«Έγινε της Πόπης»: Η άγνωστη τραγωδία στη Βουλιαγμένη πίσω από τη φράση… Οι 11 νεκροί και οι σκηνές απόλυτου χάους και πανικού
Πολλές φορές χρησιμοποιούμε εκφράσεις στην καθημερινότητά μας χωρίς να γνωρίζουμε την ιστορία που κρύβεται πίσω τους. Μία τέτοια φράση είναι το «Έγινε της Πόπης», η οποία περιγράφει καταστάσεις απόλυτης σύγχυσης και αναταραχής. Η προέλευσή της, όμως, συνδέεται με ένα τραγικό ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε έντεκα ανθρώπους.
Ήταν η νύχτα της 27ης Νοεμβρίου 1934. Ο καιρός ήταν άσχημος και η ελληνική ακτοπλοΐα της εποχής αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα. Το επιβατικό ατμόπλοιο «Πόπη», ένα πλοίο με ήδη 53 χρόνια ζωής, προσάραξε κοντά στη Βουλιαγμένη.
Το «Πόπη», ένα μετασκευασμένο πλοίο που αρχικά ήταν ιδιωτική θαλαμηγός και είχε αλλάξει πολλούς ιδιοκτήτες πριν καταλήξει στην «Ηπειρωτική Ατμοπλοΐα» το 1920, εκτελούσε το δρομολόγιο από τον Πειραιά προς τις Κυκλάδες, μεταφέροντας τουλάχιστον 122 επιβάτες και εμπορεύματα.
Το μοιραίο συνέβη κοντά στο Μικρό Καβούρι, λίγα ναυτικά μίλια από τον Πειραιά. Το «Πόπη» προσέκρουσε στη νησίδα «Κασίδι», που βρίσκεται πολύ κοντά στις βραχονησίδες «Φλέβες». Παρά την πρόσκρουση και την επικίνδυνη κλίση που πήρε το πλοίο, δεν βυθίστηκε αμέσως, δημιουργώντας μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας στους επιβάτες, καθώς η στεριά φαινόταν πολύ κοντά. Ωστόσο, το γεγονός ότι το δυστύχημα συνέβη τη νύχτα δυσκόλεψε δραματικά την κατάσταση.
Στο πλοίο επικράτησε πανικός. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το πλήρωμα δεν ακολούθησε τους κανόνες ασφαλείας και άφησε τους επιβάτες αβοήθητους στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν το πλοίο. Οι μαρτυρίες ανέφεραν ένα τραγικό γεγονός: βασική προτεραιότητα μέρους του πληρώματος ήταν η σωτηρία των εμπορευμάτων, και συγκεκριμένα κάποιων ακριβών τυριών, αντί να βοηθήσουν τους επιβάτες να αποβιβαστούν με ασφάλεια.
Αυτός ο πανικός και η απουσία οργανωμένης αντίδρασης από το πλήρωμα ήταν τόσο έντονες που έδωσαν γένεση στην έκφραση «έγινε της Πόπης», η οποία έκτοτε χρησιμοποιείται για να περιγράψει καταστάσεις απόλυτου χάους και αταξίας.
Το πλοίο, όπως αποκαλύφθηκε μετά το ναυάγιο, δεν διέθετε τα απαραίτητα μέσα ασφαλείας, και η έλλειψη τηλέγραφου για την εκπομπή σήματος κινδύνου σχολιάστηκε έντονα. Δυστυχώς, χρειάστηκε να χαθούν 11 ανθρώπινες ζωές εκείνη τη νύχτα για να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στον τομέα της ασφάλειας στην ακτοπλοΐα. Οι εικόνες των μελών του πληρώματος να σώζουν στοιβάζοντας τα τυριά, ενώ άνθρωποι πνίγονταν, έμειναν χαραγμένες στη μνήμη της εποχής.
Παρόλο που το πλοίο δεν βυθίστηκε ολοσχερώς, 11 επιβάτες πνίγηκαν μέσα στην αναμπουμπούλα και τον πανικό. Σημαντική ήταν η συμβολή τριών χωροφυλάκων που συνόδευαν κρατουμένους στην Ανάφη, οι οποίοι, με αυτοσχέδια φώτα, βοήθησαν τους ναυαγούς να αποβιβαστούν στη διπλανή βραχονησίδα. Οι επιζώντες μετέφεραν συγκλονιστικές εικόνες χάους και τραγωδίας.
«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω»: Η άγνωστη ιστορία πίσω από τη φράση και η σπουδαία προφητεία
Παρά το τραγικό συμβάν, τα λάθη συνεχίστηκαν. Το πλοίο ρυμουλκήθηκε στον Πειραιά και επισκευάστηκε πρόχειρα, για να δρομολογηθεί ξανά στη γραμμή Πάτρα, Ζάκυνθο, Αργοστόλι, Ληξούρι, θέτοντας και άλλους επιβάτες σε κίνδυνο λόγω του υψηλού κέντρου βάρους που το καθιστούσε ευάλωτο σε απότομες κλίσεις.
Όλα αυτά τα γεγονότα οδήγησαν στην απώλεια εμπιστοσύνης του κοινού προς το πλοίο, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν τα ταξίδια με αυτό. Λίγο αργότερα, η ιδιοκτήτρια εταιρεία μετονόμασε το «Πόπη» σε «Ήπειρος», σε μια προσπάθεια να ξεχαστεί το τραγικό παρελθόν του. Η φράση «έγινε της Πόπης», όμως, παρέμεινε ζωντανή, θυμίζοντας μια σκοτεινή σελίδα στην ιστορία της ελληνικής ακτοπλοΐας και την ανθρώπινη τραγωδία που την σημάδεψε.
Σε νομικές ενέργειες προχώρησε ο Χρίστος Κούγιας, καταθέτοντας μήνυση εις βάρος του Γρηγόρη Βαλλιανάτου, με…
Μια απρόσμενη και εντυπωσιακή εμπειρία είχαν ψαράδες στην Κέρκυρα. Όταν κατά τη διάρκεια της εξόρμησής…
Η Κασσιανή, γνωστή και ως Κασία ή Εικασία (ή Ικασία), έζησε στα χρόνια του Βυζαντίου,…
Σοκ και θλίψη προκάλεσε ένα τραγικό περιστατικό που εκτυλίχθηκε σήμερα το πρωί στο Μενίδι. Μια…
Που βρίσκεται και πως είναι σήμερα το αεροπλάνο της Ολυμπιακής που μετέφερε τη σορό του…
Ποιά είναι η ελληνική ταινία που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς; Μια παράξενη ιστορία από τα χρυσά χρόνια…