ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γκλαούνες: Παραδοσιακές Ζακυνθινές τηγανίτες με σταφίδες και αρώματα μπαχαρικών

Συνηθίζονται την περίοδο των αποκριών σηματοδοτώντας την έναρξη της Σαρακοστής

Published by
Συντακτική Ομάδα

Οι γκλαούνες είναι παραδοσιακές νηστίσιμες τηγανίτες που συνηθίζονται την περίοδο των Αποκριών Σηματοδοτώντας την έναρξη της Σαρακοστής. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να .απολαύσουμε τη στιγμή! Ακόμη η καταγωγή τους αποδίδεται στο χωριό Κούκεσι (σημερινή Καλλιθέα), όπου κάθε χρόνο ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει τη «Γιορτή τση γλαούνας». Επίσης στην εκδήλωση αυτή, οι γυναίκες του χωριού παρασκευάζουν μεγάλες ποσότητες από τις πεντανόστιμες τηγανίτες, τις οποίες μοιράζουν στους παρευρισκομένους, συνοδεία παραδοσιακών χορών και τραγουδιών.

Δοκιμάστε την περίοδο του χρόνου ως μια γευστική εναλλακτική στα κλασικά pancakes του brunch!

Υλικά (50-60 τεμάχια)

500 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
Χυμός από 1 πορτοκάλι
1/4 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο (σκόνη)
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα (σκόνη)
1/2 κουταλάκι γλυκού γλυκάνισος (σκόνη) ή 1 κουταλάκι γλυκού κοπανισμένοι σπόροι γλυκάνισου
Ζάχαρη, ανάλογα με το πόσο γλυκές θέλουμε τις γκλαούνες (από καθόλου έως 2 κουταλάκια γλυκού)
250-300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες (ιδανικά ΠΟΠ Ζακύνθου)
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα

Ζεσταμένο μέλι για πιο ρευστή υφή
Σουσάμι
Κανέλα (σκόνη)

Εκτέλεση

Αρχικά σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το νερό, το χυμό πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη (προαιρετικά).
Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί ένας παχύρρευστος χυλός που να πέφτει σε παχιές σταγόνες από το κουτάλι.
Έπειτα ρίχνουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά.
Έπειτα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, καλύπτοντας τα πυθμένα σε ύψος 1-1,5 εκ.
Με ένα κουτάλι, ρίχνουμε κουταλιές από τον χυλό στο τηγάνι. Κάθε γλαούνα χρειάζεται περίπου 1 κουταλιά της σούπας.
Κατόπιν τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από τη μία πλευρά, και έπειτα τις γυρίζουμε να πάρουν χρώμα και από την άλλη.
Επίσης στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τις τοποθετούμε σε πιατέλα.
Περιχύνουμε με ζεστό μέλι, πασπαλίζουμε με κανέλα και σουσάμι και σερβίρουμε. Απολαμβάνονται καλύτερα όσο είναι ακόμα χλιαρές.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Τρόμος στον Βόλο: Συνελήφθη 43χρονος για απόπειρα απαγωγής δύο 12χρονων

Σοβαρός συναγερμός σήμανε στον Βόλο, όταν μια μητέρα κατήγγειλε ότι ένας 43χρονος προσπάθησε να αρπάξει…

28 λεπτά ago

Σοκ στην Euroleague: Συνελήφθη ο διαιτητής Ούρος Νίκολιτς – Εντοπίστηκαν €250.000 στο διαμέρισμά του

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται ο κόσμος του ευρωπαϊκού μπάσκετ, καθώς συνελήφθη ο Σέρβος διαιτητής της…

40 λεπτά ago

Επίσημο ΑΣΕΠ: 6.000 Προσλήψεις ΠΕ/ΤΕ το 2026 και έξι προκηρύξεις «φωτιά» για άμεσα αποτελέσματα

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαϊωάννου, ανακοίνωσε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή βρίσκεται σε φάση “υπερδραστηριότητας”…

55 λεπτά ago

Εξέλιξη Βοτανικού: Ο Δήμαρχος Δούκας δίνει χρονοδιάγραμμα – Έτοιμο το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στις αρχές του 2027 (βίντεο)

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες για την υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης και την κατασκευή…

1 ώρα ago

Θρίλερ με 15χρονο στον Άλιμο: Έπαθε ανακοπή σε γυμναστήριο – Διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση στο Παίδων

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Πέμπτης σε γυμναστήριο του Αλίμου, όταν ένας 15χρονος κατέρρευσε έπειτα…

2 ώρες ago

Όλες οι αθλητικές μεταδόσεις – Σε ποια κανάλια παίζουν ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός & ΑΕΚ

Η αποψινή (23/10) μέρα είναι γεμάτη δράση για τους Έλληνες φιλάθλους. Με τους ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό…

2 ώρες ago