Η αλήθεια για το πλύσιμο του κρέατος πριν το μαγείρεμα… Αν ανήκετε σε εκείνους που πιστεύουν ότι το πλύσιμο του κρέας πριν το μαγείρεμα είναι απαραίτητο, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Όχι μόνο δεν είναι αναγκαίο, αλλά αποτελεί μια πρακτική που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
Το πλύσιμο του κρέατος αντί να «καθαρίζει», δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μικροβίων. Η υγρασία που απομένει πάνω στην επιφάνειά του γίνεται πότε έλξης για βακτήρια, επιταχύνοντας τη σήψη. Επιπλέον, αν το κρέας περιέχει παθογόνα, όπως σαλμονέλα, το πλύσιμο τα μεταφέρει σε επιφάνειες της κουζίνας μέσω σταγονιδίων νερού. Αυτά τα μικρόβια δεν μπορούν να καταλήξουν σε τρόφιμα που δεν θα μαγειρευτούν. Όπως ψωμί ή σαλάτα, αυξάνοντας τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.
Σήμερα, τα συστήματα παραγωγής και διανομής κρεάτων είναι απολύτως ελεγχόμενα. Από τα σφαγεία έως τα ράφια των καταστημάτων, τηρούνται αυστηροί κανόνες υγιεινής, με εργαζομένους που μετακινούνται γάντια, μάσκες και ειδικές στολές. Το περιβάλλον είναι αποστειρωμένο, εξασφαλίζοντας ότι το κρέας φτάνει στον καταναλωτή χωρίς επιβλαβείς μολύνσεις. Η εποχή που τα κρέατα εκτίθονταν σε σκόνη και βρωμιά κατά τις μεταφορές έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Αν το κρέας λερωθεί ή πέσει στο πάτωμα, μπορείτε να το καθαρίσετε με ξυδιού ή λεμονιού (1 μέρος ξίδι ή λεμόνι σε 4 μέρη νερό). Μετά, σκουπίστε το καλά με χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσετε την υγρασία. Γενικότερα, πριν αποθηκεύσετε το κρέας στο ψυγείο, σκουπίστε το εξωτερικά για να μειώσετε την πιθανότητα ανάπτυξης μικροβίων.
Τα μικρόβια που υπάρχουν στο κρέας εξουδετερώνονται με το σωστό μαγείρεμα σε θερμοκρασίες άνω των 70°C. Ωστόσο, τα βακτήρια που μεταφέρονται λόγω του πλυσίματος μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα πριν καν φτάσουν στη φωτιά.
Ζουμερό και λαχταριστό κρέας: Κόλπα και οδηγίες για… «μαστόρικο» ψήσιμο!
Το πλύσιμο του κρέατος αποτελεί πρακτική μια που προέρχεται από εποχές με διαφορετικές συνθήκες υγιεινής. Σήμερα, με τη γνώση που παρέχει η επιστήμη και τις σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας τροφίμων, είναι περιττό και επικίνδυνο.
Η σωστή ενημέρωση είναι το κλειδί για την εξάλειψη αυτής της λανθασμένης συνήθειας, προστατεύοντας την υγεία της οικογένειάς σας και διασφαλίζοντας την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων.
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η νέα προκήρυξη 4ΓΒ/2025 του ΑΣΕΠ, η οποία προβλέπει την πλήρωση συνολικά…
Μια εκτεταμένη δράση επιμόρφωσης για 40.000 δημοσίους υπαλλήλους Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΥΕ και ΔΕ)…
Στον «αέρα» του bwinΣΠΟΡ FM 94,6 και την εκπομπή «Πρεσάρισμα», ο ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού, Διονύσης…
Τραγικό τέλος επεφύλαξε η μοίρα σε έναν 22χρονο φοιτητή, ο οποίος άφησε την τελευταία του…
Νέα βαριά απώλεια για τη Φαίη Σκορδά... Τι πυροδότησε το ξαφνικό πρόβλημα της υγείας της;…
Γιάννης Πλούταρχος: Η εμμονική θαυμάστρια που είχε κάνει τη ζωή του τραγουδιστή Κόλαση αποκαλύφθηκε και…