Η 9η Ιουλίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη σημαντικών μορφών της Ορθοδοξίας. Σύμφωνα με το Εκκλησιαστικό Εορτολόγιο. Σήμερα τιμούμε τον Άγιο Παγκράτιο τον Ιερομάρτυρα και Επίσκοπο Ταυρομενίας, τον Όσιο Διονύσιο τον «Ρήτορα» και τον υποτακτικό του Άγιο Μητροφάνη τον πνευματικό. Καθώς και τον Άγιο Μιχαήλ Πακνανά τον Νεομάρτυρα, τον κηπουρό και Αθηναίο.
Οι Όσιοι Διονύσιος και Μητροφάνης, δύο σπουδαίες πνευματικές προσωπικότητες, έζησαν στα τέλη του 15ου και αρχές του 16ου αιώνα. Η ασκητική τους πορεία τους οδήγησε στο Άγιο Όρος, και συγκεκριμένα στη Σκήτη της Μικρής Αγίας Άννας, γνωστή και ως Μικραγιάννα.
Η Μικραγιάννα, ένα εξάρτημα της Μεγάλης Σκήτης της Αγίας Άννας, βρίσκεται σε μια βραχώδη πλαγιά μεταξύ της Αγίας Άννας και των Κατουνακίων. Αποτελείται από δέκα “Καλύβες” και η ιστορία της συνδέεται άρρηκτα με την εγκατάσταση του Οσίου Διονυσίου και του Οσίου Μητροφάνη. Προερχόμενοι από ένα μετόχι της περίφημης Μονής του Στουδίου στην Κωνσταντινούπολη, αναζήτησαν έναν ήσυχο και απομακρυσμένο τόπο, καταλήγοντας τελικά στη Μικραγιάννα, αφού πέρασαν από τις Καρυές και την Αγία Άννα (τότε Σκήτη της Λαύρας).
Ο Άγιος Διονύσιος, ένας ιδιαίτερα μορφωμένος άνδρας. Τιμημένος από τη Μεγάλη Εκκλησία με το οφφίκιο του Ρήτορα, υπήρξε ένας χαρισματικός πνευματικός οδηγός. Η προσωπικότητά του προσέλκυσε πολλούς, τους οποίους στήριξε, ενεθάρρυνε και βοήθησε. Τα θαύματά του ήταν τόσο πολλά που η κοίμησή του καταγράφηκε ως ένα ιδιαίτερο γεγονός σε κώδικες της Μονής Διονυσίου και Δοχειαρίου. Ήταν επίσης εξαίρετος καλλιγράφος και συγγραφέας. Με έργα του να βρίσκονται σε Μονές όπως η Μεγίστη Λαύρα και η Σκήτη Αγίας Άννας.
Ο Άγιος Μητροφάνης, ως υποτακτικός του Αγίου Διονυσίου, διακρίθηκε για την αφοσίωσή του. Στη συνέχεια, ως πνευματικός, ταξίδεψε στα χωριά της Χαλκιδικής. Εξομολογώντας και στηρίζοντας τους πιστούς κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Σε αυτόν αποδίδεται και η γνωστοποίηση μιας περίφημης οπτασίας για την Κόλαση και τον Παράδεισο, την οποία είχε κάποιος Δημήτριος από τη Στρατονίκη.
Επίσης οι δύο Όσιοι έζησαν θεάρεστα και ασκητικά. Ο Άγιος Διονύσιος εκοιμήθη ειρηνικά στις 9 Ιουλίου 1606 μ.Χ., ενώ ο Άγιος Μητροφάνης λίγο αργότερα. Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλα χειρόγραφα που αναφέρουν την κοίμηση του Αγίου Διονυσίου στις 6 Οκτωβρίου 1596 μ.Χ. ή 1602 μ.Χ.
Στη Σκήτη της Αγίας Άννας σώζεται ένα χειρόγραφο βιβλίο, ποικίλης ύλης. Με την υπογραφή του Οσίου Διονυσίου του Ρήτορα, γνωστό ως «Κουβαράς». Το 1956 μ.Χ., ο Γέρων Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης, μαζί με τη συνοδεία του, μετά από οράματα των αγίων, καθάρισαν το σπήλαιο όπου ασκήτεψαν και δημιούργησαν έναν ωραίο ναό προς τιμήν τους. Αυτός ο σπηλαιώδης ναός, αντί για στέγη, έχει την προέκταση του βράχου, από όπου στάζει συνεχώς αγίασμα. Το οποίο συλλέγεται και δίδεται στους προσκυνητές.
Επιπλέον η μνήμη των Οσίων Διονυσίου και Μητροφάνη τιμάται στις 9 Ιουλίου με πανήγυρη στον σπηλαιώδη Ναό τους, όπου και παλαιότερα υπήρχε Ναός και κελάκι τους. Η ύπαρξη ενός σωζόμενου νιπτήρα και ενός επιχρίσματος από κορασάνι στον βράχο εντός του σπηλαίου αποτελούν απόδειξη της παρουσίας τους.
Γιορτάζουν: Παγκράτιος, Παγκρατία.
Εμφανίστηκε νέο είδος σεισμών και τρομάζει τους επιστήμονες... Πως εκδηλώνονται και τι μπορεί να προκαλέσουν;…
Συνελήφθη γνωστός ηθοποιός μετά από παράσταση στον Βόλο... Τι υποστήριξε στο Αυτόφωρο όπου οδηγήθηκε; Ένας…
Έριξε «βόμβα» ο Βαλαντσιούνας: Σε ποιά ομάδα θα παίξει; Όλα όσα αποκάλυψε στη συνέντευξη κατά…
Μια απροσδόκητη αλλά εξαιρετικά θετική εξέλιξη αναμένεται να εκτοξεύσει την αξία του νεαρού χαφ του…
Έγκυος ξανά η Αλεξάνδρα Νίκα; Η αποκάλυψη μετά τον ξαφνικό γάμο με τον Κωνσταντίνο Αργυρό…
Άνδρας σε αεροδρόμιο βρήκε φρικτό θάνατο από κινητήρα αεροπλάνου όταν τον ρούφηξε και τον σκότωσε…