Γιατί «καλπάζει» ο καρκίνος στην Ελλάδα; Τι μας κρύβουν; Γιατί τα ποσοστά καρκίνου αυξάνονται στην Ελλάδα ενώ μειώνονται στις άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες;
Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στην Ελλάδα, με 37. 000 νέες περιπτώσεις να καταγράφονται ετησίως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC).
Τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) δείχνουν ότι η τάση του καρκίνου αυξάνεται παγκοσμίως, με τους θανάτους να αναμένεται να φτάσουν τα 13,1 εκατομμύρια μέχρι το 2030, από 7,6 εκατομμύρια το 2008.
Η Ελλάδα παρουσιάζει σταθερή αύξηση στα ποσοστά καρκίνου, ενώ οι ανεπτυγμένες χώρες βλέπουν πτωτικές τάσεις από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Το 70% των θανάτων από καρκίνο συμβαίνει σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, με το… 30% αυτών να οφείλεται σε διατροφικούς παράγοντες και συνήθειες όπως το κάπνισμα.
Στοιχεία σοκ: Εκτοξεύτηκαν οι θάνατοι από καρκίνο μετά τους εμβολιασμούς κατά του Covid!
Ο Π.Ο.Υ. αναφέρει ότι πάνω από το 30% των θανάτων από καρκίνο μπορούν να προληφθούν με την αποφυγή βασικών παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, οι λοιμώξεις και η περιβαλλοντική ρύπανση.
Οι στρατηγικές πρόληψης στοχεύουν στη μείωση της έκθεσης του πληθυσμού σε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου μέσω δράσεων όπως η διακοπή του καπνίσματος, οι εμβολιασμοί και ο έλεγχος επαγγελματικών κινδύνων.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για την πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου… Όπως του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του λάρυγγα, του δέρματος, του παχέος εντέρου και του ορθού. Οι εξετάσεις, όπως το τεστ Παπανικολάου και η μαστογραφία, εντοπίζουν εγκαίρως τη νόσο σε άτομα χωρίς συμπτώματα.
Είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα Εθνικό Πρόγραμμα για τον καρκίνο, το οποίο θα δίνει έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, για να μπορεί να θεραπευτεί η νόσος και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών.
Ωστόσο, όταν διαβάζεις τέτοιες ειδήσεις χωρίς έρευνα, μπορεί να θυμώσεις και να ανησυχήσεις. Ποιο κάπνισμα, ποιο αλκοόλ και ποια παχυσαρκία;
Πρώτον, η έλλειψη βιταμίνης D στους Έλληνες λόγω μειωμένης ηλιοφάνειας είναι ανησυχητική. Παρά τον ήλιο της Ελλάδας, πολλοί δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D.
Η «θεϊκή» βιταμίνη: Σε κατάλληλες ποσότητες χαρίζει μακροζωία!
Δεύτερον, πολλά αντηλιακά προϊόντα είναι καρκινογόνα, προσφέροντας μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.
Σπιτικό αδιάβροχο αντιηλιακό: Σούπερ φυσική προστασία και ενυδάτωση με απλά και υγιεινά υλικά
Τρίτον, τα χημικά στις τροφές μας είναι πανταχού παρόντα. Τα σούπερ μάρκετ προωθούν έτοιμα πακέτα με συντηρητικά και χημικές ουσίες, ενώ η παραδοσιακή ελληνική διατροφή υποχωρεί.
Τέταρτον, η αύξηση του καρκίνου σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα δείχνει την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και την κακή ποιότητα τροφής.
Η πράσινη σαλάτα που «θωρακίζει» από καρκίνο και ενισχύει το ανοσοποιητικό
Πέμπτον, η ηλεκτρομαγνητική ρύπανση αυξάνεται ανεξέλεγκτα, με την ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας και της ψηφιακής τεχνολογίας.
Είναι απαραίτητο να υπάρξει ενημέρωση και εκπαίδευση για τη σωστή χρήση της τεχνολογίας και την επιστροφή στις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες. Σε μια δεκαετία, η Ελλάδα έχασε ένα εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ.
Ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος γλίστρησε και έπεσε στη θάλασσα μετά από απίστευτο ατύχημα Μια…
Θρίλερ με τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια: Έχασε όλη του την ηλεκτρική ισχύ και τα…
Η UEFA ανακοίνωσε την διαιτητική ομάδα για τον πρώτο σημαντικό ευρωπαϊκό αγώνα του Παναθηναϊκού τη…
Η Κατερίνα Καραβάτου σπάει τη σιωπή της: Στο φως όλη η αλήθεια για το διαζύγιο…
Γιατί οι γυναίκες όσο μεγαλώνουν κόβουν κοντά τα μαλλιά τους; Το κοντό κούρεμα και τα…
Ο Βασίλης Σαμπράκος επιστρέφει με τη νέα εκπομπή του SPORT24, "Mind Game powered by bwin",…