Χορηγούμενο
ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Ελληνοτουρκικά – Ραγδαίες εξελίξεις: Η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αθήνα και οι απαιτήσεις της Τουρκίας για αποκλιμάκωση της έντασης!

Χορηγούμενο

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στην Αθήνα σήμερα το απόγευμα όπου συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Κύριος σκοπός; Να… ανακινήσει τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η μεγάλη (πέραν πάσης αμφιβολίας) καταστροφή που βρήκε την Τουρκία μπορεί να εξελιχθεί σε προάγγελο σημαντικών προβλημάτων για την Ελλάδα, η οποία θα πιεστεί να αποδεχτεί πολλές από τις παράλογες τουρκικές απαιτήσεις (λόγω του καλού… κλίματος).

Οι Αμερικανοί θέλουν «λύση» στα Ελληνοτουρκικά, καθώς θέλουν να χρησιμοποιηθούν άμεσα οι ενεργειακοί πόροι της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα όσα συνέβησαν με τον διπλό φονικό σεισμό στην Τουρκία, στην Ουάσινγκτον τα θεωρούν «ευκαιρία», για να προωθήσουν την ατζέντα τους σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Τα έξι μέτρα που ζήτησε η Τουρκία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων (μέσα σε ορίζοντα πενταετίας), έναρξη κοινών ερευνών για τον εντοπισμό και την εκμετάλευση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, συνέχιση των διερευνητικών επαφών των δύο πλευρών (σ.σ.: οι οποίες συζητούν ΜΟΝΟ τις τουρκικές απαιτήσεις επί των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων), επαναφορά των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), η συνέχιση των στρατιωτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και αναγνώριση «πακέτου» δικαιωμάτων στην μουσουλμανική μειονότητα Θράκης και Δωδεκανήσων.

Αυτά είναι τα έξι μέτρα που ζήτησε η Τουρκία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της «διπλωματίας των σεισμών».

Αυτά συζητήθηκαν στις μυστικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Άγκυρα κατά την διάρκεια της συνάντησης του Ιμπραήμ Καλίν, συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν, με την Άννα-Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αποκάλυψαν σήμερα τουρκικές πηγές, αλλά και έθιξε -χωρίς να τα κατονομάσει συνολικά- ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το κακό είναι πως όλα αυτά οι Αμερικανοί τα δέχονται και τα προωθούν.

Το κομβικό σημείο είναι οι συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο στο πλαίσιο του NATO που ζητά η Άγκυρα. Μέσω του οποίου θα έρθει και η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου:

Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει την μεταφορά και την στρατιωτική ενίσχυση των νησιών του Αιγαίου. Υιοθετεί την τουρκική προσέγγιση και ερμηνεία των συνθηκών της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947. Και απορρίπτει στην ουσία το ελληνικό δικαίωμα αυτοάμυνας.

Δεν είναι τυχαίο που τα 12 ΤΟΜΑ Marder-1A3 που δόθηκαν στην Ελλάδα από την Γερμανία προς αντικατάσταση των BMP-1 που στάλθηκαν στην Ουκρανία ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΗΚΕ από το Βερολίνο να σταλούν στα νησιά του Αιγαίου.

Όταν λέμε ΝΑΤΟ, στην ουσία εννοούμε ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ δέχονται, πως τα Ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα.

Γύρω από την Τουρκία η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα

Παλαιότερα οι Αμερικανοί θα πίεζαν να αποδεχτεί η Αθήνα κάποιες τουρκικές θέσεις λόγω ισχύος της Τουρκίας. Τώρα θα χρησιμοποιήσουν «ανάποδο» επιχείρημα. Θα ζητήσουν τα ίδια πράγματα λόγω αδυναμίας της Τουρκίας μετά τον καταστροφικό σεισμό και έχει προκαλέσει ζημιές σε υποδομές και κτήρια. Οι οποίες, μάλιστα, κοστολογούνται πάνω από 100 δισ. δολάρια.

Με λίγα λόγια η Τουρκία έχει «πάει πίσω» τουλάχιστον πέντε χρόνια αν όχι και δέκα!…

Την Τρίτη (21/02) ο Αμερικανός υπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον ομόλογο του, Νίκο Δένδια. Οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν τον Τέταρτο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις. Την επόμενη ημέρα, ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Που σημαίνει, πως οι ΗΠΑ θέλουν να είναι σίγουρες, πως θα ακολουθηθεί η δική τους πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους, ανεξαρτήτως με το ποια κυβέρνηση θα προκύψει στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες.

Τι είπε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ντόνφριντ για την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα, επί τάπητος η υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ντόνφριντ είπε τα εξής:

«Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς τι θα συζητήσει ο υπουργός με τους ομολόγους του στην Ελλάδα. Αλλά θα μπορούσα να φανταστώ ότι ένα από τα θέματα θα μπορούσε να είναι η ενταξιακή πορεία Δυτικών Βαλκανίων θα ήταν ένα θέμα.

Νομίζω ότι πολλά από τα θέματα της ευρύτερης ατζέντας, όπως η Ουκρανία και η Ρωσία, θα είναι σίγουρα στο τραπέζι. Όπως, φυσικά και οι σεισμοί στην Τουρκία και στη Συρία την περασμένη εβδομάδα.

Νομίζω, λοιπόν, ότι υπάρχουν πολλά θέματα, που θα συζητήσει ο υπουργός με τους Έλληνες συμμάχους μας».

Η Αμερικανίδα υφυπουργός αναγνώρισε τον περιφερειακό ρόλο που επιτελεί η Ελλάδα ως βασικό μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε για την προώθηση της Ευρωατλαντικής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως ανάφερε, «φυσικά η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ. Είναι επίσης βασικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είδαμε την Ελλάδα να παίζει σταθερά έναν ρόλο στην υποστήριξη της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευρύτερα στα Βαλκάνια.

Και στην περίπτωση αυτή, σίγουρα η Ελλάδα υπήρξε βασική υποστηρικτής της Βόρειας Μακεδονίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Όσον αφορά την επιδίωξη του ευρωατλαντικού τους μέλλοντος και την προσχώρηση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Με λίγα λόγια η Αμερικανίδα ΥΦΥΠΕΞ θεωρεί την Ελλάδα «πολύτιμη σύμμαχο», γιατί εξυπηρέτησε τα αμερικανικά συμφέροντα αγνοώντας τα δικά της. Όπως και στην περίπτωση των Σκοπίων, που τους χάρισε τα κληρονομικά δικαιώματα της Μακεδονίας με την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών.

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button