«Φωτιά» στο Αιγαίο: Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις έξω από τη Ρόδο
Μας κάνουν «ποδαρικό» με μεγάλη στρατιωτική άσκηση
«Φωτιά» βάζουν στο Αιγαίο οι Τούρκοι με ισχυρές τουρκικές δυνάμεις έξω από τη Ρόδο αποφάσισαν να μας κάνουν «ποδαρικό» με μεγάλη στρατιωτική άσκηση
«Φωτιά» στο Αιγαίο: Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις έξω από τη Ρόδο… Η Άγκυρα προχώρησε σε ανακοίνωση μεγάλης στρατιωτικής άσκησης απέναντι από τη Ρόδο, προκαλώντας ανησυχίες στην ελληνική πλευρά και διαταράσσοντας την επιδιωκόμενη ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η άσκηση, που προγραμματίστηκε για τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, φέρνει στο προσκήνιο εντάσεις στην περιοχή του Αιγαίου.
Τι θα περιλαμβάνει η μεγάλη στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας;
Η άσκηση θα είναι ευρείας κλίμακας, με τη συμμετοχή 87 πλοίων επιφανείας, επτά υποβρυχίων και επτά μη επανδρωμένων ναυτικών οχημάτων. Στον αέρα, η Τουρκία θα επιστρατεύσει 31 αεροσκάφη, 17 ελικόπτερα και 28 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ στο σύνολο θα εμπλακούν περίπου 20.000 άτομα προσωπικό. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται άνδρες των ειδικών δυνάμεων Υποβρύχιας Επίθεσης (SAT) και Υποβρύχιας Άμυνας (SAS), γεγονός που υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της άσκησης για την Τουρκία.
Η στρατιωτική δραστηριότητα θα ξεκινήσει στις 7 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 του μήνα. Ιδιαίτερη σημασία έχει η προγραμματισμένη εκδήλωση στις 9 Ιανουαρίου, όπου στη ναυτική βάση του Άκσαζ, κοντά στη Ρόδο, θα φιλοξενηθούν διακεκριμένοι προσκεκλημένοι, προφανώς για να επιδειχθεί η δύναμη της Τουρκίας στην περιοχή.
Η εν λόγω κίνηση έχει εγείρει προβληματισμούς στην Αθήνα, καθώς η τοποθεσία και η χρονική συγκυρία της άσκησης μοιάζουν να αυξάνουν την πίεση προς στην Ελλάδα. Παράλληλα, αναλυτές εκτιμούν ότι η Άγκυρα στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας όσον αφορά τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώ μπορεί να συνδεθεί με τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων και των γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή.
Πανικός στην Τουρκία με τα μυστικά σχέδια Ελλάδας Ισραήλ
Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αξιολογώντας τις κινήσεις της Τουρκίας, και είναι σε ετοιμότητα να αντιδράσει κατάλληλα, τόσο διπλωματικά όσο και επιχειρησιακά, αν χρειαστεί. Η συγκεκριμένη άσκηση επαναφέρει στο προσκήνιο τη σημασία της διατήρησης ισχυρής άμυνας και διπλωματικής επαγρύπνησης από την πλευρά της Ελλάδας.
Χορηγούμενο