Η Αγία Φιλοθέη (κατά κόσμον Ρηγούλα ή Ρεβούλα-Παρασκευή Μπενιζέλου) ήταν μοναχή με σημαντική φιλανθρωπική και κοινωνική δράση κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας του 16ου αιώνα.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία την έχει ανακηρύξει αγία και είναι στενά συνδεδεμένη με την πόλη των Αθηνών.
Το μνημείο της Αγίας Φιλοθέης βρίσκεται στα βόρεια προάστια της Αττικής, στη Φιλοθέη, από όπου πήρε και το ονομά της.
Σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, γιορτάζουν οι: Φιλόθεος, Φιλοθέη, Φιλοθέα, Φιλοθεούλα.
Δείτε το πoλυτελέστατο σπίτι που γεννήθηκε και σήμερα θεωρείται το παλαιότερο της Αθήνας. Μοίρασε την περιουσία της και πέθανε από τα βασανιστήρια των Τούρκων
Η Αγία Φιλοθέη είναι μαζί με τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, πολιούχος της Αθήνας και γιορτάζει στις 19 Φεβρουαρίου και στις 12 Οκτωβρίου.
Γεννήθηκε το 1522 στην Αθήνα και καταγόταν από την αρχοντική οικογένεια των Μπενιζέλων .Μάλιστα, το αρχοντικό της οικογένειας που σώζεται μέχρι σήμερα στην Πλάκα, είναι το πιο παλιό σπίτι της πόλης.
Το πλήρες κοσμικό όνομά της ήταν Παρασκευή Μπενιζέλου, αλλά τη φώναζαν χαϊδευτικά Ρηγούλα ή Ρεβούλα. Οι γονείς της φρόντισαν να λάβει τη καλύτερη δυνατή μόρφωση για τα δεδομένα της εποχής.
Στα 14 της την ανάγκασαν να παντρευτεί με τον, κατά πολύ μεγαλύτερό της, άρχοντα των Αθηνών, Ανδρέα Χειλά, ο οποίος περιγράφεται ως τσιγκούνης, ζηλιάρης και με κακή συμπεριφορά απέναντι στη σύζυγό του.
Λέγεται ότι οι γονείς της , την πίεσαν να παντρευτεί παρά τη θέλησή της για να την γλιτώσουν από τους Τούρκους, που έπαιρναν τις παρθένες σκλάβες στα χαρέμια τους. Ο υποχρεωτικός γάμος της Ρεβούλας δεν κράτησε πολύ, αφού ο Χειλάς σύντομα πέθανε. Η 17χρονη πλέον χήρα ήταν πλούσια και μία από τις πιο περιζήτητες νύφες.
Ωστόσο, δεν ήθελε να ξαναπαντρευτεί όπως τη συμβούλευαν οι δικοί της, αλλά να αφιερωθεί σε αγαθοεργίες και φιλανθρωπίες.
Όταν έφυγαν και οι γονείς της από τη ζωή, η Παρασκευή, μετά από ένα όραμα με τον Άγιο Ανδρέα, έχτισε ένα μοναστήρι με ένα εκκλησάκι στο όνομά του. Είναι το εκκλησάκι που σήμερα βρίσκεται δίπλα στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής. Ταυτόχρονα με την ανέγερση της μονής, η Παρασκευή έγινε μοναχή με το όνομα Φιλοθέη.
Στο μοναστήρι την ακολούθησαν αρχικά, οι υπηρέτριες που είχε στο πατρικό της και πολύ σύντομα, περίπου 150 κοπέλες. Παράλληλα με τη δράση στο μοναστήρι, η Φιλοθέη έκανε συνεχώς φιλανθρωπίες, ενώ ίδρυσε σχολεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία και ορφανοτροφεία.
Στο πλαίσιο του φιλάνθρωπου της βίου, η Φιλοθέη άνοιξε ένα πηγάδι σε μια περιοχή κοντά στο κέντρο, που τότε κυκλοφορούσαν κυρίως αγρότες και βοσκοί.
Το «ψυχικό» αυτό της καλόγριας, όχι μόνο εξυπηρέτησε τους ανθρώπους που υπέφεραν από την λειψυδρία, αλλά έδωσε και το όνομά του στην περιοχή, όνομα που διατηρείται μέχρι σήμερα. Είναι η περιοχή του Ψυχικού!
Η Φιλοθέη είναι υπεύθυνη και για την ονομασία της περιοχής της Καλογρέζας, καθώς εκεί είχε ιδρύσει παράρτημα της Μονής, με την ονομασία “Μονή της καλόγριας”. Από την παραφθορά της ονομασίας, προέκυψε η Καλογρέζα.
Ανατολή ήλιου: 07:10
Δύση ήλιου: 18:07
Διάρκεια ημέρας: 10 ώρες 57 λεπτά
Σελήνη 10.1 ημερών.
Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν. Καθώς απομένουν μόλις 27 ημέρες μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων.…
Σήμερα, Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο, τιμώνται δύο σπουδαίοι άγιοι της χριστιανικής πίστης:…
Ποιά είναι η ύπουλη ασθένεια που πάσχει ο Πέτρος Φιλιππίδης; Στο φως για πρώτη φορά…
Τι είναι η σκοτεινή δύναμη που καταστρέφει τον Γαλαξία μας; Άφωνοι οι επιστήμονες με αυτό…
Ποιός είναι ο γνωστός Περιφερειάρχης που χτίζει πολυτελέστατη παραθαλάσσια βίλα στη Βουλιαγμένη; Ποιός Περιφερειάρχης χτίζει…
Γιατί τα παράθυρα σε αεροπλάνα και πλοία είναι στρογγυλά; Η απάντηση θα σας εκπλήξει και…