ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έκθεση σοκ από την Τράπεζα της Ελλάδας: Πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη φτωχοποίησε τους Έλληνες;

Η έκρηξη ανισοτήτων και η δραματική μείωση στους μισθούς

«Γκρεμίζεται» και το αφήγημα που έχει η υιοθετήσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί ευμάρειας των πολιτών και ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς από το 2019 και έπειτα αυξήθηκαν και οι φτωχοί στη χώρα μας, ενώ και ο μισθός (παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού) έχασε μέρος της αγοραστικής τους αξία.

Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας διαπιστώνει σημαντική επιδείνωση των στοιχείων που αφορούν… Την ανισότητα, τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις συνθήκες διαβίωσης στη χώρα μας από το 2019.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι άνεργοι σε ποσοστό 45,4%, οι οικονομικά μη ενεργοί εκτός συνταξιούχων (27,3%), τα νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά (23,6%) και τα παιδιά ηλικίας έως 17 ετών (23,7%) είναι οι κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας στην Ελλάδα.

Ειδικότερα: Με βάση τα στοιχεία για τα εισοδήματα των νοικοκυριών το 2020 που προέρχονται από την έρευνα της E.Ε., ο δείκτης του κινδύνου σχετικής φτώχειας αυξήθηκε στο 19,6%, από 17,7% που είχε καταγραφεί για τα εισοδήματα του 2019. Ανατρέποντας την τάση αποκλιμάκωσης που είχε παρατηρηθεί τα προηγούμενα έτη.

Επίσης, ο κίνδυνος σχετικής φτώχειας στην Ελλάδα παραμένει πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.-27 (16,8%). Και είναι ο όγδοος υψηλότερος στην Ε.Ε.-27.

Το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό αυξήθηκε σε 28,3%. Ή 2,971 εκατ. άτομα από 27,4% το 2019 και 29,0% το 2018. Και οι δείκτες εισοδηματικής ανισότητας εμφανίζουν σημαντική επιδείνωση στην Ελλάδα το 2020. παραμένοντας, ωστόσο, κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε.-27.

Επίσης, σε επίπεδο Ε.Ε., το μέσο ισοδύναμο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε στη χώρα μας κατά 0,9% το 2021, σε σύγκριση με πέρυσι. Ενώ, το 20,4% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο κύριος λόγος μείωσης του εισοδήματός τους ήταν η πανδημία.

Οι μισθοί έχασαν από 7% έως 12%

Τα ευρήματα της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας επιβεβαιώνουν σε μεγάλο βαθμό την πρόσφατη μελέτη των καθηγητών του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Σάββα Ρομπόλη και κ. Βασίλη Μπέτση (Ανισότητες, κατώτατος μισθός και αγοραστική δύναμη) που εντοπίζουν σοβαρή αύξηση των ανισοτήτων… Και μεταξύ των εργαζομένων, ακόμα και μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Επικαλούμενοι τα στοιχεία της Eurostat, σημειώνουν ότι η απώλεια σε αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα το 2022 ήταν 12,7% (PPS, Purchasing Power Standard). Ξεπερνώντας, μάλιστα, κατά 3 μονάδες τον πληθωρισμό της ίδιας χρονιάς.

Με την πρόσφατη αύξηση του 9,6% ο κατώτατος μισθός διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 780 ευρώ (μεικτά). Και η απώλεια της αγοραστικής του δύναμης έφτασε το 7%. Ενώ, ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά περίπου 4% και η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του μέσου μηνιαίου μισθού είναι 12%.

Έκρηξη ανισοτήτων

Οι Σ. Ρομπόλης και Β. Μπέτσης μελετώντας τα δεδομένα των αρχών της τρέχουσας δεκαετίας (2020-2030) αναδεικνύουν κατά ανησυχητικό τρόπο, σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, τη διεύρυνση των ανισοτήτων στο εισόδημα και στην περιουσία.

Οπως τονίζουν, η πρωτογενής αιτία των ανισοτήτων είναι η υψηλή συγκέντρωση πλούτου (ακίνητα, τραπεζικές καταθέσεις, χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία). «Η έκρηξη αυτή των ανισοτήτων τόσο μεταξύ των κρατών όσο και εντός των κρατών είναι το αποτέλεσμα των κοινωνικοοικονομικών, δημοσιονομικών και περιβαλλοντικών-ενεργειακών επιλογών των ασκούμενων πολιτικών κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 και της ενεργειακής κρίσης, όπου σημειώθηκε ιδιαίτερα σημαντική διόγκωση των ανισοτήτων».

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την Έκθεση (2021) του Εργαστηρίου των Παγκόσμιων Ανισοτήτων το κατώτατο 50% της εισοδηματικής κλίμακας κατέχει το χαμηλό μερίδιο (2%-7%) του συνολικού πλούτου. Ενώ, το πλουσιότερο 10% κατέχει το υψηλό μερίδιο (60%-80%) του συνολικού πλούτου.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα, σε διεθνές επίπεδο, το πλουσιότερο 10% κατέχει το 52% του εισοδήματος, το 76% του πλούτου… Και εκπέμπει το 48% του παγκόσμιου διοξειδίου του άνθρακα. Ενώ, το 50% του φτωχότερου τμήματος του πληθυσμού κατέχει μόνο το 8,5% του εισοδήματος, το 2% του πλούτου… Και εκπέμπει μόνο το 12% του διοξειδίου του άνθρακα.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Αμπελόκηποι: Ποιος είναι ο 31χρονος Νίκος Ρωμανός

Ο Νίκος Ρωμανός γεννήθηκε σε μια ευκατάστατη οικογένεια, με τον πατέρα του Γιώργο Ρωμανό και…

38 λεπτά ago

Αγοράκι συναντά τη γυναίκα που του έσωσε τη ζωή (βίντεο)

Σε ένα συγκινητικό βίντεο που δημοσίευσε η Κλινική του Κλίβελαντ. Aπεικονίζεται η συγκινητική συνάντηση μιας…

54 λεπτά ago

Άνοιξε η πλατφόρμα για επιδότηση 200 ευρώ για γρήγορο Internet

Μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία που υποβάλλεται να φέρει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις πιο κοντά στις…

1 ώρα ago

Έγκυος η Δόμνα Μιχαηλίδου

Σε λίγους μήνες, η βουλευτής και πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, πρόκειται να…

2 ώρες ago

Τα σχόλια του Τσαλίκη για την Αθηνά Οικονομάκου – «Φιλήσου όπου θέλεις, αλλά όταν υπάρχουν μικρά παιδιά…»

Ο Γιώργος Τσαλίκης εμφανίστηκε ως καλεσμένος στο πανελ της εκπομπής Happy Day το πρωί της…

2 ώρες ago

Πέθανε ο θρύλος των Σικάγο Μπουλς, Μπομπ Λαβ

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα ο Μπομπ Λαβ, ένας από…

2 ώρες ago