ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί λατρεύουμε το «βρώμικο» φαγητό; Η «αυτοκαταστροφική» λειτουργία του εγκεφάλου μας

Γιατί λατρεύουμε το βρώμικο φαγητό; Η λειτουργία του εγκεφάλου μας που δίνει τις εντολές για την «αυτοκαταστροφή» μας

Είναι ένα κοινό μυστικό: όταν πεινάμε, σπάνια ονειρευόμαστε μία υγιεινή σαλάτα. Η επιθυμία για ένα λιπαρό μπέργκερ, ένα διπλό σουβλάκι ή μία πίτσα είναι σχεδόν καθολική, ειδικά μετά από ξενύχτι. Τώρα, η επιστήμη επιβεβαιώνει αυτό που διαισθανόμαστε: η έλξη μας προς τα ανθυγιεινά φαγητά δεν είναι απλώς έλλειψη θέλησης, αλλά ζήτημα «σκληρής καλωδίωσης» του εγκεφάλου μας.

Γιατί λατρεύουμε το βρώμικο φαγητό; Η λειτουργία του εγκεφάλου που μας οδηγεί στην «αυτοκαταστροφή»

Σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα έρευνα από το Πανεπιστήμιο McGill στο Κεμπέκ του.. Καναδά, η επιλογή των τροφών με τις περισσότερες θερμίδες είναι γενετικά προγραμματισμένη. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science, δείχνει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει μια έμφυτη προτίμηση στα φαγητά που προσφέρουν τη μέγιστη ενεργειακή αξία.

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι ο εγκέφαλός μας φαίνεται να «αναγνωρίζει» αυτόματα τις θερμιδικά πυκνές τροφές, χωρίς να χρειάζεται να διαβάσουμε ετικέτες ή να κάνουμε συνειδητούς υπολογισμούς. Η επιλογή γίνεται σχεδόν αυτομάτως.

Ο Μεσοκοιλιακός Προμετωπιαίος Φλοιός Δίνει την Εντολή

Οι νευροεπιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα εντόπισαν την αιτία σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου: τον μεσοκοιλιακό προμετωπιαίο φλοιό (ventromedial prefrontal cortex).

Αυτό το τμήμα είναι υπεύθυνο για τον υπολογισμό της αξίας των επιλογών μας. Όταν λοιπόν ο οργανισμός μας στέλνει το σήμα της πείνας, ο μεσοκοιλιακός προμετωπιαίος φλοιός δίνει αμέσως την εντολή να επιλέξουμε την τροφή που θα μας παράσχει τις περισσότερες θερμίδες, καθώς αυτή εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη επιβίωση.

Πόσα λεπτά ζωής μας «κόβει» κάθε μπέργκερ ή χοτ ντογκ που τρώμε;

Πρόκειται για ένα απομεινάρι της εξελικτικής μας ιστορίας, όπου η πρόσβαση σε υψηλή ενέργεια ήταν ζωτικής σημασίας.

Το καλύτερο σουβλάκι της Αθήνας: Που κρύβεται το κορυφαίο γυράδικο;

Χωρίς Ενοχές, Απολαύστε!

Το συμπέρασμα των ειδικών είναι καθησυχαστικό: η αδυναμία μας απέναντι στα «βρώμικα» δεν είναι έλλειψη χαρακτήρα.. Αλλά ένα γενετικό πρόγραμμα που λειτουργεί εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Συγκλονιστικό: Το σουβλάκι και η μεγάλη ιστορία του από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα

Επομένως, την επόμενη φορά που θα επιλέξετε εκείνο το λαχταριστό μπέργκερ, θυμηθείτε ότι απλώς ακούτε τον αρχέγονο εγκέφαλό σας. Χαλαρώστε, απολαύστε την επιλογή σας και αφήστε τις τύψεις για την… Δευτέρα.


Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Back to top button
Close

Adblock Detected

Αγαπητέ/ή αναγνώστη/τρια,

Καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι κανείς δεν θέλει ενοχλητικές διαφημίσεις. Ωστόσο, το Panictimes.gr βασίζεται αποκλειστικά στις διαφημίσεις για να παραμένει δωρεάν και προσβάσιμο σε όλους.

Με το AdBlock ενεργοποιημένο, μας στερείς τη μοναδική πηγή εσόδων που μας επιτρέπει να δημιουργούμε ποιοτικό περιεχόμενο καθημερινά.

Σε παρακαλούμε: ✅ Απενεργοποίησε το AdBlock για το Panictimes.gr ✅ Ή whitelist μας στις ρυθμίσεις του AdBlock.

Ακόμα και 10 δευτερόλεπτα με ορατές διαφημίσεις βοηθούν πολύ! 🙏

Ευχαριστούμε που μας στηρίζεις!