Γερόντισσα Μακαρία: Η συγκλονιστική μαρτυρία της για τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Εφραίμ και την εύρεσή τους στη Νέα Μάκρη
Στο γραφικό χωριό Φαλάταδο της Τήνου, την άνοιξη του 1911, και συγκεκριμένα στις 12 Μαρτίου, γεννήθηκε η Μαργαρίτα Δεσύπρη. Στα δεκαεννιά της χρόνια, μια βαθιά κλίση την οδήγησε στην ασκητική ζωή, αφήνοντας πίσω τον κοσμικό βίο για να αφιερωθεί στον Θεό.
Σύμφωνα με το vimaorthodoxias.gr, κατά τη σκοτεινή περίοδο της Κατοχής, η μοναχή Μακαρία έδειξε έμπρακτα την αγάπη της, φροντίζοντας με στοργή τα παιδιά των φυλακισμένων στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ. Μετά την απελευθέρωση, το 1945, ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε στην πνευματική της πορεία όταν επισκέφθηκε την ιστορική ανδρική μονή στο Όρος Αμώμων. Εκεί, για αρκετά χρόνια, έζησε κάτω από αντίξοες συνθήκες, με την υγεία της να δοκιμάζεται σκληρά. Μέσα στα ερείπια του μοναστηριού, χωρίς τις στοιχειώδεις ανέσεις, υπέμεινε τις κακουχίες με αξιοθαύμαστη δύναμη ψυχής.
Μια εσωτερική παρόρμηση την οδήγησε να διαμορφώσει ένα μικρό κελί και να αναλάβει την επίπονη εργασία της ανακατασκευής του ερειπωμένου παλαιού ναού. Συχνά, βυθιζόταν σε σκέψεις για τους μοναχούς που είχαν ασκηθεί σε αυτόν τον τόπο ανά τους αιώνες, και προσευχόταν να γνωρίσει ή να της αποκαλυφθεί κάποιος από αυτούς.
Μια φωνή, που αρχικά ψιθύριζε στην καρδιά της και σταδιακά δυνάμωνε, της έλεγε επίμονα: «Σκάψε και θα βρεις αυτό που επιθυμείς», υποδεικνύοντάς της ένα συγκεκριμένο σημείο στην αυλή του μοναστηριού.
Στις 3 Ιανουαρίου 1950, η Γερόντισσα Μακαρία ανέθεσε σε έναν εργάτη να σκάψει στο σημείο που η εσωτερική της φωνή υπέδειξε. Παρά την αρχική του άρνηση και την επιθυμία του να σκάψει αλλού, οι θερμές παρακλήσεις και οι προσευχές της τον έπεισαν τελικά να ξεκινήσει την εργασία.
Σκάβοντας, αποκαλύφθηκε ένα μισογκρεμισμένο τζάκι, ένας τοίχος και αντικείμενα που μαρτυρούσαν την ύπαρξη ενός παλαιού κελιού. Και τότε, βρέθηκε το πρώτο εύρημα: ένα κεφάλι. Παραδόξως, ένας ευωδιαστός άρωμα άρχισε να αναδύεται από τον χώρο.
«Γονάτισα με ευλάβεια και ασπάστηκα το σκήνωμα του Αγίου και αισθάνθηκα βαθιά την έκταση του μαρτυρίου του. Η ψυχή μου γέμισε από αγαλλίαση, απέκτησα μεγάλο θησαυρό, και παίρνοντας το χώμα με προσοχή έβλεπα την αρμονία του σκηνώματός του, που, αν και τόσους αιώνες μέσα στη γη, δεν είχε αλλοιωθεί», κατέγραψε συγκλονισμένη η Γερόντισσα Μακαρία για το μοναδικό αυτό γεγονός.
Με μεγάλη φροντίδα, η Ηγουμένη Μακαρία ανέσυρε ολόκληρο το σκήνωμα και το τοποθέτησε σε μια θυρίδα πάνω από τον τάφο. Ήταν εμφανές ότι επρόκειτο για ιερωμένο, καθώς το ράσο του είχε διατηρηθεί ανέπαφο.
