ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γκλαούνες: Παραδοσιακές Ζακυνθινές τηγανίτες με σταφίδες και αρώματα μπαχαρικών

Συνηθίζονται την περίοδο των αποκριών σηματοδοτώντας την έναρξη της Σαρακοστής

Published by
Συντακτική Ομάδα

Οι γκλαούνες είναι παραδοσιακές νηστίσιμες τηγανίτες που συνηθίζονται την περίοδο των Αποκριών Σηματοδοτώντας την έναρξη της Σαρακοστής. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να .απολαύσουμε τη στιγμή! Ακόμη η καταγωγή τους αποδίδεται στο χωριό Κούκεσι (σημερινή Καλλιθέα), όπου κάθε χρόνο ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει τη «Γιορτή τση γλαούνας». Επίσης στην εκδήλωση αυτή, οι γυναίκες του χωριού παρασκευάζουν μεγάλες ποσότητες από τις πεντανόστιμες τηγανίτες, τις οποίες μοιράζουν στους παρευρισκομένους, συνοδεία παραδοσιακών χορών και τραγουδιών.

Δοκιμάστε την περίοδο του χρόνου ως μια γευστική εναλλακτική στα κλασικά pancakes του brunch!

Υλικά (50-60 τεμάχια)

500 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
Χυμός από 1 πορτοκάλι
1/4 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο (σκόνη)
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα (σκόνη)
1/2 κουταλάκι γλυκού γλυκάνισος (σκόνη) ή 1 κουταλάκι γλυκού κοπανισμένοι σπόροι γλυκάνισου
Ζάχαρη, ανάλογα με το πόσο γλυκές θέλουμε τις γκλαούνες (από καθόλου έως 2 κουταλάκια γλυκού)
250-300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες (ιδανικά ΠΟΠ Ζακύνθου)
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα

Ζεσταμένο μέλι για πιο ρευστή υφή
Σουσάμι
Κανέλα (σκόνη)

Εκτέλεση

Αρχικά σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το νερό, το χυμό πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη (προαιρετικά).
Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί ένας παχύρρευστος χυλός που να πέφτει σε παχιές σταγόνες από το κουτάλι.
Έπειτα ρίχνουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά.
Έπειτα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, καλύπτοντας τα πυθμένα σε ύψος 1-1,5 εκ.
Με ένα κουτάλι, ρίχνουμε κουταλιές από τον χυλό στο τηγάνι. Κάθε γλαούνα χρειάζεται περίπου 1 κουταλιά της σούπας.
Κατόπιν τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από τη μία πλευρά, και έπειτα τις γυρίζουμε να πάρουν χρώμα και από την άλλη.
Επίσης στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τις τοποθετούμε σε πιατέλα.
Περιχύνουμε με ζεστό μέλι, πασπαλίζουμε με κανέλα και σουσάμι και σερβίρουμε. Απολαμβάνονται καλύτερα όσο είναι ακόμα χλιαρές.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Σάλος: Ο Δημήτρης Παπανώτας με μισθό σερβιτόρου

Σάλος: Ο Δημήτρης Παπανώτας με μισθό σερβιτόρου... Οι «ρουκέτες» που εξαπέλυσε ο παρουσιαστής για το…

30 λεπτά ago

Η σύζυγος του Σλούκα σχολιάζει τη διαιτησία του Ολυμπιακού με… «μαγείρεμα»

Μετά την ήττα του Παναθηναϊκού από τον Ολυμπιακό στο Game 3 των τελικών, η διαιτησία…

40 λεπτά ago

Το σωστό καρπούζι και το πραγματικό του όνομα στα ελληνικά

Το σωστό καρπούζι και το πραγματικό του όνομα στα ελληνικά... Τι πρέπει να προσέξετε όταν…

56 λεπτά ago

Eurostat: Πρωταθλήτρια Ευρώπης στις ώρες εργασίας η Ελλάδα

Νέα στοιχεία από τη Eurostat για το 2024 φέρνουν την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρωπαϊκής…

1 ώρα ago

Σοκ με την ηλικία της Αφροδίτης Γραμμέλη: «Δεν το έκρυψα ποτέ»

Σοκ με την ηλικία της Αφροδίτης Γραμμέλη: «Δεν το έκρυψα ποτέ»... Όλα όσα αποκάλυψε η…

1 ώρα ago

Αλησμόνητα καλοκαίρια από τα παιδικά μας χρόνια που μας σημάδεψαν – Τότε που δεν υπήρχε ώρα και μετρούσαμε τα μπάνια

Αλησμόνητα καλοκαίρια από τα παιδικά μας χρόνια που μας σημάδεψαν... Τότε που δεν υπήρχε ώρα…

1 ώρα ago