Παρασκευή 11 Απριλίου 2025, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη σημαντικών Αγίων, σύμφωνα με το εορτολόγιό της. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο Άγιος Αντίπας, ο Επίσκοπος της Περγάμου, ένας ιεράρχης που έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Δομιτιανού (81-96 μ.Χ.) και υπήρξε σύγχρονος των Αγίων Αποστόλων. Στο εορτολόγιο της ημέρας συναντάμε επίσης την Οσία Τρυφαίνη την εν Κυζίκω και τους Οσίους Ευθύμιο και Χαρίτωνα. Σημειώνεται πως διανύουμε την Εβδομάδα προ των Βαΐων, γνωστή και ως Βουβή ή Κουφή Εβδομάδα.
Ο Άγιος Αντίπας, Ιερομάρτυρας της Εκκλησίας, έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Δομιτιανού. Φέρεται να χειροτονήθηκε Επίσκοπος της Εκκλησίας της Περγάμου από τους ίδιους τους Αγίους Αποστόλους, κατά την περίοδο που ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος βρισκόταν εξόριστος στην Πάτμο. Στο βιβλίο της Αποκάλυψης, ο Απόστολος Ιωάννης αναφέρεται στον Άγιο Αντίπα ως έναν πιστό ιερέα και μάρτυρα της χριστιανικής πίστης (Αποκάλυψη Ιωάννου, Β’ 13).
Ως πνευματικός ηγέτης της Εκκλησίας της Περγάμου, ο Άγιος Αντίπας καθοδήγησε το ποίμνιό του με βαθιά ευσέβεια και αφοσίωση στις αρετές. Παρά την προχωρημένη του ηλικία, όταν ήταν πλέον ένας σεβάσμιος γέροντας Επίσκοπος, συνελήφθη από τους ειδωλολάτρες. Ωστόσο σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, η σύλληψή του προκλήθηκε από την εμφάνιση δαιμόνων. Οι οποίοι παραπονέθηκαν στους ειδωλολάτρες ότι η παρουσία του Αντίπα στην περιοχή τους εμπόδιζε να κατοικούν εκεί.
Επίσης οδηγήθηκε ενώπιον του ηγεμόνα, ο οποίος προσπάθησε με κάθε τρόπο να τον αναγκάσει να απαρνηθεί την πίστη του στον Χριστό και να προσφέρει θυσίες στα είδωλα. Ο ηγεμόνας, στην προσπάθειά του να κάμψει την αντίσταση του Αγίου, επιχείρησε να τον πείσει υποστηρίζοντας ότι οι παλαιότερες παραδόσεις και θρησκείες είναι πιο πολύτιμες. Ενώ οι νεότερες πίστεις δεν έχουν την ίδια αξία.
Συγκεκριμένα, ο ηγεμόνας υποστήριξε ότι η θρησκεία των εθνικών, η ειδωλολατρία, είναι αρχαιότερη, έχει εδραιωθεί στο πέρασμα των αιώνων. Και έχει πολλούς οπαδούς, γεγονός που την καθιστά ανώτερη από την πίστη των Χριστιανών, η οποία εμφανίστηκε πιο πρόσφατα και έχει λιγότερους πιστούς.
Στο επιχείρημα αυτό, ο Άγιος Αντίπας απάντησε με ένα ιστορικό παράδειγμα από την Παλαιά Διαθήκη. Αναφέροντας την ιστορία του Κάιν. Εξήγησε στον ηγεμόνα ότι η πράξη της αδελφοκτονίας από τον Κάιν. Παρόλο που ο ίδιος ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους, προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί αποτροπιασμό σε αμέτρητους ανθρώπους. Και κανένας ευσεβής άνθρωπος δεν θα ζήλευε ποτέ μια τέτοια πράξη.
Ωστόσο η απάντηση του Αγίου Αντίπα εξόργισε τον ηγεμόνα. Ο οποίος διέταξε αμέσως να τον ρίξουν σε ένα πυρωμένο χάλκινο ομοίωμα βοδιού. Εκεί, ο Άγιος Αντίπας παρέδωσε το πνεύμα του μαρτυρικά, το έτος 92 μ.Χ..
Επίσης το ιερό λείψανο του Αγίου Αντίπα ενταφιάστηκε στην Εκκλησία της Περγάμου. Και, σύμφωνα με την παράδοση, αναβλύζει συνεχώς μύρο και επιτελεί ιάσεις. Η Σύναξή του τελούνταν στο σεπτό Αποστολείο του Αγίου και ενδόξου Αποστόλου Ιωάννου του Θεολόγου, κοντά στη Μεγάλη Εκκλησία.
Επιπλέον ιστορικές μαρτυρίες αναφέρουν την ύπαρξη ναού αφιερωμένου στον Άγιο Αντίπα στην Κωνσταντινούπολη κατά τον 9ο αιώνα μ.Χ.. Καθώς και ενός άλλου ναού που βρισκόταν μεταξύ των χωριών Αγίου Στεφάνου και Ρηγίου (Κιουτσούκ – Τσεκμετζέ).
Μαρία Αλιφέρη: Η ανατριχιαστική εμπειρία της από τον θάνατο... Η αγαπημένη ηθοποιός αποκαλύπτει τι είδε…
Η Τατιάνα Στεφανίδου στη θέση του Γιώργου Παπαδάκη; Καταιγιστικές εξελίξεις και ανατροπές στην ελληνική τηλεόραση…
Συνελήφθη πρώην ποδοσφαιριστής, που «έσπρωχνε» ναρκωτικά σε κοσμικά σαλόνια της Αθήνας... Γνωστοί αθλητές και ηθοποιοί…
Ξέσπασε ο Ντέμης Νικολαΐδης: Στη φόρα ο λόγος που χώρισε με τη Βανδή: «Με κεράτωνε…
Αγωνία για τον Ντόναλντ Τραμπ: Τι συμβαίνει με την υγεία του; Τι έδειξαν τα αποτελέσματα…
Η ελληνική ύπαιθρος και οι θησαυροί της... Πως μια απλή βόλτα με τα παιδιά μας…