ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φανουρόπιτα Πατέρα Παρθένιου: Η μοναστηριακή συνταγή για ευλογία και γεύση!

Αυτή η συνταγή για ένα παραδοσιακό κέικ με καρύδια και σταφίδες είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της πλούσιας γαστρονομικής παράδοσης των μοναστηριών

Published by
Συντακτική Ομάδα

Οι μοναστηριακές συνταγές είναι γνωστές για την απλότητά τους, τα αγνά υλικά και τη βαθιά γεύση που προσφέρουν. Αυτή η συνταγή για ένα παραδοσιακό κέικ με καρύδια και σταφίδες είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της πλούσιας γαστρονομικής παράδοσης των μοναστηριών. Το κέικ αυτό είναι ιδανικό για τον καφέ, το τσάι ή ακόμα και ως επιδόρπιο μετά το φαγητό. Ας δούμε πώς μπορείτε να το ετοιμάσετε.

Υλικά:

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. λάδι (ελαιόλαδο ή άλλο φυτικό λάδι)
300 γρ. φυσικό χυμό πορτοκάλι
300 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
100 γρ. καρύδια τριμμένα
100 γρ. σταφίδες

Εκτέλεση:

Προετοιμασία του Φούρνου: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C με αέρα. Είναι σημαντικό να έχετε τον φούρνο έτοιμο, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα το κέικ.

Έπειτα  σε ένα μεγάλο μπολ, αναμείξτε το λάδι και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μείγμα να γίνει ομοιογενές.

Προσθέστε τον χυμό πορτοκαλιού και συνεχίστε το ανακάτεμα. Στη συνέχεια, ρίξτε την κανέλα, τα τριμμένα καρύδια και τις σταφίδες. Ανακατέψτε ξανά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Ρίξτε το αλεύρι λίγο-λίγο στο μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρευστη ζύμη. Φροντίστε να μην αφήσετε σβόλους.

Στη συνέχεια λαδώστε και αλευρώστε ένα ταψί διαμέτρου 26 εκατοστών. Ρίξτε τη ζύμη στο ταψί και απλώστε την ομοιόμορφα. Τοποθετήστε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για 50 λεπτά στους 170°C.

Μόλις περάσουν τα 50 λεπτά, ελέγξτε αν το κέικ είναι έτοιμο βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του. Αν βγει καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο. Αν όχι, αφήστε το στον φούρνο για λίγα ακόμη λεπτά.

Τέλος αφήστε το κέικ να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν το βγάλετε από το ταψί. Μόλις κρυώσει εντελώς, μπορείτε να το κόψετε σε κομμάτια και να το σερβίρετε.

Δείτε το βίντεο:

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Ο καιρός το Πάσχα και η πρόγνωση για όλον τον Απρίλιο

Ο καιρός το Πάσχα και η πρόγνωση για όλον τον Απρίλιο... Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις του…

6 λεπτά ago

Δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Ο Τουρκικός Στρατός απειλεί το Ισραήλ

Ο Τουρκικός Στρατός κατέλαβε την αεροπορική βάση Τ4 στην Παλμύρα της Συρίας και απειλεί άμεσα…

20 λεπτά ago

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος αποκαλύπτει τα μεγάλα μυστικά της ζωής του

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος αποκαλύπτει τα μεγάλα μυστικά της ζωής του από τις απιστίες μέχρι την…

52 λεπτά ago

Ο επεισοδιακός χωρισμός Βανδή – Μπισμπίκη και τα ουρλιαχτά

Τι κρύβει ο επεισοδιακός χωρισμός Βανδή - Μπισμπίκη; Ο νευρικός κλονισμός και τα ουρλιαχτά της…

2 ώρες ago

Σούβλισμα: Μια μαγειρική παράδοση με ρίζες στην αρχαιότητα

Το σούβλισμα, μια πανάρχαια τεχνική ψησίματος, παραμένει μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους για την…

3 ώρες ago

Μαγειρίτσα: Μια Πασχαλινή συνταγή με ιστορία και παράδοση

Η μαγειρίτσα είναι μια παραδοσιακή ελληνική σούπα που καταναλώνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά…

4 ώρες ago