Η Ελλάδα στέλνει στρατιωτική δύναμη στην Ουκρανία; Οι όροι που έθεσε η κυβέρνηση για την αποστολή ειρηνευτικής αποστολής
Η Αθήνα φαίνεται να υιοθετεί μια πιο θετική στάση σχετικά με την πιθανή αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία, θέτοντας όμως τέσσερις απαράβατους όρους για τη συμμετοχή της.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής, εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
Η αποστολή ελληνικών δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά την υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία.
Οι ελληνικές δυνάμεις δεν θα συμμετάσχουν σε καμία στρατιωτική επιχείρηση εντός του ρωσικού εδάφους.
Σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από τη Μόσχα, οι ελληνικές δυνάμεις θα αποσυρθούν άμεσα στην Ελλάδα.
Η Μόσχα θα πρέπει να αποδεχθεί την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να τονίσει στη Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού, ότι η ελληνική συμμετοχή θα έχει αποκλειστικά ειρηνευτικό χαρακτήρα.
Η Αθήνα θεωρεί ιδανική λύση την ανάπτυξη μιας δύναμης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, καθώς θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και χώρες εκτός της «συμμαχίας των προθύμων», όπως από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική ή την Ασία.
Επίσης, έχει συζητηθεί η συμμετοχή κινεζικών δυνάμεων, καθώς η Ρωσία εμπιστεύεται την Κίνα. Παρόλο που η Κίνα έχει αρνηθεί, η στάση της θα μπορούσε να αλλάξει εάν η Μόσχα αποδεχθεί την ειρηνευτική δύναμη.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον διαμελισμό της Ουκρανίας
Δεν έχει ακόμη καθοριστεί ο τρόπος συμμετοχής της Ελλάδας, δηλαδή αν θα στείλει χερσαίες ή ναυτικές δυνάμεις. Η Αθήνα προτιμά τη ναυτική συμμετοχή στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά η Τουρκία διεκδικεί τη διοίκηση της δύναμης, επικαλούμενη τη Συνθήκη του Μοντρέ.
Η Τουρκία, ως παράκτιο κράτος, έχει δικαίωμα πλήρους πρόσβασης στη Μαύρη Θάλασσα, και επιθυμεί να ηγηθεί της ναυτικής δύναμης σε συνεργασία με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Όσον αφορά τις χερσαίες δυνάμεις, η Ελλάδα επιδιώκει να διασφαλίσει την ασφάλεια των στρατιωτών της. Επομένως, προτιμά η ανάπτυξη να γίνει σε απομακρυσμένη περιοχή, όπως το Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, και όχι κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου, όπως το Ντονμπάς ή η Ζαπορίζια.
Η Αθήνα πιστεύει ότι η συμμετοχή σε μια ειρηνευτική δύναμη, εφόσον συμφωνήσει η Μόσχα, είναι απαραίτητη για να παραμείνει ενεργή στις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Απόψε στις 22:00 στην ΕΡΤ1, διεξάγεται ο Β' ημιτελικός της Eurovision με την Klavdia και…
Μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Προμηθέα, ο προπονητής Εργκίν Αταμάν στην συνέντευξη Τύπου…
Μια πρόσφατη έρευνα της Eurostat, βασισμένη σε στοιχεία του 2024, κατέδειξε ότι οι εργαζόμενοι στην…
Η Ντόρα Μπακογιάννη διέλυσε τις φήμες σχετικά με το πολιτικό μέλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επιβεβαιώνοντας…
Η ελληνική μουσική έχει μια πλούσια ιστορία με ξεχωριστές φωνές, και δύο από τις πιο…
Σήμερα ξεκινά πιλοτικά στον Ευαγγελισμό ένα νέο σύστημα ιχνηλάτησης (ηλεκτρονικό βραχιολάκι) για τους ασθενείς στα…