Το ίδιο βράδυ, κατά τον εσπερινό, η Γερόντισσα άκουσε βήματα να αντηχούν από τον τάφο μέχρι την πόρτα της εκκλησίας. Εκεί, αντίκρισε για πρώτη φορά μια ψηλή μορφή με μικρά στρογγυλά μάτια και μακριά μαύρα γένια που έφταναν στον λαιμό, ντυμένη με μοναχικά άμφια. Στο ένα χέρι κρατούσε μια φλόγα και με το άλλο ευλογούσε, ζητώντας να τον βγάλουν από τη θυρίδα. Την επόμενη μέρα, η Ηγουμένη καθάρισε τα οστά και τα τοποθέτησε σε μια θυρίδα στο Ιερό του Ναού.
Την ίδια νύχτα, ο Άγιος εμφανίστηκε στον ύπνο της, την ευχαρίστησε και της αποκάλυψε το όνομά του: Εφραίμ. Έκτοτε, το λείψανο του Αγίου Εφραίμ φυλάσσεται εκεί, προσελκύοντας καθημερινά εκατοντάδες πιστούς που αναζητούν την ευλογία και τη βοήθειά του. Με τη χάρη του Θεού, ο Άγιος έχει επιτελέσει αμέτρητα θαύματα.
Στον περίβολο της Μονής, προστατευμένη από ένα κτίσμα που χτίστηκε γύρω της, στέκει η μουριά όπου ο Άγιος Εφραίμ άφησε την τελευταία του πνοή.
Χωρίς οικονομικούς πόρους, η Γερόντισσα Μακαρία συντηρούσε μέχρι το 1980 ένα ορφανοτροφείο με περίπου 70 παιδιά σχολικής ηλικίας, προσφέροντάς τους στέγη, τροφή, ένδυση και στοιχειώδη εκπαίδευση. Όσα παιδιά διέπρεπαν στα γράμματα, τα στήριξε μέχρι την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, και σήμερα αυτά τα παιδιά μαρτυρούν ότι «χορταίνονταν από το μηδέν».
Παρότι δεν είχε πανεπιστημιακή μόρφωση, προχώρησε στην έκδοση Πατερικών κειμένων, όπως οι «Λόγοι ασκητικοί του Μεγάλου Βασιλείου», και στη σύνταξη Παρακλητικού Κανόνος και Ακολουθίας Χαιρετισμών προς τον Άγιο Εφραίμ, τον οποίο υπεραγαπούσε. Τα θαύματά του κατέγραφε και εξέδιδε σταδιακά σε δεκαέξι τόμους, προσφέροντας στήριξη και ενδυνάμωση στους πιστούς.
Στα βαθιά της γεράματα, ο Κύριος επέτρεψε στη Γερόντισσα Μακαρία να σηκώσει έναν βαρύ σταυρό. Εκείνη τον σήκωσε με καρτερία και σιωπή, αντιμετωπίζοντας τη δοκιμασία με υπομονή, σαν ευλογία Θεού. Η κοίμησή της ήταν γαλήνια και οσιακή, όπως άλλωστε είχε προείπει πάνω από είκοσι χρόνια νωρίτερα.
Η αγία ψυχή της, καθοδηγούμενη ασφαλώς από τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Εφραίμ, αφού κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων, πέταξε στους ουρανούς, όπου και ανήκε. Ήταν Παρασκευή, η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στις 23 Απριλίου 1999.
Έφυγε από τη ζωή στα 71 του ο διακεκριμένος αρχαιολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών,…
Σοκ και δέος στην Ομόνοια, όπου ένα απίστευτο περιστατικό έλαβε χώρα σήμερα το μεσημέρι. Ένας…
Πέμπτη 15 Μαΐου 2025, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Παχωμίου του Μεγάλου, του…
Σοκ και θλίψη προκάλεσε στα Χανιά ο απροσδόκητος θάνατος ενός 56χρονου άνδρα κατά τη διάρκεια…
Ο Φώτης Μεταξόπουλος γιόρτασε πρόσφατα τα γενέθλιά του και από το πλευρό του δεν θα…
Μια ανατριχιαστική υπόθεση με πολλαπλούς θανάτους ηλικιωμένων γυναικών αποκαλύπτεται στο Ελληνικό. Καθώς μετά τους τρεις…