Ελιές στιφάδο: Νηστίσιμη συνταγή από την κατοχή που θα σας ξετρελάνει ιδανικό για την περίοδο της νηστείας
Ένα ταξίδι στις γεύσεις της Ελλάδας, με μια συνταγή που γεννήθηκε από την ανάγκη και την εφευρετικότητα, μας περιμένει. Το στιφάδο με ελιές, ένα πιάτο με ρίζες στην περίοδο της Κατοχής, αποτελεί μια γαστρονομική έκπληξη που συνδυάζει την απλότητα με την πλούσια γεύση, με απλά, θρεπτικά και υγιεινά υλικά.
Η συνταγή αυτή, που αναδύεται από τα βάθη της ελληνικής παράδοσης, αποτελεί μια απόδειξη της ικανότητας των ανθρώπων να δημιουργούν νόστιμα πιάτα με τα λιγοστά υλικά που διαθέτουν. Το στιφάδο ελιάς, με την ιδιαίτερη γεύση και την πλούσια σάλτσα, αποτελεί μια ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν ένα υγιεινό και χορταστικό γεύμα, ειδικά την περίοδο της νηστείας.
Η περίοδος της Κατοχής στην Ελλάδα ήταν μια εποχή δύσκολη, με ελλείψεις τροφίμων και περιορισμένους πόρους. Οι άνθρωποι έπρεπε να χρησιμοποιήσουν την εφευρετικότητά τους για να δημιουργήσουν γεύματα που θα τους χόρταιναν και θα τους παρείχαν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Το στιφάδο ελιάς γεννήθηκε μέσα από αυτή την ανάγκη, χρησιμοποιώντας τα απλά υλικά που ήταν διαθέσιμα: ελιές, κρεμμύδια, ντομάτα και αμύγδαλα.
Το στιφάδο ελιάς αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για την περίοδο της νηστείας, καθώς δεν περιέχει κρέας. Ωστόσο, είναι ένα πιάτο που μπορεί να απολαύσει κανείς όλο τον χρόνο, καθώς είναι εύκολο στην παρασκευή και πεντανόστιμο.
1 κούπα ελιές χωρίς κουκούτσι
½ κούπα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
5-6 κρεμμύδια μικρά
1 κούπα ντοματίνια
1 κούπα ντομάτα τριμμένη
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.σ. μέλι
1 κούπα ζεστό νερό
1 σκελίδα σκόρδο
2 δαφνόφυλλα
Μπαχάρι
Αποξηραμένος κόλιανδρος
Πιπέρι
Αγιορείτικες καριόκες: Νηστίσιμη απόλαυση
Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες και 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη.
Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε τα ντοματίνια, τις ελιές χωρίς κουκούτσια, τα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, πιπέρι, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, τον κόλιανδρο, το μέλι, τον πελτέ ντομάτας, την τριμμένη ντομάτα και 1 κούπα ζεστό νερό.
Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε αλάτι γιατί οι ελιές είναι αλμυρές. Προς το τέλος δοκιμάζουμε και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο.
Σερβίρουμε με τα αγαπημένα μας ζυμαρικά.
Σαρακοστή: Τα απίστευτα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό και οι παγίδες
Χρησιμοποιούμε μικρά κρεμμύδια για πιο γλυκιά γεύση.
Προσθέτουμε λίγο μέλι για να δώσουμε μια γλυκιά νότα στη σάλτσα.
Σιγοβράζουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε το στιφάδο με τα αγαπημένα μας ζυμαρικά, ρύζι ή πουρέ πατάτας.
Το στιφάδο ελιάς είναι ένα πιάτο που μας ταξιδεύει στην ιστορία και μας θυμίζει την αξία της απλότητας και της δημιουργικότητας στην κουζίνα.
Σάλος: Ο Δημήτρης Παπανώτας με μισθό σερβιτόρου... Οι «ρουκέτες» που εξαπέλυσε ο παρουσιαστής για το…
Μετά την ήττα του Παναθηναϊκού από τον Ολυμπιακό στο Game 3 των τελικών, η διαιτησία…
Το σωστό καρπούζι και το πραγματικό του όνομα στα ελληνικά... Τι πρέπει να προσέξετε όταν…
Νέα στοιχεία από τη Eurostat για το 2024 φέρνουν την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρωπαϊκής…
Σοκ με την ηλικία της Αφροδίτης Γραμμέλη: «Δεν το έκρυψα ποτέ»... Όλα όσα αποκάλυψε η…
Αλησμόνητα καλοκαίρια από τα παιδικά μας χρόνια που μας σημάδεψαν... Τότε που δεν υπήρχε ώρα…