Γλυκοπατάτες: Τα άγνωστα οφέλη και οι παρενέργειες… Η γλυκοπατάτα, εκτός από την εξαιρετική γεύση της, αποτελεί διατροφικό «θησαυρό», χάρη στην πλούσια περιεκτικότητα της σε βιταμίνες, μετάλλα και φυτικές ίνες. Παρακάτω παρουσιάζονται τα σημαντικά για την υγεία, καθώς και οι καλύτεροι τρόποι της κατανάλωσής της.
Οι ποικιλίες με πορτοκαλί σάρκα περιέχουν μεγάλες ποσότητες β-καροτίνης, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α υποστηρίζει την καλή λειτουργία της όρασης και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων, όπως η φυλή της ωχράς κηλίδας.
Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας των εντερικών βακτηρίων, προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα και υποστηρίζει την καλή πέψη.
Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, η γλυκοπατάτα συμβάλλει επίσης στη σταθερή ρύθμιση του σακχάρου, ιδιαίτερα για άτομα με διαβήτη.
Το κάλιο και το μαγνήσιο που περιέχει υποστηρίζουν την καλή λειτουργία της καρδιάς, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και μειώνουν τους κινδύνους για καρδιακά προβλήματα.
Η βιταμίνη C και τα αντιοξειδωτικά ενισχύουν τις άμυνες του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων.
Παρότι είναι θρεπτική και ασφαλής, η υπερκατανάλωση γλυκοπατάτας μπορεί να προκαλέσει:
Υπερβιταμίνωση Α , που συνδέεται με ζαλάδα και επίσης ναυτία.
Πέτρες στα νεφρά , λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε οξαλικά.
Αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου , αν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα.
Δείτε επίσης – Αυγό ορτυκιού: Τι οφέλη κρύβει αυτή η μικροσκοπική, πολύτιμη, υπερτροφή;
Βράσιμο
Είναι η πιο υγιεινή μέθοδος, διατηρώντας τη β-καροτίνη και μειώνοντας τον γλυκαιμικό δείκτη.
Μαγείρεμα στον ατμό
Διατηρεί υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C, με ελάχιστη απώλεια θρεπτικών συστατικών.
Ψήσιμο
Ενισχύει τη φυσική γεύση, αλλά μπορεί να μειώσει κάποιες βιταμίνες και να αυξήσει τον γλυκαιμικό δείκτη.
Τηγάνισμα
Είναι η λιγότερο υγιεινή μέθοδος, καθώς προσθέτει λίπη και θερμίδες.
Δείτε επίσης – Κάστανα: Απίστευτα οφέλη και μοναδικές συνταγές για να τα απολαύσετε
Η γλυκοπατάτα είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο με σημαντικά μάλιστα οφέλη για την καρδιά, το ανοσοποιητικό και την πέψη. Προτιμήστε το βράσιμο ή τον ατμό για μέγιστη θρεπτική αξία και καταναλώστε την στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.
ώςΟ καθορισμός του εορταστικού ωραρίου για την περίοδο του Πάσχα στην Αθήνα έχει οριστικοποιηθεί, με…
Μετά το... «παράδειγμα» που έδωσε ο Ερντογάν σχετικά με το πως μπορείς εύκολα και γρήγορα…
Η Ρούλα Πισπιρίγκου, η γυναίκα που κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της, μεταφέρθηκε…
Μια τραγική είδηση ήρθε από τη Βραζιλία, καθώς ο Λέο Ζαμπά θρηνεί την απώλεια του…
Από την Τετάρτη 2 Απριλίου, οι ταξιδιώτες από την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, θα χρειάζονται…
Από την 1η Απριλίου, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 880 ευρώ (μεικτά). Οδηγώντας σε…