Μία λαχταριστή μηλόπιτα, ιδανική για τα γιορτινά και οικογενειακά καλέσματα, που υπόσχεται να απογειώσει τη γεύση και να γεμίσει το σπίτι σας με αρώματα κανέλας και βανίλιας. Ωστόσο η παρακάτω συνταγή συνδυάζει την κλασική, ζουμερή γέμιση μήλου με ένα τραγανό και πλούσιο crumble.
Γιορτινή Μηλόπιτα
Συνταγή: CANTINA TEAM (Θανάσης Τσαγκλιώτης)
Υλικά (για 6-8 μερίδες)
| Υλικά Γέμισης | Ποσότητα | Υλικά Crumble | Ποσότητα |
| Μήλα (σε λεπτές φέτες) | 900 γρ. | Αλεύρι για όλες τις χρήσεις | 150 γρ. |
| Ζάχαρη κρυσταλλική | 50 γρ. | Καστανή ζάχαρη | 150 γρ. |
| Ζάχαρη καστανή | 50 γρ. | Κρύο βούτυρο (σε κύβους) | 150 γρ. |
| Χυμός λεμονιού | 15 ml | Επιπλέον: | |
| Ξύσμα από ½ λεμόνι | – | Έτοιμη ζύμη για γλυκιά τάρτα | 1 φύλλο |
| Σποράκια από ½ λοβό βανίλιας | – | Σιρόπι καραμέλας (για το σερβίρισμα) | – |
| Κανέλα, σκόνη | 2 γρ. | ||
| Μοσχοκάρυδο, σκόνη | 1 πρέζα | ||
| Αλάτι | 1 πρέζα | ||
| Βούτυρο | 30 γρ. | ||
| Μπράντι | 30 ml | ||
| Νισεστέ | 15 γρ. |
Διαδικασία Εκτέλεσης
Προετοιμασία της Γέμισης Μήλου
- Αρχικά σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε απαλά τα μήλα με τα δύο είδη ζάχαρης (κρυσταλλική και καστανή), τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τα μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο) και το αλάτι.
- Κατόπιν αφήστε τα μήλα να μαριναριστούν σε θερμοκρασία δωματίου για 1-3 ώρες.
- Επίσης σουρώστε καλά τα μήλα, κρατώντας το υγρό τους σε ένα ξεχωριστό μπολ.
- Επίσης σε ένα κατσαρολάκι, ρίξτε το υγρό που κρατήσατε, μαζί με τα 30 γρ. βούτυρο και το μπράντι. Βράστε σε μέτρια φωτιά μέχρι το υγρό να αποκτήσει υφή σιροπιού.
- Ωστόσο σε ένα καθαρό μπολ, πασπαλίστε τα σουρωμένα μήλα με το νισεστέ. Ανακατέψτε απαλά.
- Περιχύστε τα μήλα με το σιρόπι που ετοιμάσατε, ανακατεύοντας προσεκτικά. Η γέμιση είναι έτοιμη.
Το Crumble και η Συναρμολόγηση
- Crumble: Στον κάδο του μίξερ, ρίξτε όλα τα υλικά για το crumble (αλεύρι, καστανή ζάχαρη, κρύο βούτυρο σε κύβους). Ζυμώστε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν και να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα.
- Μετά βάλτε τη ζύμη του crumble στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Έπειτα στρώστε το έτοιμο φύλλο ζύμης για τάρτα σε μια στρογγυλή ταρτιέρα. Καλύπτοντας τη βάση και τα πλαϊνά.
- Επιπλέον απλώστε μέσα στη βάση την έτοιμη γέμιση μήλου.
- Στη συνέχεια βγάλτε από το ψυγείο τη ζύμη του crumble και θρυμματίστε τη με τα χέρια σας ή με τη βοήθεια ενός τρίφτη, πάνω από την τάρτα, μέχρι να τη σκεπάσετε ομοιόμορφα.
Βήμα 3: Ψήσιμο και Σερβίρισμα
- Ψήσιμο: Επίσης ψήστε τη μηλόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190ºC μέχρι να χρυσίσει όμορφα και η γέμιση να κοχλάζει ελαφρώς.
- Σερβίρισμα: Τέλος σερβίρετε τη μηλόπιτα ζεστή ή χλιαρή, περιχύνοντάς την με σιρόπι καραμέλας για έξτρα γεύση και εμφάνιση!
Χορηγούμενο

