Γυμναστική: Η αυτοκαταστροφική λειτουργία του εγκεφάλου που μας σταματά – Η επιθυμία να ξεκινήσουμε γυμναστική μπορεί να φαίνεται συχνά δύσκολη υπόθεση. Τα οφέλη της άσκησης είναι αναμφισβήτητα και καλά τεκμηριωμένα, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία. Ακόμη και λίγα λεπτά άσκησης την εβδομάδα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων και πρόωρου θανάτου, ενισχύοντας το μυϊκό, κυκλοφορικό και νευρικό μας σύστημα. Όμως, τι συμβαίνει όταν είμαστε εξαντλημένοι, αγχωμένοι ή απλά δεν θέλουμε να ασκηθούμε;
Δεν είμαστε μόνοι σε αυτή την αίσθηση. Σύμφωνα με μια κοινή έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το 2022, η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με χαμηλή σωματική δραστηριότητα. Παρά την πρωτιά της Πορτογαλίας, το 68% των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν αθλούνται ποτέ και το 9% το κάνουν σπάνια.
Η έλλειψη χρόνου είναι ο πιο σημαντικός λόγος για την αποφυγή της άσκησης, σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας έρευνας, με το 41% να δηλώνει ότι δεν έχει χρόνο και το 25% να αναφέρει έλλειψη κινήτρου ή ενδιαφέροντος. Άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν φυσικούς περιορισμούς, υπάρχοντα προβλήματα υγείας, ανεπαρκείς υποδομές και οικονομικές δυσκολίες.
Ακόμη και όταν δεν υπάρχουν αυτοί οι περιορισμοί, ο εγκέφαλός μας μπορεί να αντιστέκεται στη γυμναστική. Ο λόγος είναι βιολογικός και εντοπίζεται στην εξέλιξη του είδους μας. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης, οι άνθρωποι ήταν σωματικά δραστήριοι για την επιβίωση, όπως η εύρεση ή καλλιέργεια τροφής. Ο εξελικτικός βιολόγος Daniel Lieberman εξηγεί ότι ο εγκέφαλός μας προτιμά την ανάπαυση όταν είναι δυνατόν, για να εξοικονομήσουμε ενέργεια.
Οι πρόγονοί μας δεν σπαταλούσαν ενέργεια σε άσκοπες δραστηριότητες. Έτρεχαν και δαπανούσαν ενέργεια μόνο όταν ήταν απαραίτητο για την επιβίωση. Αυτή η ανάγκη έχει εξελιχθεί, αλλά το ένστικτο της εξοικονόμησης ενέργειας παραμένει, οδηγώντας μας να προτιμούμε τις ευκολότερες επιλογές, όπως οι κυλιόμενες σκάλες ή το αυτοκίνητο.
Η υπέρβαση της αντίστασης στην άσκηση απαιτεί στρατηγική και αλλαγή νοοτροπίας. Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές:
Η κατανόηση και η υπέρβαση των βιολογικών μας τάσεων προς την αδράνεια μπορεί να μας βοηθήσει να ενσωματώσουμε την άσκηση στη ζωή μας και να απολαύσουμε τα πολλά οφέλη της.
Θρήνος για τον Μιχάλη Ιατρόπουλο... Η βαριά απώλεια και το σπαρακτικό «αντίο» του ηθοποιού που…
Έφτασε η μεγάλη ώρα της Κλαυδίας - Live ο μεγάλος τελικός της Eurovision στη Βασιλεία…
Ολυμπιακός: Θριαμβευτικό νταμπλ μετά από νίκη επί του ΟΦΗ με 0 - 2 και κατάκτηση…
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος εσπευσμένα στο χειρουργείο... Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης για την κατάσταση…
Λίγες ημέρες μετά το απρόσμενο φινάλε της εκπομπής «Πάμε Δανάη» στο MEGA, η Δανάη Μπάρκα…
Κυριακή 18 Μαΐου 2025, η Εκκλησία τιμά την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, ανακαλώντας τη συνάντηση του…