ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έχετε δει πως φτιάχνουν τα γεύματα που μας σερβίρουν στα αεροπλάνα;

Πότε και πως μαγειρεύονται;

Published by
Συντακτική Ομάδα

Έχετε δει πως φτιάχνουν τα γεύματα που μας σερβίρουν στα αεροπλάνα; Πότε και πως μαγειρεύονται;

Τα γεύματα που σερβίρονται στις αεροπορικές πτήσεις αποτελούν διαχρονικό θέμα συζήτησης, αστεϊσμών, ακόμα και παραπόνων. Ωστόσο, πίσω από την συχνά αμφιλεγόμενη γεύση τους, κρύβεται μια τεράστια, υψηλής ακρίβειας βιομηχανία που παράγει χιλιάδες μερίδες φαγητού καθημερινά. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς είναι δυνατόν να μαγειρεύονται αυτά τα γεύματα ώρες πριν από την απογείωση και να φτάνουν σε εμάς ασφαλή και (σχεδόν) ζεστά, χιλιάδες πόδια πάνω από τη γη;


 

Μια Τεράστια «Κρύα» Λειτουργία

 

Η παραγωγή των γευμάτων των αεροπλάνων (γνωστά ως in-flight catering) είναι μια σύνθετη επιχείρηση που ακολουθεί αυστηρότατα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας. Σε αντίθεση με ένα κοινό εστιατόριο, τα αεροπορικά γεύματα μαγειρεύονται σε τεράστιες, βιομηχανικές κουζίνες, οι οποίες συχνά λειτουργούν σαν εργοστάσια.

  1. Μαζική Παραγωγή: Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι σχεδιασμένες να παράγουν δεκάδες χιλιάδες μερίδες φαγητού την ημέρα, καλύπτοντας τις ανάγκες πολλαπλών αεροπορικών εταιρειών.
  2. Το Κλειδί της Ψύξης: Τα φαγητά μαγειρεύονται, αλλά ποτέ δεν ψήνονται πλήρως. Ο κανόνας είναι να ψύχονται αμέσως μετά την προετοιμασία τους, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται blast chilling, η οποία μειώνει τη θερμοκρασία σε λιγότερο από 5°C πολύ γρήγορα. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της ανάπτυξης βακτηρίων.
  3. Συσκευασία και Φόρτωση: Τα κρύα γεύματα συσκευάζονται αεροστεγώς σε ατομικές μερίδες και φορτώνονται στα καρότσια (catering carts) που βλέπουμε στο αεροπλάνο. Όλη αυτή η διαδικασία γίνεται ώρες πριν από την πτήση, καθώς τα καρότσια πρέπει να περάσουν από εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας.

Τι είναι τελικά αυτές οι άσπρες γραμμές που βγαίνουν από τα αεροπλάνα στον ουρανό;

Γιατί η Γεύση Διαφέρει;

 

Πέρα από την ανάγκη για μαζική και γρήγορη παραγωγή, υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη γεύση που αντιλαμβανόμαστε στον αέρα:

    • Η Υγρασία και η Πίεση: Στο υψόμετρο των 30.000 ποδιών, η ατμοσφαιρική πίεση και η ξηρότητα του αέρα μέσα στην καμπίνα μειώνουν την αίσθηση της γεύσης μας έως και 30%. Η αντίληψη του γλυκού και του αλμυρού επηρεάζεται ιδιαίτερα.
    • Η Λύση: Για να αντισταθμιστεί αυτή η απώλεια, οι σεφ των αεροπορικών εταιρειών αναγκάζονται να χρησιμοποιούν πολύ πιο δυνατές γεύσεις, προσθέτοντας περισσότερο αλάτι, πιπέρι και καρυκεύματα απ’ ό,τι θα έβαζαν σε ένα κανονικό εστιατόριο.
    • Το Φινίρισμα Εν Πτήσει: Τέλος, τα γεύματα ολοκληρώνουν το ψήσιμό τους (reheating) στους φούρνους του αεροσκάφους, λίγο πριν σερβιριστούν.

Δείτε στο βίντεο του Inside Factory Creations πως φτιάχνονται τα γεύματα, που μας σερβίρουν στα αεροπλάνα

Το Μυστήριο με τον αριθμό 7 πίσω από όλα τα αεροπλάνα Boeing

Η διαδικασία παρασκευής των αεροπορικών γευμάτων είναι επομένως μια αριστοτεχνική ισορροπία μεταξύ της επιστήμης των τροφίμων, των αυστηρών κανονισμών ασφαλείας και της ανάγκης να παρέχεται ένα φαγητό που να είναι τουλάχιστον αποδεκτό, ακόμη και όταν η ίδια μας η βιολογία λειτουργεί ενάντια στη γεύση του.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Νοστράδαμος 2026: Οι σκοτεινές προφητείες που προκαλούν δέος και τα «Σατανικά τετράστιχα» – Τι «είδε» ο διάσημος αστρολόγος;

Ο Michel de Nostredame, ο θρυλικός γιατρός και προφήτης του 16ου αιώνα, συνεχίζει να στοιχειώνει…

1 ώρα ago

Σοκ στο Κολωνάκι: Το «σατανικό σχέδιο» 3 σταδίων που οδήγησε στη δολοφονία της Ελένης Παπαδοπούλου από τον γιο της

Μια από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις μητροκτονίας των τελευταίων ετών ήρθε στο φως, με τη…

1 ώρα ago

Μην χάσετε την επιστροφή ενοικίου: Ποιοι πρέπει να κάνουν τροποποιητική δήλωση στο myAADE μέχρι την Τρίτη

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για χιλιάδες ενοικιαστές που δεν έλαβαν την επιστροφή ενοικίου που δικαιούνται…

3 ώρες ago

Νεκροί στα Βαρδούσια: Ποιοι ήταν οι τέσσερις ορειβάτες που παρασύρθηκαν από τη χιονοστιβάδα

Μια ανείπωτη τραγωδία εκτυλίχθηκε στα Βαρδούσια Όρη της Φωκίδας, βυθίζοντας στο πένθος την ορειβατική κοινότητα…

3 ώρες ago

Παγκόσμιο πένθος στη ροκ: Πέθανε ο Πέρι Μπαμόντε των «The Cure» – Η παρακαταθήκη του «Teddy»

Μια οδυνηρή απώλεια συγκλονίζει τη μουσική βιομηχανία και τους θαυμαστές της εναλλακτικής σκηνής, καθώς ο…

9 ώρες ago

Το αποκάλυψε ο Ηλίας Ψινάκης: Είναι «Gay, Straight ή κάτι άλλο;» – Η απάντηση που άφησε άφωνο τον Φειδία Παναγιώτου

Ο Ηλίας Ψινάκης, ένας άνθρωπος που η ζωή του θυμίζει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, βρέθηκε καλεσμένος…

10 ώρες ago