Χορηγούμενο
ΚΟΣΜΟΣ

Επικίνδυνος και θρασύς ο Ζελένσκι: Οδηγεί το ΝΑΤΟ σε σύγκρουση με τη Ρωσία!

Ζητάει να του στείλουμε κι άλλα όπλα ενώ η Μόσχα ετοιμάζει ισχυρή στρατιωτική δύναμη στην Ανατολική Ουκρανία!

Χορηγούμενο

Εκατοντάδες άρματα μάχης T-90M στέλνει αιφνιδιαστικά η Μόσχα στην ανατολική Ουκρανία ενόψει της άφιξης βρετανικών και γαλλικών αρμάτων στην χώρα στο πλαίσιο της νέας βοήθειας του ΝΑΤΟ προς το Κίεβο.

Όπως αναφέρεται οδεύουμε ουσιαστικά σε μια κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, με την δυτική στρατιωτική βοήθεια να χρησιμεύει ως καύσιμη ύλη σε ένα ήδη πυριφλεγές σκηνικό.

Για πρώτη φορά μετά τον «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο» (όπως ονομάζουν οι Ρώσοι τον Β΄ΠΠ γερμανικά άρματα μάχης θα εμφανιστούν στην Ουκρανία αφού η Βαρσοβία είναι η πρώτη που αποφάσισε να προμηθεύσει το Κίεβο με μια παρτίδα γερμανικής κατασκευής τανκς Leopard 2 τα οποία βρίσκονται σε υπηρεσία με τον πολωνικό Στρατό.

Ο Ζελένσκι απαιτεί άμεσες αποφάσεις από τη Δύση για νέα όπλα

Η πολύνεκρη πυραυλική επίθεση σε συγκρότημα κατοικιών στην πόλη Ντνίπρο καταδεικνύει την ανάγκη για ταχύτερες και καλύτερα συντονισμένες αποφάσεις σχετικά με την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, δήλωσε απόψε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αυτό που συνέβη στο Ντνίπρο, το γεγονός ότι η Ρωσία σχεδιάζει νέες προσπάθειες για να αναλάβει την πρωτοβουλία κινήσεων στον πόλεμο, το γεγονός ότι η φύση της στρατιωτικής δράσης στο μέτωπο απαιτεί νέες αποφάσεις για παραδόσεις όπλων (…) υπογραμμίζει απλώς πόσο σημαντικό είναι να συντονιστούν όλες οι προσπάθειες του συνασπισμού που υπερασπίζεται την Ουκρανία και την ελευθερία», είπε ο ουκρανός πρόεδρος στο καθιερωμένο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ζητώντας από τους συμμάχους «να επισπεύσουν τη λήψη αποφάσεων».

Πώς μπορεί ο ρωσικός στρατός να χτυπήσει καίρια τα Leopard 2 στα πεδία των μαχών;

Με τρεις τρόπους: Πρώτον με την ενίσχυση του υπάρχοντος ερμαϊκού δυναμικού των πλέον σύγχρονων μετά το t-14 Armata) αρμάτων μάχης των T-090M, δειλότερων με την ενίσχυση των αποστολών των επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52 και τρίτον με τους φορητούς Α/Τ πυραύλους.

Η Πολωνία θα μεταφέρει μια παρτίδα σύγχρονων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, δήλωσε την ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα.

Είναι αλήθεια ότι επιφυλάχτηκε ότι πρώτα «πρέπει να πληρούνται ορισμένες τυπικές απαιτήσεις , πρέπει να γίνουν εγκρίσεις.»

Η υπόσχεσή του δόθηκε στο Lvov κατά τη διάρκεια συνάντησης κορυφής με τους ομολόγους της Ουκρανίας και Λιθουανίας Volodymyr Zelensky και Gitanas Nauseda.

«Θέλουμε να υπάρξει ένας διεθνής συνασπισμός και αποφασίσαμε να εισαγάγουμε το πρώτο πακέτο σε αυτόν τον διεθνή συνασπισμό – μια μοίρα αρμάτων μάχης Leopard («Leopard» – σημείωση TASS )», εξήγησε ο Ντούντα.

Η Βαρσοβία πήρε αυτή την απόφαση για να αναγκάσει άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο, παραδέχτηκε αργότερα ο γραμματέας Τύπου της πολωνικής κυβέρνησης, Piotr Müller.

Ο πολωνικός Στρατός διαθέτει 126 άρματα μάχης Leopard στην έκδοση 2A4 και 105 οχήματα στην έκδοση 2A5.

Η Φινλανδία και η Δανία έχουν ανακοινώσει προηγουμένως την ετοιμότητά τους να παραδώσουν Leopard στο Κίεβο.

Ωστόσο, όπως υπενθυμίζει η Kommersant , καμία χώρα δεν μπορεί να μεταφέρει το Leopard χωρίς την άδεια του κατασκευαστή αυτών των αρμάτων, δηλαδή της Γερμανίας.

Παράλληλα ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας παρουσίασε τη Δευτέρα την περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη της χώρας του προς την Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας την προμήθεια 14 αρμάτων μάχης Challenger 2 και καθορίζοντας ορισμένες άλλες λεπτομέρειες.

