Η ανομβρία «απειλεί» και την Αττική – Η ΕΥΔΑΠ ενεργοποιεί πρωτόκολλα ασφαλείας – Ο εφιάλτης της ανομβρίας και της ξηρασίας που στερεί από τους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ το πολύτιμο βρόχινο νερό και τα χιόνια επανέρχεται στην Αττική, δημιουργώντας έντονη ανησυχία και στα νησιά της χώρας, τα οποία προετοιμάζονται για ένα δύσκολο καλοκαίρι.
Ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων, τα κατεστραμμένα δίκτυα ύδρευσης και οι αυξημένες διαρροές προκαλούν σημαντικά διαχειριστικά προβλήματα στα νησιά, τα οποία μόνο εν μέρει μπορούν να αντιμετωπιστούν με αφαλατώσεις.
Τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια προέρχονται από τα υδάτινα αποθέματα της Αττικής, που μειώνονται αισθητά ενώ καλούνται να ανταποκριθούν σε αυξημένη κατανάλωση κατά 8% από τις αρχές του έτους. Αυτή η ασυνήθιστη αύξηση οφείλεται στις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες (αυξημένη ζέστη και σκόνη) και εντάθηκε τον Ιούνιο λόγω των ανοιχτών σχολείων, του πρόωρου καύσωνα και της παραμονής του κόσμου στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, τα υδάτινα αποθέματα από μια ασφαλή περιοχή 1,1 έως 1,2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στα τέσσερα ταμιευτήρια (Ευήνου, Μόρνου, Λίμνης Μαραθώνα, Υλίκης) έχουν μειωθεί σε περίπου 800 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, χωρίς να υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις για τους επόμενους μήνες. «Κάθε χρόνο η Αθήνα καταναλώνει 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, τα οποία σε μια καλή υδρολογική περίοδο (Οκτώβριο έως Μάιο) αναπληρώνονται», εξηγεί ο γενικός διευθυντής Υδρευσης της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Καραγιάννης. Όμως, τα τελευταία δύο χρόνια, τα εισερχόμενα νερά είναι πολύ λιγότερα από τα εξερχόμενα, ενώ η κατανάλωση αυξάνεται.
Νερό: Το απόλυτο φάρμακο για δεκάδες ασθένειες!
Για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη νερού, η ΕΥΔΑΠ έχει αποφασίσει να ενεργοποιήσει όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφαλείας και να προχωρήσει σε εναλλακτικές λύσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, ενεργοποιεί τον εφεδρικό κλάδο της Υλίκης, χρησιμοποιώντας όλες τις πηγές υδροδότησης για να αυξήσει την ποσότητα νερού στο σύστημα Ευήνου – Μόρνου, που είναι η κύρια πηγή ύδρευσης της πόλης και τροφοδοτεί τα διυλιστήρια Πολυδενδρίου και Γαλατσίου και τη λίμνη του Μαραθώνα. Τα διυλιστήρια Ασπροπύργου και Μενιδίου θα συνεχίσουν να παίρνουν νερό από τους ταμιευτήρες Ευήνου – Μόρνου. Επιπλέον, η ΕΥΔΑΠ επαναλειτουργεί παλιές γεωτρήσεις από τη δεκαετία του ’80 και ’90, όταν η Αθήνα αντιμετώπισε παρατεταμένη λειψυδρία, που οδήγησε στη δημιουργία του φράγματος του Ευήνου.
Με την ενεργοποίηση της Υλίκης και των πηγών της Μαυροσουβάλας, υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν τα ημερήσια αποθέματα κατά 300.000 κυβικά μέτρα νερού.
Επιπλέον, η ΕΥΔΑΠ εξετάζει πρόσθετες λύσεις και επενδύσεις για να αντιμετωπίσει την παρατεταμένη ανομβρία, μελετώντας εναλλακτικά σενάρια όπως η αναζήτηση νέων πηγών νερού από διαφορετικές λεκάνες απορροής και η χρήση αφαλατώσεων.
Η έλλειψη βροχών και χιονιών έχει μειώσει τα αποθέματα νερού της Υλίκης, εμποδίζοντας την ενεργοποίηση των υπέργειων αντλιοστασίων. Ως αποτέλεσμα, έχουν ξεκινήσει τεχνικές εργασίες για την τοποθέτηση πλωτών εξέδρων στο κέντρο της λίμνης, ώστε να αντληθεί νερό και να σταλεί στην Αττική.
«Την επόμενη χρονιά θα αναμετρηθούμε όλοι μας. Το νερό δεν θα λείψει από την ΕΥΔΑΠ, θα λείψει από όλο τον κόσμο, και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν», τονίζει ο κ. Καραγιάννης. Για να βρούμε, όπως λέει, περισσότερο νερό, «χρειάζεται το συν Αθηνά και χείρα κίνει, με στόχο να γίνει καλύτερη διαχείριση και να πιέσουμε τον χρόνο προς τα πίσω μέχρι να επανέλθουν οι καλές υδρολογικές περίοδοι».
