Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και σύμφωνα με την ελληνική παράδοση ήρθε η ώρα να φτιάξουμε την κυρά Σαρακοστή, έτσι ώστε να μετρήσουμε τις μέρες μέχρι το Πάσχα.
Πρόκειται για μια παράδοση που κρατάει πολλά χρόνια και έχει διάφορες παραλλαγές. Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, η κυρά Σαρακοστή απεικονιζόταν σαν μια ζωγραφιά, ωστόσο στο παρελθόν σε αρκετά χωριά οι νοικοκυρές την έφτιαχναν με την μορφή ζύμης.
Συνταγή για την κυρά Σαρακοστή
Παρακάτω, θα βρείτε μια εύκολη συνταγή για να φτιάξετε την κυρά Σαρακοστή, την παρασκευή της οποίας μπορείτε να δοκιμάσετε και με τα παιδιά σας, καθώς πρόκειται για μια ιδιαίτερα δημιουργική διαδικασία.
Προσοχή, η κυρά Σαρακοστή δεν τρώγεται!
Υλικά
Για την ζύμη
1,5 κούπα αλεύρι ΓΟΧ
1 κούπα αλάτι
1 κούπα νερό
Για την διακόσμηση
Φακές
Φασόλια
Εκτέλεση
Αρχικά τοποθετούμε το αλεύρι, το αλάτι και το νερό μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
Έπειτα ζυμώνουμε το μείγμα με τα χέρια μας, μέχρι να σχηματιστεί ένα ομογενοποιημένο μείγμα, το οποίο ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια στην κουζίνα και τοποθετούμε το ζυμάρι, το οποίο το πιέζουμε με τα χέρια μας, έτσι ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο επίπεδο.
Με ένα ξυλάκι ή μια οδοντογλυφίδα σχηματίζετε έναν κύκλο στην άκρη του ζυμαριού. Αυτό θα είναι το κεφάλι της κυρά Σαρακοστής.
Στην συνέχεια, σχηματίζετε το σώμα και το μαντίλι της κυράς Σαρακοστής, όπως φαίνεται στο βίντεο παρακάτω. Φροντίζετε να χαράξετε καλά το ζυμάρι, έτσι ώστε να διαχωριστεί εύκολα η κυρά Σαρακοστή από το υπόλοιπο ζυμάρι.
Απομακρύνετε το ζυμάρι που περισσεύει, έτσι ώστε να αποκαλύψετε το σώμα της κυράς Σαρακοστής.
Χρησιμοποιήστε το ζυμάρι που περισσεύει για να πλάσετε το μαντήλι και τα 7 ποδαράκια της κυράς Σαρακοστής.
Χρησιμοποιείστε τις φακές και τα φασόλια για να διακοσμήσετε.
Μεταφέρετε την κυρά Σαρακοστή και την ψήνετε στους 160 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.
Δείτε το βίντεο για την κυρά Σαρακοστή
Χορηγούμενο