρύα» Λειτουργία

 

Η παραγωγή των γευμάτων των αεροπλάνων (γνωστά ως in-flight catering) είναι μια σύνθετη επιχείρηση που ακολουθεί αυστηρότατα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας. Σε αντίθεση με ένα κοινό εστιατόριο, τα αεροπορικά γεύματα μαγειρεύονται σε τεράστιες, βιομηχανικές κουζίνες, οι οποίες συχνά λειτουργούν σαν εργοστάσια.

  1. Μαζική Παραγωγή: Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι σχεδιασμένες να παράγουν δεκάδες χιλιάδες μερίδες φαγητού την ημέρα, καλύπτοντας τις ανάγκες πολλαπλών αεροπορικών εταιρειών.
  2. Το Κλειδί της Ψύξης: Τα φαγητά μαγειρεύονται, αλλά ποτέ δεν ψήνονται πλήρως. Ο κανόνας είναι να ψύχονται αμέσως μετά την προετοιμασία τους, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται blast chilling, η οποία μειώνει τη θερμοκρασία σε λιγότερο από 5°C πολύ γρήγορα. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της ανάπτυξης βακτηρίων.
  3. Συσκευασία και Φόρτωση: Τα κρύα γεύματα συσκευάζονται αεροστεγώς σε ατομικές μερίδες και φορτώνονται στα καρότσια (catering carts) που βλέπουμε στο αεροπλάνο. Όλη αυτή η διαδικασία γίνεται ώρες πριν από την πτήση, καθώς τα καρότσια πρέπει να περάσουν από εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας.

Τι είναι τελικά αυτές οι άσπρες γραμμές που βγαίνουν από τα αεροπλάνα στον ουρανό;

Γιατί η Γεύση Διαφέρει;

 

Πέρα από την ανάγκη για μαζική και γρήγορη παραγωγή, υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη γεύση που αντιλαμβανόμαστε στον αέρα:

    • Η Υγρασία και η Πίεση: Στο υψόμετρο των 30.000 ποδιών, η ατμοσφαιρική πίεση και η ξηρότητα του αέρα μέσα στην καμπίνα μειώνουν την αίσθηση της γεύσης μας έως και 30%. Η αντίληψη του γλυκού και του αλμυρού επηρεάζεται ιδιαίτερα.
    • Η Λύση: Για να αντισταθμιστεί αυτή η απώλεια, οι σεφ των αεροπορικών εταιρειών αναγκάζονται να χρησιμοποιούν πολύ πιο δυνατές γεύσεις, προσθέτοντας περισσότερο αλάτι, πιπέρι και καρυκεύματα απ’ ό,τι θα έβαζαν σε ένα κανονικό εστιατόριο.
    • Το Φινίρισμα Εν Πτήσει: Τέλος, τα γεύματα ολοκληρώνουν το ψήσιμό τους (reheating) στους φούρνους του αεροσκάφους, λίγο πριν σερβιριστούν.

Δείτε στο βίντεο του Inside Factory Creations πως φτιάχνονται τα γεύματα, που μας σερβίρουν στα αεροπλάνα

Το Μυστήριο με τον αριθμό 7 πίσω από όλα τα αεροπλάνα Boeing

Η διαδικασία παρασκευής των αεροπορικών γευμάτων είναι επομένως μια αριστοτεχνική ισορροπία μεταξύ της επιστήμης των τροφίμων, των αυστηρών κανονισμών ασφαλείας και της ανάγκης να παρέχεται ένα φαγητό που να είναι τουλάχιστον αποδεκτό, ακόμη και όταν η ίδια μας η βιολογία λειτουργεί ενάντια στη γεύση του.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Γιατί ο Βασιλιάς Κάρολος δεν κοιμάται μαζί με την Καμίλα;

Γιατί ο Βασιλιάς Κάρολος δεν κοιμάται μαζί με την Καμίλα; Αντιμετωπίζει, όχι μόνο τον καρκίνο,…

50 λεπτά ago

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ανακοίνωσε το τέλος από το ποδόσφαιρο

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο προχώρησε σε μια ανακοίνωση βόμβα και ανακοίνωσε πότε θα είναι το τέλος…

2 ώρες ago

Ο Πούτιν «παραδίδει» κρυφά τη Ρωσία σε συγγενείς και ερωμένες;

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν «παραδίδει» κρυφά τον έλεγχο της Ρωσίας σε συγγενείς και ερωμένες; Σε ποιούς…

3 ώρες ago

Στη φυλακή ο ιερέας YouTuber με την κόκα

Στη φυλακή ο ιερέας YouTuber με την κόκα ενώ προφυλακίστηκαν ακόμη τρεις κατηγορούμενοι για τη…

3 ώρες ago

Θρήνος στην Πάτρα: Νεκρό το 3 ετών παιδάκι που έπεσε από μάντρα

Θρήνος στην στην Πάτρα: Νεκρό το 3 ετών παιδάκι που έπεσε από μάντρα ύψους δύο…

3 ώρες ago

Θρίλερ στα Τρίκαλα: 55χρονος εγκλωβισμένος για μέρες στα 960 μέτρα υψόμετρο

Θρίλερ στα Τρίκαλα: 55χρονος εγκλωβισμένος για μέρες στα 960 μέτρα υψόμετρο με το κράτος να…

3 ώρες ago