Ο ύπνος είναι μια βαθιά προσωπική υπόθεση, με τον καθένα να έχει τις δικές του ξεχωριστές προτιμήσεις και ρουτίνες. Κάποιοι προτιμούν να κοιμούνται με λίγο φως. Άλλοι με τα παράθυρα ή τις πόρτες ανοιχτές. Για πολλούς, ο ύπνος έρχεται αμέσως μετά την παρακολούθηση μιας ταινίας στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή.
Ωστόσο, πέρα από τις ατομικές μας συνήθειες, οι ειδικοί, ιδίως ενόψει του καλοκαιριού, επισημαίνουν ένα σημαντικό θέμα που αφορά την ασφάλεια κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συγκεκριμένα, συνιστούν να κοιμόμαστε με την πόρτα του υπνοδωματίου μας κλειστή. Και αυτό για μια σειρά από σοβαρούς λόγους.
Γιατί είναι σημαντικό να κλείνουμε την πόρτα όταν κοιμόμαστε;
Για να είναι ενήμεροι για ό,τι συμβαίνει στο σπίτι.
Επίσης για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα.
Από συνήθεια ή για αίσθημα μεγαλύτερης ασφάλειας – κάτι που είναι ιδιαίτερα κοινό σε γονείς μικρών παιδιών ή άτομα με νυχτερινό άγχος.
Οι πυροσβέστες και οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας προειδοποιούν ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη σε περίπτωση πυρκαγιάς. Σε μια τέτοια κατάσταση, ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν προέρχεται αρχικά από τις φλόγες. Αλλά από τον καπνό και τα τοξικά αέρια, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα. Αυτές οι ουσίες μπορούν να εξαπλωθούν ραγδαία σε ένα σπίτι και να γίνουν θανατηφόρες μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.
Μια κλειστή πόρτα λειτουργεί σαν ένα αποτελεσματικό φράγμα, επιβραδύνοντας τη μετάδοση της θερμότητας, του καπνού και των τοξικών αερίων. Αυτό παρέχει πολύτιμο επιπλέον χρόνο για να ξυπνήσετε, να ειδοποιήσετε για βοήθεια και να διαφύγετε με ασφάλεια από το σπίτι.
Αποδείξεις από πραγματικές δοκιμές
Ειδικοί από το Ινστιτούτο Έρευνας Ασφάλειας Πυροσβεστών του UL πραγματοποίησαν πειράματα με πραγματικές πυρκαγιές για να αξιολογήσουν τη διαφορά που κάνει μια κλειστή πόρτα.
Σε ένα δωμάτιο με την πόρτα κλειστή, η θερμοκρασία παρέμεινε σε χαμηλότερα επίπεδα, ο αέρας ήταν πιο καθαρός και η ορατότητα διατηρήθηκε για περισσότερο χρόνο.
Αντίθετα, σε ένα δωμάτιο με την πόρτα ανοιχτή, η θερμότητα έγινε γρήγορα αφόρητη και ο πυκνός καπνός κατέκλυσε τον χώρο σε λιγότερο από τρία λεπτά.
Η ταχύτητα εξάπλωσης των πυρκαγιών έχει αυξηθεί
Στα σύγχρονα σπίτια χρησιμοποιούνται ευρέως συνθετικά υλικά, όπως αφρός, πλαστικό και συνθετικά υφάσματα. Τα οποία καίγονται πολύ πιο γρήγορα σε σύγκριση με τα παραδοσιακά έπιπλα από μασίφ ξύλο. Επιπλέον, κατά την καύση τους απελευθερώνουν μεγαλύτερες ποσότητες τοξικού καπνού.
Ως αποτέλεσμα, μια μικρή εστία φωτιάς μπορεί να εξελιχθεί σε μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά σε λιγότερο από πέντε λεπτά. Για αυτόν τον λόγο, το κλείσιμο της πόρτας του υπνοδωματίου κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν είναι απλώς μια καλή συνήθεια. Αλλά μια ενέργεια που μπορεί κυριολεκτικά να σώσει ζωές.
Συχνά παρατηρούμε ανθρώπους, ίσως και τον ίδιο μας τον εαυτό κάποιες φορές, να καταφεύγουν εύκολα…
Έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση παρατηρείται αυτή την ώρα (Πέμπτη 8 Μαΐου, 13:41) στην Αττική Οδό. Στο…
Η ψηφιακή τράπεζα Revolut, με εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και εντυπωσιακή ανάπτυξη εσόδων, βρίσκεται στο επίκεντρο…
Αίρεται η ασυλία του Πολάκη και της Ακρίτα με τις εξελίξεις να βάζουν «φωτιά» στο…
Ο Στέφανος Κασσελάκης κρίθηκε ένοχος για το πόθεν έσχες... Ποιά είναι η ποινή που του…
Ο Ηλίας Ανδρέου ήταν καλεσμένος στην εκπομπή podcast «Winter@LIKE» του like.com.cy, με τον Χαράλαμπο Χειμώνα.…