ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έρευνα σοκ: Μολυσμένα το 95% των κοτόπουλων από σουπερμάρκετ!

Published by
Συντακτική Ομάδα

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και οι ερευνητές Δ. Κώστογλου, Μ. Σιμώνη, Γ. Βαφειάδης, Ν. Καυτατζής και Ε. Γιαούρης, διεξήγαγαν μελέτη για να διερευνήσουν την παρουσία ή μη παθογόνων μικροοργανισμών, σε κρέας και σαλάτες που πωλούνται σε ελληνικά σουπερμάρκετ και καταστήματα λιανικής. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods του MDPI στο ειδικό τεύχος Τροφιμογενή Παθογόνα Βακτήρια: Επιπολασμός και Έλεγχος, όπως αναφέρει το cibum.gr

Για τους σκοπούς της μελέτης αγοράστηκαν 60 δείγματα παγωμένου ωμού κρέατος κοτόπουλου και 40 δείγματα συσκευασμένων έτοιμων προς κατανάλωση (RTE) φρέσκων φυλλωδών σαλατών, δημοφιλή τρόφιμα για τους Έλληνες, που πωλούνται σε υποκαταστήματα μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ και σε καταστήματα λιανικής, στη Λήμνο. Πιο συγκεκριμένα τα 20 δείγματα κρέατος κοτόπουλου συλλέχθηκαν από τρία κρεοπωλεία και τα άλλα 40 δείγματα από τρία σούπερ μάρκετ, ενώ όλα τα δείγματα σαλάτας συλλέχθηκαν από σούπερ μάρκετ.

Και τα τρία σούπερ μάρκετ ανήκουν σε γνωστές αλυσίδες καταστημάτων στην Ελλάδα, τα διαθέσιμα προϊόντα των οποίων κυκλοφορούν και καταναλώνονται σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, τα δείγματα κοτόπουλου που αγοράστηκαν από κρεοπωλεία προέρχονταν από γνωστές πτηνοπαραγωγικές εταιρείες των οποίων τα προϊόντα κυκλοφορούν επίσης σε όλη την ελληνική επικράτεια. Όλα τα δείγματα παρασχέθηκαν όπως αγοράστηκαν και τοποθετήθηκαν άμεσα και μεμονωμένα σε αποστειρωμένους σάκους. Στη συνέχεια, τα δείγματα μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο εντός μίας ώρας από την αγορά σε ψυχρά κουτιά και η ανάλυσή τους γινόταν πάντα την ίδια ημέρα (δοκιμάζοντας πέντε δείγματα κάθε φορά).

Τα δείγματα αναλύθηκαν για την παρουσία σημαντικών τροφιμογενών παθογόνων βακτηρίων: Campylobacter spp., Salmonella spp., και Listeria monocytogenes , καθώς και Enterobacteriaceae, ολικά κολοβακτηρίδια, Escherichia coli και σταφυλόκοκκοι σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ανίχνευσης του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO). Τα Campylobacter spp., Salmonella spp. και L. monocytogenes είναι σημαντικά ζωονοσογόνα παθογόνα βακτήρια που προκαλούν τροφιμογενείς λοιμώξεις που μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρες για ευαίσθητα άτομα.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων είναι άκρως απογοητευτικά για τους Έλληνες καταναλωτές. Το 95% (n=57) των δειγμάτων κοτόπουλου βρέθηκε ότι ήταν μολυσμένο από τουλάχιστον ένα από τα παθογόνα που εξετάστηκαν, με το 58,3% ( n = 35) να έχει μολυνθεί από δύο παθογόνα και το 5% ( n = 3 ) και από τα τρία παθογόνα.

Όσον αφορά το ωμό κοτόπουλο, βακτήρια Campylobacter spp. ανακτήθηκαν από 54 δείγματα (90,0%) και Salmonella spp. ανακτήθηκαν από 9 δείγματα (15,0%), ενώ η L. monocytogenes ήταν παρούσα σε 35 δείγματα (58,3%).

