ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η άγνωστη ιστορία του αρώματος στον Μεσαίωνα

Published by
Συντακτική Ομάδα

Πολλά προϊόντα της καθημερινότητάς μας έχουν τις ρίζες τους στον Μεσαίωνα, εξυπηρετώντας όμως εντελώς διαφορετικές ανάγκες από αυτές που γνωρίζουμε σήμερα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κολόνια. Η οποία δεν δημιουργήθηκε αρχικά για λόγους αισθητικής. Αλλά ως ένα είδος πανάκειας και προστασίας από τις ασθένειες.

Απόσταξη και η Γέννηση του Αρώματος με Βάση το Αλκοόλ

Από τον 13ο αιώνα, οι φαρμακοποιοί είχαν τελειοποιήσει την τέχνη της απόσταξης. Αναμειγνύοντας νερό και αιθέρια έλαια μέσω βρασμού και ψύξης. Ωστόσο, η πραγματική καινοτομία ήρθε στα τέλη του 14ου αιώνα, όταν οι εφευρέτες συνδύασαν τα αιθέρια έλαια με αλκοόλ. Αυτός ο συνδυασμός δημιούργησε ένα σταθερό και απορροφητικό άρωμα, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Το πρώτο άρωμα με βάση το αλκοόλ παρασκευάστηκε με δενδρολίβανο. Και έγινε γνωστό ως «Νερό της Ουγγαρίας» (Hungary Water). Καθώς δημιουργήθηκε ειδικά για τη Βασίλισσα Ελισάβετ της Ουγγαρίας.

Η Πανώλη Μετέτρεψε την Κολόνια σε «Θεραπεία»

Η χρήση του αρώματος συνδέθηκε άμεσα με τις υγειονομικές κρίσεις της εποχής. Εξαιτίας της Βουβωνικής Πανώλης, Η οποία εξόντωσε πάνω από το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού πληθυσμού—τα περισσότερα δημόσια λουτρά είχαν κλείσει.

Δίχως την επιστημονική γνώση των μικροβίων, οι άνθρωποι πίστευαν ότι ασθένειες όπως η πανούκλα και η ελονοσία μεταδίδονταν μέσω του «μολυσμένου αέρα» (malaria στα λατινικά σημαίνει «κακός αέρας»). Έτσι, η άσχημη οσμή που συνοδευόταν με τις ασθένειες θεωρήθηκε η αιτία τους.

Για να «καθαρίσουν» τον αέρα και να αποτρέψουν τη μετάδοση, οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν τη γλυκιά μυρωδιά της κολόνιας. Θεωρήθηκε ότι η ευχάριστη μυρωδιά λειτουργούσε ως αντίδοτο. Αντιμετωπίζοντας την «κακή μυρωδιά της ασθένειας». Για τον ίδιο λόγο, μέσα σε κτίρια έκαιγαν θυμιατά ή εισέπνεαν αρώματα όπως τριαντάφυλλο και μοσχοκάρυδο.

Η Κυριαρχία της Γαλλίας και το «Ύδωρ της Κολωνίας»

Καθώς οι έντονες οσμές ζώων (που αρχικά χρησιμοποιούνταν σε αρώματα) έδιναν τη θέση τους σε πιο εκλεπτυσμένα φυτικά αρώματα, η Γαλλία σταδιακά αναδείχθηκε σε παγκόσμια δύναμη στη βιομηχανία αρωμάτων.

Η δημοτικότητα της κολόνιας εκτοξεύτηκε το 1709 με τη δημιουργία του “eau de Cologne” ή «ύδωρ της Κολωνίας» από τον Τζιοβάνι Μαρία Φαρίνα. Αυτή η συνταγή, που περιείχε δενδρολίβανο, εσπεριδοειδή έλαια και βάση από ποτό σταφυλιού, παρασκευάστηκε αρχικά και πάλι με σκοπό την προστασία από την πανούκλα. Εδραιώνοντας την κολόνια ως ένα απαραίτητο, πέρα από την ευωδία, προϊόν.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Οργή Αταμάν στον Παναθηναϊκό: Ποιος παίκτης προκάλεσε ένταση στη Μύκονο και γιατί

Στιγμές έντασης σημειώθηκαν στον αγώνα Μύκονος - Παναθηναϊκός, με τον προπονητή του «τριφυλλιού», Εργκίν Αταμάν,…

4 λεπτά ago

ΑΣΕΠ: Άνοιξαν 1.000+ θέσεις για απόφοιτους Γυμνασίου – Το ΦΕΚ που περιμένουν 37.000 υποψήφιοι

Το ΑΣΕΠ βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έκδοση μίας από τις μεγαλύτερες προκηρύξεις: πάνω…

33 λεπτά ago

Σάλος στην Κηφισιά: Γνωστός τράπερ συνελήφθη για υπόθεση ναρκωτικών

Στη σύλληψη ενός γνωστού 21χρονου τράπερ, αλβανικής καταγωγής, προχώρησαν οι αρχές στην Κηφισιά το βράδυ…

54 λεπτά ago

25 Νοεμβρίου: Η Αγία Αικατερίνη – Η μεγαλομάρτυρας που έγινε σύμβολο πίστης και ακατάβλητου θάρρους

Η Αγία Αικατερίνη, μία από τις σπουδαιότερες γυναικείες μορφές της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τιμάται κάθε χρόνο…

2 ώρες ago

Μύκονος – Παναθηναϊκός: Δείτε τι ώρα ξεκινά ο αγώνας σήμερα

Ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται σήμερα στη Μύκονο (16:00, ΕΡΤ2) με στόχο να συνεχίσει το νικηφόρο σερί…

2 ώρες ago

Ποιοι γιορτάζουν την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2025

Σήμερα, Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2025, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη σημαντικών Αγίων και εορτάζει…

2 ώρες ago