ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Αφρική χωρίζεται: Νέος ωκεανός και εμφάνιση νέας ηπείρου στη Γη

Η απομάκρυνση της τεκτονικής πλάκας της Σομαλίας από την πλάκα της Νουβίας προκαλεί τον διαχωρισμό της Αφρικής

Published by
Συντακτική Ομάδα

Η Αφρική έχει να διαχωριστεί στα δύο, με τον έκτο ωκεανό να δημιουργείται ανάμεσα στα δύο νέα τμήματα της ηπείρου. Αυτό το φαινόμενο συνδέεται με τις αλλαγές στις τεκτονικές πλάκες. Που ξεκίνησαν το 2004 όταν εμφανίστηκε το ρήγμα στην Ανατολική Αφρική, στην περιοχή της Αιθιοπίας, Μήκους 35 μιλίων. Η απομάκρυνση της τεκτονικής πλάκας της Σομαλίας από την πλάκα της Νουβίας προκαλεί τον διαχωρισμό της Αφρικής, κάτι που δεν παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια, όταν οι ήπειροι όπως η Νότια Αμερική και η Αφρική χωρίστηκαν.

Οι πλάκες απομακρύνονται κάθε χρόνο μερικά χιλιοστά, κάτι που επισημαίνεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2004 στο περιοδικό Earth and Planetary Science Letters . Ο διαχωρισμός αυτός μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου ωκεανού στην περιοχή της Ανατολικής Αφρικής. Επισημαίνοντας τις γεωλογικές αλλαγές που συμβαίνουν λόγω των κινήσεων των τεκτονικών πλακών.

Η τεκτονική των πλακών είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία νέων ωκεανών και ηπείρων. Καθώς οι πλάκες κινούνται συνεχώς, προκαλώντας αλλαγές στην επιφάνεια της Γης. Η θερμότητα από την πυρήνα της Γης δημιουργεί ρεύματα στα μανδύα. Τα οποία μετακινούνται στις πλάκες και οδηγούν σε συγκρούσεις ή απομακρύνσεις, με αποτέλεσμα γεωλογικά φαινόμενα όπως η ηφαιστειακή δραστηριότητα και οι σεισμοί.

Η Ρηξιγενής Κοιλάδα, που εκτείνεται από την Αιθιοπία μέχρι τη Μοζαμβίκη, αποτελεί το κεντρικό σημείο του διαχωρισμού. Καθώς εμφανίστηκαν μεγάλα ρήγματα, όπως το ρήγμα στην Αιθιοπία μήκους 60 χιλιομέτρων. Η διαδικασία αυτή, η οποία προκαλεί το σταδιακό βύθισμα τμημάτων της ηπείρου, μπορεί να δημιουργήσει έναν νέο ωκεανό και να διαχωρίσει την περιοχή του Κέρατου της Αφρικής από την υπόλοιπη ήπειρο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει μεταξύ πέντε και δέκα εκατομμυρίων ετών.

Η αλλαγή αυτή δεν είναι μοναδική, καθώς υπάρχει η πιθανότητα και άλλες περιοχές του κόσμου να βιώσουν ανάλογες γεωλογικές διεργασίες. Όπως η πιθανή διάσπαση της Ινδίας λόγω της σύγκρουσης των τεκτονικών πλακών της Ινδίας και της Ευρασίας. Αυτές οι προτάσεις, αν και αργές, μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές στο γεωλογικό τοπίο του πλανήτη μας.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Έτσι είναι σήμερα στα 40 της η Αθηνά Ωνάση

Έτσι είναι σήμερα, στα 40 της, η Αθηνά Ωνάση... Η σπάνια δημόσια εμφάνιση της «χρυσής…

2 ώρες ago

Πως γίνεται το γυναικείο στήθος να ασκεί ακαταμάχητη επιρροή πάνω στους άντρες;

Έχετε σκεφτεί ποτέ, πως γίνεται το γυναικείο στήθος να ασκεί τέτοια ακαταμάχητη επιρροή πάνω στους…

5 ώρες ago

Σάλος με την Τζούλια Αλεξανδράτου: Διέρρευσε «ακατάλληλη» φωτογραφία από το μπαλκόνι της

Σάλος με την Τζούλια Αλεξανδράτου: Η «ακατάλληλη» φωτογραφία που διέρρευσε από το μπαλκόνι της και…

7 ώρες ago

Τι αποκαλύπτει το δάγκωμα των χειλιών;

Τι αποκαλύπτει το δάγκωμα των χειλιών; Σεξουαλική επιθυμία, σημάδι ψέματος ή ανασφάλειες και άγχος; Η…

8 ώρες ago

Το αποκάλυψε η Δήμητρα Αλεξανδράκη: Οι κρυφές σχέσεις με γυναίκες που δεν μαθεύτηκαν ποτέ

Το αποκάλυψε η Δήμητρα Αλεξανδράκη: Οι κρυφές σχέσεις με γυναίκες που δεν μαθεύτηκαν ποτέ Η…

8 ώρες ago

Τραγωδία που «πάγωσε» τον Πειραιά: 21χρονος ποδοσφαιριστής κατέρρευσε ξαφνικά μέσα στο γήπεδο και πέθανε

21χρονος ποδοσφαιριστής κατέρρευσε ξαφνικά μέσα στο γήπεδο και πέθανε... Ανείπωτη τραγωδία που «πάγωσε» τον Πειραιά…

9 ώρες ago