Κανένα Campylobacter δεν ανακτήθηκε από σαλάτες και η Salmonella ήταν παρούσα μόνο σε ένα δείγμα (2,5%), ενώ τρεις σαλάτες βρέθηκαν να ήταν μολυσμένες με L. monocytogenes (7,5%). Ανησυχητικά, το APC (συνολικός αριθμός αερόβιων πλακών) ήταν ίσο ή μεγαλύτερο από 10 6 CFU/g στο 53,3% και στο 95,0% των δειγμάτων κοτόπουλου και σαλάτας, αντίστοιχα, ενώ οι πληθυσμοί ορισμένων από τους άλλους δείκτες ασφάλειας ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις επίσης υψηλοί.

Οι ερευνητές, με βάση τα συμπεράσματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για πιο εκτεταμένους μικροβιολογικούς ελέγχους σε όλη την αλυσίδα παραγωγής αυτών των προϊόντων (από το αγρόκτημα μέχρι την αγορά). Παράλληλα, προτείνουν προληπτικά μέτρα όπως καλές συνθήκες εκτροφής σε πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, πιο αυστηρή εφαρμογή του συστήματος ανάλυσης κινδύνου των κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP) κυρίως σε επίπεδο βιομηχανίας και λιανικής και εκπαίδευση των καταναλωτών για τον σωστό χειρισμό. Από την άλλη πλευρά, παρόλο που και τα τρία παθογόνα που αναλύθηκαν ( Campylobacter spp., Salmonella spp. και L. monocytogenes ) βρέθηκαν να παρουσιάζουν χαμηλότερους επιπολασμούς στα δείγματα σαλάτας (0,0%, 2,5% και 7,5% αντίστοιχα), οι υψηλές μετρήσεις για το συνολικό APC, τα Enterobacteriaceae και τους σταφυλόκοκκους που απαριθμήθηκαν σε αρκετά από αυτά τα δείγματα σίγουρα συνηγορούν υπέρ της περαιτέρω βελτιστοποίησης της διαδικασίας παραγωγής τους.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη πατώντας εδώ

 

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Επίδομα θέρμανσης 2025-2026: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις και οι πληρωμές

Η διανομή πετρελαίου ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι αιτήσεις για το Επίδομα Θέρμανσης 2025-2026…

3 ώρες ago

Ποιοι είναι οι τρεις επιστήμονες που πήραν το Νόμπελ Ιατρικής;

Το φετινό Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής απονέμεται σε τρεις κορυφαίους επιστήμονες, τους Mary E. Brunkow, Fred…

3 ώρες ago

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Σύνταγμα: Στο πλευρό του απεργού πείνας Πάνου Ρούτσι

Σημαντική κίνηση στήριξης πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ο οποίος επισκέφθηκε τον…

4 ώρες ago

Συντάξεις Νοεμβρίου 2025: Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες πληρωμής – Ποιοι πληρώνονται νωρίτερα

Ο e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε τις οριστικές ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Νοεμβρίου 2025, ακολουθώντας τον καθιερωμένο κανόνα…

4 ώρες ago

Τραγωδία στο Ηράκλειο: 70χρονος αυτοκτόνησε με όπλο μπροστά σε διασώστες του ΕΚΑΒ

Ένα σοκαριστικό και τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στο Ηράκλειο, όταν ένας 70χρονος άνδρας έθεσε τέλος στη…

5 ώρες ago

Φρίκη στα Καμένα Βούρλα: Πυροβόλησαν σκύλο με 70 σκάγια – Το βρήκαν αιμόφυρτο οι ιδιοκτήτες του

Ένα σοκαριστικό και αποτρόπαιο περιστατικό κακοποίησης ζώου προκαλεί οργή και αγανάκτηση στην τοπική κοινωνία των…

5 ώρες ago