Η ταραμοσαλάτα, ένα παραδοσιακό ορεκτικό που ταιριάζει απόλυτα με την περίοδο της νηστείας, είναι μια απλή και γρήγορη συνταγή που απαιτεί λίγα μόνο υλικά. Η βάση της αποτελείται από δύο βασικά συστατικά. Ψωμί ή πατάτα, τα οποία συνδυάζονται με άφθονο ελαιόλαδο και, προαιρετικά, με λεμόνι ή κρεμμύδι για επιπλέον γεύση.
Υλικά
Για την ταραμοσαλάτα
400 γρ. μπαγιάτικο σταρένιο ψωμί
120 γρ. ταραμά
Χυμό από 2 λεμόνια
1/2 κρεμμύδι
1 κ.σ. άνηθο
400 γρ. καλαμποκέλαιο
80 γρ. νερό
Αρχικά κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε κομμάτια και τοποθετήστε το σε ένα μπολ.
Περιχύστε το ψωμί με άφθονο νερό και τοποθετήστε ένα βάρος από πάνω για να βυθιστεί πλήρως και να απορροφήσει το νερό.
Στη συνέχεια μουλιάστε και την κόρα του ψωμιού, καθώς προσθέτει επιπλέον γεύση.
Αφήστε το ψωμί να μουλιάσει για 20 λεπτά.
Στραγγίξτε καλά το ψωμί, σφίγγοντάς το με τα χέρια για να απομακρύνετε όλη την υγρασία.
Μετά τοποθετήστε το ψωμί στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες.
Κόψτε το κρεμμύδι σε κομμάτια και προσθέστε το στον κάδο του μίξερ.
Προσθέστε τον ταραμά.
Επίσης χτυπήστε το μείγμα μέχρι να πολτοποιηθεί πλήρως και να ομογενοποιηθεί, ώστε να μην διακρίνονται κομμάτια ψωμιού ή κρεμμυδιού.
Ωστόσο προσθέστε τον φρέσκο χυμό λεμονιού και χτυπήστε ξανά μέχρι να πολτοποιηθεί.
Σταδιακά, προσθέστε το λάδι, με το μίξερ σε λειτουργία.
Όσο περισσότερο χτυπάτε το μείγμα, τόσο πιο λεία θα γίνει η ταραμοσαλάτα.
Κατόπιν προσθέστε σταδιακά το νερό, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Τέλος πασπαλίστε με ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατέψτε.
Επίσης δοκιμάστε και προσθέστε επιπλέον χυμό λεμονιού ή λάδι, αν χρειάζεται.
Αποθηκεύστε την ταραμοσαλάτα στο ψυγείο, σε γυάλινο σκεύος με καπάκι, για αρκετές ημέρες.
Ανακατέψτε καλά πριν το σερβίρισμα.
Σερβίρετε την ταραμοσαλάτα δροσερή, ραντισμένη με λίγο λάδι.
Συμβουλές:
Ακόμη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο αντί για σπορέλαιο.
Η ποσότητα του λεμονιού και του λαδιού μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Χορηγούμενο