Όπως υπογραμμίζεται, εκτός από τη λήψη μέτρων για την αναπλήρωση των ταμιευτήρων, το βασικό πρόβλημα αυτή την περίοδο είναι η αντιμετώπιση της σπατάλης νερού στην Αττική. Η ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει άμεσα μια διαφημιστική καμπάνια για να το αντιμετωπίσει. Τα δεδομένα της ΕΥΔΑΠ δείχνουν ανομοιογένεια στην κατανάλωση νερού μεταξύ αστικών και περιαστικών περιοχών. Για παράδειγμα, κατά τις ημέρες του καύσωνα, σε περιοχές του κέντρου με πολυκατοικίες χωρίς κήπους, η αύξηση της κατανάλωσης ήταν μόλις 3% έως 4%.
Αντίθετα, η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική σε περιοχές με κήπους και πισίνες. Σε προάστια όπως η Κηφισιά, ο Δήμος Διονύσου, η Ανατολική Αττική και τα νότια προάστια, η κατανάλωση αυξήθηκε ακόμη και κατά 100%.
«Πρόκειται για μία δυσανάλογη καταναλωτική συμπεριφορά που εντοπίζεται κυρίως στις περιαστικές περιοχές στις οποίες θα πρέπει να καταστεί σαφές και ξεκάθαρο ότι το νερό είναι για ανθρώπινη χρήση και όχι για παιχνίδι», δηλώνει με νόημα ο γενικός διευθυντής Υδρευσης της ΕΥΔΑΠ.
Η κατάσταση έχει γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, επιδεινωμένη από τη σκόνη που έφεραν οι πρόσφατες καιρικές συνθήκες. Αυτό έχει οδηγήσει τους πολίτες να χρησιμοποιούν συχνά τη μάνικα για να πλύνουν τα αυτοκίνητα, τις αυλές και τα πεζοδρόμια τους.
«Εάν η Αθήνα με τόσο αποταμιευτικό όγκο νερού και με οργανωμένο σχέδιο στη διαχείριση αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα, φανταστείτε τι θα συμβεί στα νησιά», λένε παράγοντες του κλάδου. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο στον νησιωτικό χώρο όπου δεν υπάρχουν νερά και οι αφαλατώσεις δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών, αλλά και στους δήμους που διαχειρίζονται οι ίδιοι τα δίκτυα ύδρευσης και υπάρχουν μεγάλες διαρροές. «Οι ΟΤΑ ζητούν συνεχώς ποσότητες νερού, το οποίο παίρνουν και το χάνουν γιατί έχουν διαλυμένα δίκτυα και το περισσότερο φεύγει σε διαρροές».
Η τελευταία καλή χρονιά για το Αιγαίο ήταν το 2019, με άφθονες βροχοπτώσεις στα ανατολικά και νότια. Από τότε, οι βροχές ήταν κάτω από το μέσο όρο, με αποτέλεσμα να αδειάσουν οι λιμνοδεξαμενές. Στις Κυκλάδες, όπου η βροχερή περίοδος διαρκεί μόλις 5-6 μήνες, δύο κακές χρονιές αρκούν για να δημιουργηθεί πρόβλημα, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Συγκεκριμένα, στην Άνδρο το 2023 καταγράφηκαν 363 χιλιοστά βροχής αντί για τον μέσο όρο των 506 χιλιοστών, στην Τήνο 299 χιλιοστά αντί για τα συνήθη 330, στη Νάξο 270 χιλιοστά αντί για 306, και στην Ίο 195 χιλιοστά αντί για τα 285 χιλιοστά του μέσου όρου.
Το γάλα σύκου είναι ο ανεκτίμητος χυμός της φύσης με τα απίστευτα οφέλη για τον…
Εκτίμηση σοκ για το Bitcoin Που θα φτάσει η τιμή του στο 2025; Οι Προβλέψεις…
Άγιο Όρος Στο φως το θαυματουργό μυστικό των μοναχών για να προστατεύονται από τον καρκίνο…
Επιστήμονες βρήκαν που κρύβονται οι εξωγήινοι! Η απάντηση που θα σας αφήσει άφωνους και το…
Αστυνομικός που ήταν και παντρεμένος ερχόταν σε συνουσία με πτώματα ακόμη και μικρών παιδιών Αστυνομικός…
Με ποιόν είναι παντρεμένη η Ειρήνη Μουρτζούκου; Η απάτη και η μπίζνα με τους εικονικούς…