ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γκλαούνες: Παραδοσιακές Ζακυνθινές τηγανίτες με σταφίδες και αρώματα μπαχαρικών

Συνηθίζονται την περίοδο των αποκριών σηματοδοτώντας την έναρξη της Σαρακοστής

Published by
Συντακτική Ομάδα

Οι γκλαούνες είναι παραδοσιακές νηστίσιμες τηγανίτες που συνηθίζονται την περίοδο των Αποκριών Σηματοδοτώντας την έναρξη της Σαρακοστής. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να .απολαύσουμε τη στιγμή! Ακόμη η καταγωγή τους αποδίδεται στο χωριό Κούκεσι (σημερινή Καλλιθέα), όπου κάθε χρόνο ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει τη «Γιορτή τση γλαούνας». Επίσης στην εκδήλωση αυτή, οι γυναίκες του χωριού παρασκευάζουν μεγάλες ποσότητες από τις πεντανόστιμες τηγανίτες, τις οποίες μοιράζουν στους παρευρισκομένους, συνοδεία παραδοσιακών χορών και τραγουδιών.

Δοκιμάστε την περίοδο του χρόνου ως μια γευστική εναλλακτική στα κλασικά pancakes του brunch!

Υλικά (50-60 τεμάχια)

500 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
Χυμός από 1 πορτοκάλι
1/4 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο (σκόνη)
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα (σκόνη)
1/2 κουταλάκι γλυκού γλυκάνισος (σκόνη) ή 1 κουταλάκι γλυκού κοπανισμένοι σπόροι γλυκάνισου
Ζάχαρη, ανάλογα με το πόσο γλυκές θέλουμε τις γκλαούνες (από καθόλου έως 2 κουταλάκια γλυκού)
250-300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες (ιδανικά ΠΟΠ Ζακύνθου)
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα

Ζεσταμένο μέλι για πιο ρευστή υφή
Σουσάμι
Κανέλα (σκόνη)

Εκτέλεση

Αρχικά σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το νερό, το χυμό πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη (προαιρετικά).
Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί ένας παχύρρευστος χυλός που να πέφτει σε παχιές σταγόνες από το κουτάλι.
Έπειτα ρίχνουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά.
Έπειτα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, καλύπτοντας τα πυθμένα σε ύψος 1-1,5 εκ.
Με ένα κουτάλι, ρίχνουμε κουταλιές από τον χυλό στο τηγάνι. Κάθε γλαούνα χρειάζεται περίπου 1 κουταλιά της σούπας.
Κατόπιν τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από τη μία πλευρά, και έπειτα τις γυρίζουμε να πάρουν χρώμα και από την άλλη.
Επίσης στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τις τοποθετούμε σε πιατέλα.
Περιχύνουμε με ζεστό μέλι, πασπαλίζουμε με κανέλα και σουσάμι και σερβίρουμε. Απολαμβάνονται καλύτερα όσο είναι ακόμα χλιαρές.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Τρεις σίγουρες απουσίες για τον Παναθηναϊκό – Χάνει βασικούς λόγω Κόπα Άφρικα

Το Κύπελλο Εθνών Αφρικής, που θα διεξαχθεί από τις 21 Δεκεμβρίου έως τις 18 Ιανουαρίου,…

1 ώρα ago

7 Σεπτεμβρίου: Η γιορτή του Αγίου Σώζοντα και της Οσίας Κασσιανής

Στις 7 Σεπτεμβρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη σημαντικών μορφών. Όπως ο Όσιος Δανιήλ…

2 ώρες ago

Θλίψη στην Κρήτη: Πέθανε ο σπουδαίος λυράρης Γιώργης Βασιλάκης

Πέθανε ο σπουδαίος λυράρης Γιώργης Βασιλάκης σκορπώντας τη θλίψη στην Κρήτη και σε όλη την…

5 ώρες ago

Οι πραγματικοί αδερφοί Ντάλτον και η δράση τους πίσω από το διάσημο κόμικ Λούκι Λουκ

Οι πραγματικοί αδερφοί Ντάλτον και η τρομακτική δράση τους πίσω από το διάσημο κόμικ Λούκι…

11 ώρες ago

Αντονέλα Φιορντελίσι: Η εντυπωσιακή ξιφομάχος με το μπούστο «φωτιά» χωρίς τα ρούχα της

Η εντυπωσιακή Ιταλίδα ξιφομάχος, Αντονέλα Φιορντελίσι, με το μπούστο «φωτιά» σε λήψεις σκέτη «κόλαση», χωρίς…

12 ώρες ago

Τα λόγια του Μπακασέτα που έκαναν τους διεθνείς να πετάνε στα αποδυτήρια

Η Εθνική Ελλάδας ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προκριματικά του Μουντιάλ 2026, συντρίβοντας…

12 ώρες ago