Ευάγγελος Τσάνταλης: Οι δύο κόρες, ο Πούτιν και το «κανόνι» – Η οινοποιία Tsantali, με ιστορία 134 ετών, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Η αίτηση κατατέθηκε στις 25 Ιουλίου και καταχωρήθηκε επίσημα την επόμενη ημέρα. Η ακρόαση της αίτησης έχει οριστεί για τις 11 Οκτωβρίου 2024.
Δείτε επίσης – «Βόμβα»: Πτώχευσε η ιστορική οινοποιία «Τσάνταλης»
Η είδηση αυτή δημοσιοποιείται λίγο πριν από την προγραμματισμένη γενική συνέλευση των εργαζομένων της εταιρείας, που θα γίνει το Σάββατο στις 9:00 το πρωί. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, οι εργαζόμενοι θα συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους μετά την κατάθεση της αίτησης πτώχευσης.
Στην Οδύσσεια του Ομήρου, ο Οδυσσέας, που συστήθηκε ως «Κανένας» στον Κύκλωπα Πολύφημο, κατάφερε να τον μεθύσει με κρασί και να τον τυφλώσει. Σήμερα, ο «Κανένας» της οινοποιίας Tsantali, που συνόδευε τα δείπνα ισχυρών και διασήμων, βρίσκεται αντιμέτωπος με τον «Κύκλωπα» των οικονομικών προβλημάτων, με χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς προμηθευτές πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας. Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι έχουν ήδη αρχίσει επίσχεση εργασίας εδώ και μήνες.
Από το περασμένο καλοκαίρι, η Tsantali, μία από τις μεγαλύτερες οινοποιίες της χώρας, έχει διακόψει την παραγωγή κρασιού και άλλων αποσταγμάτων. Μετά τον θάνατο του εμβληματικού οινοποιού Ευάγγελου Τσάνταλη το 1996, η εταιρεία πέρασε στις κόρες του, Ιωάννα και Χάιδω, και στον ανιψιό του, Γιώργο. Ωστόσο, ο γαμπρός του και διευθύνων σύμβουλος, Άγγελος Δημητριάδης, δεν κατάφερε να σώσει την επιχείρηση από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και επίσης ο δανεισμός πολλών εκατομμυρίων ευρώ επιδείνωσαν την κατάσταση. Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε από το κλείσιμο της αγοράς της Ρωσίας, όπου η Tsantali εξήγε μεγάλες μάλιστα ποσότητες κρασιών. Η Ρωσία ήταν ένας σημαντικός πελάτης για την… Tsantali, με κρασιά που φτάνουν από αμπελώνες του Αγίου Όρους να είναι περιζήτητα. Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία έκλεισε την «κάνουλα» της αγοράς της… Ρωσίας, επιφέροντας σοβαρό μάλιστα πλήγμα στην οινοποιία με έδρα τον Άγιο Παύλο Χαλκιδικής.
Φέτος, η Tsantali δεν τρύγησε και δεν παρήγαγε αποστάγματα νέας σοδειάς, καθώς δεν μπορεί να πληρώσει τις πρώτες ύλες ούτε τους προμηθευτές μπουκαλιών, φελλών και υλικών συσκευασίας. Από τους 150 απλήρωτους εργαζόμενους, οι περισσότεροι πήραν πρόωρη σύνταξη… Ενώ οι υπόλοιποι 70 έχουν αρχίσει επίσχεση εργασίας και ζουν από τα επιδόματα του ΟΑΕΔ.
Η οικονομική κατάσταση της Tsantali επιδεινώθηκε δραματικά μάλιστα τα τελευταία χρόνια. Το 2008, η εταιρεία είχε μάλιστα τζίρο 40.880.000 ευρώ και κέρδη 502.973 ευρώ. Μετά την οικονομική κρίση, το 2011 παρουσίασε ζημίες 1.800.000 ευρώ. Το 2021, ο κύκλος εργασιών ήταν 24.260.000 ευρώ, με ζημίες 2.190.000 ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας φτάνουν τα 55.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 33.000.000 ευρώ είναι τραπεζικά δάνεια.
Οι προσπάθειες για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή ή για πώληση της εταιρείας δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Μια τελευταία προσπάθεια έγινε με τη Sterner Stenhus Ελληνικά Οινοποιεία, που πρόσφατα εξαγόρασε την Μπουτάρης Οινοποιεία, αλλά και αυτή απέτυχε.
Η οικογένεια Τσάνταλη ξεκίνησε την καλλιέργεια αμπελώνων και την παραγωγή κρασιού το 1890. Ο Ευάγγελος Τσάνταλης, μαζί με τον αδερφό του Θεόδωρο, άνοιξαν μια μικρή μονάδα παραγωγής στις Σέρρες το 1938 και ίδρυσαν οινοποιείο στη Νάουσα το 1948. Το 1971, η ατομική επιχείρηση του Ευάγγελου Τσάνταλη έγινε Ανώνυμη Εταιρεία με έδρα τον Άγιο Παύλο Χαλκιδικής.
Η εταιρεία λάνσαρε την ετικέτα «Αγιορείτικος» το 1974 και την ετικέτα «Μακεδονικός» το 1983, που σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία. Οι ετικέτες της εταιρείας, όπως το best seller «Κανένας», περιλαμβάνουν ποικιλίες όπως Αθήρι, Ασύρτικο, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Ροδίτης, Λημνιό, Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon, Grenache Rouge και Syrah, καθώς και το τσίπουρο «Άβατον».
Η μέση ετήσια παραγωγή της εταιρείας ήταν 8.964.000 μπουκάλια κρασί και 1.863.000 φιάλες αποσταγμάτων. Στα χρόνια της δόξας της, η εταιρεία κατείχε το 31% των εξαγωγών κρασιού της Ελλάδας, με το 55% της παραγωγής να εξάγεται σε 55 χώρες.
Παρά τη λαμπρή ιστορία της, η Tsantali σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με την παραγωγή να έχει σταματήσει και τις οικονομικές υποχρεώσεις να συσσωρεύονται. Οι προσπάθειες εξεύρεσης βιώσιμης λύσης συνεχίζονται, αλλά το μέλλον της εταιρείας παραμένει αβέβαιο.
Το γάλα σύκου είναι ο ανεκτίμητος χυμός της φύσης με τα απίστευτα οφέλη για τον…
Εκτίμηση σοκ για το Bitcoin Που θα φτάσει η τιμή του στο 2025; Οι Προβλέψεις…
Άγιο Όρος Στο φως το θαυματουργό μυστικό των μοναχών για να προστατεύονται από τον καρκίνο…
Επιστήμονες βρήκαν που κρύβονται οι εξωγήινοι! Η απάντηση που θα σας αφήσει άφωνους και το…
Αστυνομικός που ήταν και παντρεμένος ερχόταν σε συνουσία με πτώματα ακόμη και μικρών παιδιών Αστυνομικός…
Με ποιόν είναι παντρεμένη η Ειρήνη Μουρτζούκου; Η απάτη και η μπίζνα με τους εικονικούς…