Η Ρωσία, η οποία είναι εμπλεκόμενη στην πιο θανατηφόρα σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει δει την εξουσία της να αμφισβητείται από αρκετούς παραδοσιακούς συμμάχους από τότε που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.
Στην Τιφλίδα, χιλιάδες Γεωργιανοί βγήκαν, μάλιστα, στους δρόμους τρεις συνεχόμενες νύχτες. Για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε έναν νόμο, όπως είπαν, «εμπνευσμένο από τη Ρωσία» για τους «ξένους πράκτορες» που απειλούσε να «εκτροχιάσει» την προσπάθεια της χώρας για στενότερους δεσμούς με την Ευρώπη.
«Μοιάζει πολύ με το Μαϊντάν του Κιέβου», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην κρατική τηλεόραση. Αναφερόμενος στα γεγονότα του Μαϊντάν το 2014 που είχαν ως αποτέλεσμα την ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου πρόεδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς .
«Μου φαίνεται ότι όλες οι χώρες που βρίσκονται γύρω από τη Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα σχετικά με το πόσο επικίνδυνο είναι να ακολουθήσεις έναν δρόμο προς τη δέσμευση με τη ζώνη ευθύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, τη ζώνη συμφερόντων τους», είπε ο Λαβρόφ.
Οι δηλώσεις του κορυφαίου Ρώσου διπλωμάτη δείχνουν το επίπεδο νευρικότητας στη Μόσχα για την αποδυνάμωση της εξουσίας της, από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν στον Νότιο Καύκασο μέχρι το Καζακστάν και το Τατζικιστάν στην Κεντρική Ασία, αναφέρει το Reuters.
Η Μόσχα θεωρεί τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια υπαρξιακή μάχη για το μέλλον. Τόσο της Ρωσίας όσο και των πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών. Τις οποίες, από το 1991, Ηνωμένες Πολιτείες, ΝΑΤΟ και ΕΕ προσπαθούν να αποσπάσουν από τη ρωσική σφαίρα επιρροής.
Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και ΝΑΤΟ υποστηρίζουν ότι «οικοδομούν νόμιμα δεσμούς» με χώρες που έγιναν ανεξάρτητες μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Και ότι πολλοί φοβούνται, μάλιστα, την πολύ πιο ισχυρή γείτονά τους τη Ρωσία.
Ο Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών από το 2004, είπε, επίσης, ότι τα γεγονότα στη Γεωργία ενορχηστρώθηκαν από το εξωτερικό. Και υποκινήθηκαν από μια προσπάθεια της Δύσης να απομακρύνει τους παραδοσιακούς συμμάχους της Ρωσίας.
Είπε, επίσης, ότι ο νόμος της Γεωργίας για τους ξένους πράκτορες, τον οποίο το Κοινοβούλιο απέρριψε, χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα. Για να ξεκινήσει αυτό που ουσιαστικά είναι μια προσπάθεια αναγκαστικής αλλαγής εξουσίας.
Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης και οι διαδηλωτές στη Γεωργία αρνούνται, μάλιστα, ότι είναι «μαριονέτες» της Δύσης.
Λένε ότι απλώς δεν συμφώνησαν με τον προτεινόμενο νόμο και θέλουν ένα δυτικό μέλλον. Που δεν προσφέρει η Ρωσία, η οποία πολέμησε εναντίον της Γεωργίας το 2008.
Πως είναι να σε κατασπαράζει ένας καρχαρίας; Συγκλονιστικές εικόνες μέσα από τα τα σαγόνια του…
Τροχαίο σοκ στην Καβάλα με αυτοκίνητο που απογειώθηκε από το δρόμο και σφηνώθηκε σε 3οροφο…
Χάρτης σοκ με τους στόχους της Ρωσίας στην Ευρώπη... Σε πόση ώρα μπορεί να πλήξει…
Black Friday: Η ανατριχιαστική ιστορία της μέρας που έγινε θεσμός και οι μαύρες σελίδες Black…
Ποιός είναι ο φιλόλογος και υποψήφιος διδάκτωρ του ΕΚΠΑ που συνελήφθη στη γιάφκα στο Παγκράτι;…
«Καταπέλτης» ο Καραμανλής για τη διαγραφή Σαμαρά! Ολόκληρη η ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού στην Πάτρα…