Πριν την ανακάλυψη των σιδεράκια το 1819, οι πρόγονοί μας δεν τα χρειάζονταν. Όπως δείχνουν τα απολιθώματα και αναφέρει ο Ted Educator G. Richard Scott, οι αρχαίοι άνθρωποι είχαν συνήθως απόλυτα ίσια δόντια, με μια πλήρη σειρά τρίτων γομφίων. Τι άλλαξε; Οι γεωργικές εξελίξεις, όπως το μαγείρεμα, η γεωργία και η άλεση, μείωσαν την ανάγκη για έντονη μάσηση.
Με την αυξανόμενη εξάρτηση από την τεχνολογία και τη γεωργία, οι σιαγόνες μας έγιναν πιο αδύναμες. Ο Scott υποστηρίζει ότι καθώς εξελισσόταν η τεχνολογία, εμφανίστηκαν τα στραβά δόντια και οι μικρότερες γνάθοι έγιναν πιο συνηθισμένες.
Το 2015, επιστήμονες από το University College του Δουβλίνου διερεύνησαν περαιτέρω το θέμα. Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο PLOS One, ανέλυσαν τις κάτω γνάθους 292 αρχαιολογικών σκελετών από το Λεβάντε, την Ανατολία και την Ευρώπη.
Αυτά τα κρανία, ηλικίας μεταξύ 28.000-6.000 ετών, έδειξαν μια θετική συσχέτιση μεταξύ της μείωσης του μεγέθους των γνάθων και της ανάπτυξης της γεωργίας.
Ο καθηγητής Ron Pinhasi από τη Σχολή Αρχαιολογίας και το Ινστιτούτο Γης του University College του Δουβλίνου, σχολιάζοντας τα ευρήματα, δήλωσε: “Η ανάλυσή μας δείχνει ότι οι κάτω γνάθοι των πρώτων γεωργών του κόσμου στο Λεβάντε δεν είναι απλώς μικρότερες εκδοχές εκείνων των προηγούμενων κυνηγών-συλλεκτών, αλλά ότι η κάτω γνάθος υπέστη μια σύνθετη σειρά αλλαγών στο σχήμα που αντιστοιχούν στη μετάβαση στη γεωργία.”
Ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος γλίστρησε και έπεσε στη θάλασσα μετά από απίστευτο ατύχημα Μια…
Θρίλερ με τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια: Έχασε όλη του την ηλεκτρική ισχύ και τα…
Η UEFA ανακοίνωσε την διαιτητική ομάδα για τον πρώτο σημαντικό ευρωπαϊκό αγώνα του Παναθηναϊκού τη…
Η Κατερίνα Καραβάτου σπάει τη σιωπή της: Στο φως όλη η αλήθεια για το διαζύγιο…
Γιατί οι γυναίκες όσο μεγαλώνουν κόβουν κοντά τα μαλλιά τους; Το κοντό κούρεμα και τα…
Ο Βασίλης Σαμπράκος επιστρέφει με τη νέα εκπομπή του SPORT24, "Mind Game powered by bwin",…