«Σήμερα, μπορώ να ανακοινώσω το πιο σημαντικό πακέτο πολεμικής ισχύος μέχρι σήμερα για την επιτάχυνση της ουκρανικής επιτυχίας κατά της Ρωσίας. Αυτό περιλαμβάνει μια μοίρα αρμάτων μάχης Challenger 2 με τεθωρακισμένα οχήματα περισυλλογής και επισκευής», δήλωσε ο Γουάλας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον Γουάλας, το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία περιλαμβάνει ακόμα οκτώ αυτοκινούμενα πυροβόλα AS90, 100 ΤΟΜΠ FV430 Bulldog APC, ένα πακέτο αποναρκοθέτησης 28 εκατομμυρίων λιρών, δεκάδες UAV, 100.000 βλήματα πυροβολικού, εκατοντάδες «προηγμένους πυραύλους», συμπεριλαμβανομένου του Starstreak, καθώς και ανταλλακτικά για εκατοντάδες ουκρανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η Βρετανία θα μεταφέρει ένα μέρος των αρμάτων μάχης και των αυτοκινούμενων πυροβόλων από τα αποθέματά της και ένα μέρος θα αγοραστεί.

Επιπλέον, στις αρχές Ιανουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία.

Μεταξύ άλλων, σκοπεύουν να στείλουν πενήντα ΤΟΜΑ Bradley και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα.

Η Ουκρανία θα λάβει ΤΟΜΑ των ΗΠΑ σε «λίγες εβδομάδες», υποσχέθηκε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Δεν πρόκειται να ανακοινώσουμε εκ των προτέρων πότε ακριβώς θα φτάσουν αυτά τα συστήματα».

Ο Ράιντερ διευκρίνισε ότι οι Ουκρανοί θα εκπαιδευτούν να χειρίζονται το Bradley στο πλαίσιο της γενικής εκπαίδευσης που πραγματοποιείται στη Γερμανία (έχουμε αμφιβολίες κατά πόσο τα δυτικά όπλα τα χειρίζονται Ουκρανοί αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα).

«Η εμφάνιση νέων δυτικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία είναι αναπόφευκτη – καθώς τα παλαιά τεθωρακισμένα σοβιετικής εποχής έχουν εξαντληθεί, αργά ή γρήγορα αυτό θα έπρεπε να είχε συμβεί», είναι βέβαιος ο Vasily Kashin, ειδικός στο Κέντρο Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών.

«Εάν η Πολωνία παραδώσει το Leopard 2A4, από το οποίο έχει αρκετά, τότε αξίζει να της θυμίσουμε την εμπειρία των μαχών στη Συρία και την Αφρική το 2016.

Εκεί, τα τουρκικά στρατεύματα που ήταν εξοπλισμένα με αυτά τα άρματα υπέστησαν σημαντικές απώλειες από σοβιετικά αντιαρματικά όπλα όχι τελευταίας γενιάς» είπε στην εφημερίδα VZGLYAD.

Επομένως, τα Leopard δεν πρέπει να θεωρούνται κάποιο είδος θαυματουργού όπλου, προσθέτει ο ειδικός.

«Ναι, τα χαρακτηριστικά τους είναι σημαντικά ποιοτικότερα από αυτά των αρμάτων μάχης που έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Με την εμφάνισή τους στο μέτωπο θα προκύψουν νέες προκλήσεις για εμάς. Από την πλευρά μας, όπως και από την ουκρανική πλευρά, υπάρχει μεγάλη γκάμα αρμάτων μάχης.»

Από «αντίκα» μέχρι το τελευταίο T-90M.

Τα τελευταία μας άρματα μπορούν να πολεμήσουν τα Leopard, αλλά για τα ξεπερασμένα μοντέλα, τα γερμανικά άρματα μάχης θα γίνουν σοβαρή απειλή.

«Αξίζει όμως να θυμηθούμε: σήμερα τα άρματα δεν πολεμούν ένα προς ένα, όπως συνέβη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έτσι, η αποτελεσματικότητα του Leopard θα εξαρτηθεί από τις τακτικές των μερών και την ισορροπία των δυνάμεων σε μια συγκεκριμένη περιοχή», διευκρινίζει ο Kashin.

«Είναι σαφές ότι πρόκειται για τον πιο πρόσφατο εξοπλισμό που η Δύση δεν είχε προηγουμένως προμηθεύσει στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει νεότερο Leopard-2. Φυσικά, υπάρχουν διαφορετικές τροποποιήσεις, αλλά οι Πολωνοί έχουν αρκετά εκσυγχρονισμένα», λέει ο Vadim Kozyulin, επικεφαλής του Κέντρου Παγκόσμιων Μελετών και Διεθνών Σχέσεων στο Ινστιτούτο Σύγχρονων Διεθνών Προβλημάτων της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Αλλά ο αριθμός που αναφέρει ο Ντούντα δεν είναι κρίσιμος. Όπως λένε, μόνο ο πόλεμος θα δείξει ποιος είναι πιο δυνατός. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα θα είναι η ανάδυση της σύγκρουσης σε νέο επίπεδο, η αύξηση των θυμάτων και από τις δύο πλευρές και η αύξηση των κινδύνων από όλες τις πλευρές. Άλλωστε, τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να εμπλακεί σε εχθροπραξίες όχι πλέον έμμεσα, όπως είναι τώρα, αλλά άμεσα », προειδοποιεί ο ειδικός.

Εν τω μεταξύ, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, σχολίασε την υπόσχεση για μεταφορά των Leopard στην Ουκρανία την Τετάρτη.

«Όλο αυτό το σίδερο, σε κάθε περίπτωση, σύντομα θα γίνει σκουριασμένο παλιοσίδερο και δεν θα σώσει την τεχνητή χώρα που καταρρέει . Και sτο Lvov, που θα φέρει και πάλι το όνομα Lemberg, συναντήθηκαν για να συνδέσουν σωστά τις δυτικές ουκρανικές περιοχές στους νέους (πρώην) ιδιοκτήτες», έγραψε ο Medvedev.


Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button