350 γρ. σκληρό αλεύρι
12 γρ. νωπή μαγιά
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
160 ml χλιαρό γάλα (φρέσκο, πλήρες)
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 αυγό (χτυπημένο ελαφρά)
50 γρ. βούτυρο αγελάδος (μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου)
1 κρόκος αυγού με 1 κουτ. σούπας γάλα (για το άλειμμα)
Σουσάμι, μαυροκούκι ή ηλιόσποροι (προαιρετικά για το πασπάλισμα)
Αρχικά σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα.
Σε άλλο μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και το αυγό και ανακατεύουμε με το χέρι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουμε μια ελαστική ζύμη.
Έπειτα πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτα, και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1½ ώρα να φουσκώσει.
Κατόπιν στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και ζυμώνουμε ξανά τη ζύμη ελαφρά. Τη χωρίζουμε σε 12 μέρη και πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μπαστουνάκι που τυλίγουμε σε ρολό.
Τοποθετούμε τα ρολάκια στη λαμαρίνα, αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά να φουσκώσουμε ελαφρώς.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C (αέρα). Αλείφουμε τα ρολάκια με το μείγμα κρόκου και γάλακτος και, αν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε με σπόρους.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν.
Η διανομή πετρελαίου ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι αιτήσεις για το Επίδομα Θέρμανσης 2025-2026…
Το φετινό Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής απονέμεται σε τρεις κορυφαίους επιστήμονες, τους Mary E. Brunkow, Fred…
Σημαντική κίνηση στήριξης πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ο οποίος επισκέφθηκε τον…
Ο e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε τις οριστικές ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Νοεμβρίου 2025, ακολουθώντας τον καθιερωμένο κανόνα…
Ένα σοκαριστικό και τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στο Ηράκλειο, όταν ένας 70χρονος άνδρας έθεσε τέλος στη…
Ένα σοκαριστικό και αποτρόπαιο περιστατικό κακοποίησης ζώου προκαλεί οργή και αγανάκτηση στην τοπική κοινωνία των…