ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φανουρόπιτα Πατέρα Παρθένιου: Η μοναστηριακή συνταγή για ευλογία και γεύση!

Αυτή η συνταγή για ένα παραδοσιακό κέικ με καρύδια και σταφίδες είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της πλούσιας γαστρονομικής παράδοσης των μοναστηριών

Published by
Συντακτική Ομάδα

Οι μοναστηριακές συνταγές είναι γνωστές για την απλότητά τους, τα αγνά υλικά και τη βαθιά γεύση που προσφέρουν. Αυτή η συνταγή για ένα παραδοσιακό κέικ με καρύδια και σταφίδες είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της πλούσιας γαστρονομικής παράδοσης των μοναστηριών. Το κέικ αυτό είναι ιδανικό για τον καφέ, το τσάι ή ακόμα και ως επιδόρπιο μετά το φαγητό. Ας δούμε πώς μπορείτε να το ετοιμάσετε.

Υλικά:

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. λάδι (ελαιόλαδο ή άλλο φυτικό λάδι)
300 γρ. φυσικό χυμό πορτοκάλι
300 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
100 γρ. καρύδια τριμμένα
100 γρ. σταφίδες

Εκτέλεση:

Προετοιμασία του Φούρνου: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C με αέρα. Είναι σημαντικό να έχετε τον φούρνο έτοιμο, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα το κέικ.

Έπειτα  σε ένα μεγάλο μπολ, αναμείξτε το λάδι και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μείγμα να γίνει ομοιογενές.

Προσθέστε τον χυμό πορτοκαλιού και συνεχίστε το ανακάτεμα. Στη συνέχεια, ρίξτε την κανέλα, τα τριμμένα καρύδια και τις σταφίδες. Ανακατέψτε ξανά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Ρίξτε το αλεύρι λίγο-λίγο στο μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρευστη ζύμη. Φροντίστε να μην αφήσετε σβόλους.

Στη συνέχεια λαδώστε και αλευρώστε ένα ταψί διαμέτρου 26 εκατοστών. Ρίξτε τη ζύμη στο ταψί και απλώστε την ομοιόμορφα. Τοποθετήστε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για 50 λεπτά στους 170°C.

Μόλις περάσουν τα 50 λεπτά, ελέγξτε αν το κέικ είναι έτοιμο βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του. Αν βγει καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο. Αν όχι, αφήστε το στον φούρνο για λίγα ακόμη λεπτά.

Τέλος αφήστε το κέικ να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν το βγάλετε από το ταψί. Μόλις κρυώσει εντελώς, μπορείτε να το κόψετε σε κομμάτια και να το σερβίρετε.

Δείτε το βίντεο:

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Φανουρόπιτα: Η αυθεντική συνταγή από το Άγιον Όρος

Η φανουρόπιτα αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες παραδόσεις της Ορθοδοξίας, συνδεδεμένη άμεσα με τη…

4 ώρες ago

Πέθανε η Αβέτ Σφακιανάκη, η πρώτη Ελληνίδα casting director

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο σκόρπισε η είδηση του θανάτου της Αβέτ Σφακιανάκη σε ηλικία 80…

4 ώρες ago

Απλησίαστο το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο: Έφτασε τα 15 ευρώ το κιλό

Τα φημισμένα σύκα Μαρκοπούλου, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της…

5 ώρες ago

Η ανάλυση του Βιτόρια: Τι είπε για την ανατροπή και τον Καλάμπρια

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Ρουί Βιτόρια, μίλησε μετά τη νίκη της ομάδας του επί της…

5 ώρες ago

Συναγερμός στα Γρεβενά: Φωτιά στη Βάλια Κάλντα

Συναγερμός σήμανε αργά το βράδυ της Πέμπτης 21 Αυγούστου, καθώς ξέσπασε φωτιά στον Εθνικό Δρυμό…

5 ώρες ago

Ο Τραμπ βγήκε για περιπολία στους δρόμους της Ουάσινγκτον

Ο Τραμπ βγήκε για περιπολία στους δρόμους της Ουάσινγκτον μαζί με τις δυνάμεις της Εθνοφρουράς…

5 ώρες ago