ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η καλύτερη συνταγή για παραδοσιακά μελομακάρονα

Ένα γλυκό που μοσχοβολάει το σπίτι τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων

Published by
Συντακτική Ομάδα

Τα παραδοσιακά μελομακάρονα είναι ένα γλυκό που μοσχοβολάει το σπίτι. Ειδικά τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων. Η ζύμη τους, φτιαγμένη με ελαιόλαδο, πορτοκάλι και μπαχαρικά, γεμίζει τον αέρα με υπέροχα αρώματα, ενώ το σιρόπι από μέλι που τα διαποτίζει τα κάνει ακόμα πιο γευστικά και λαχταριστά. Το καρύδι από πάνω προσθέτει τραγανότητα και γεύση, κανοντάς τα ιδανικά για να μοιραστείτε με αγαπημένα πρόσωπα.

Υλικά

1/3 φλ. κονιάκ
1/2 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. χυμός πορτοκάλι
1 φλ. αλεσμένα καρύδια (κρατάμε λίγα για το γαρνίρισμα)
1 φλ. ελαιόλαδο
3 φλ. (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω) αλεύρι γ.ο.χ
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1/2 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
και 1 κ.γ. κανέλα
1 πορτοκάλι (ξύσμα)

Για το σιρόπι

1 φλ. ζάχαρη
επίσης,1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
1 φλ. νερό
Ξύλο κανέλας
Φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση:

Αρχικά κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε.
Μετά προσθέτουμε τα μπαχαρικά στο μείγμα του αλευριού.
Σε ένα άλλο μπολ, αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Έπειτα διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε το μείγμα στο λάδι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεσμένο καρύδι.
Ωστόσο σταδιακά ενσωματώνουμε τα κοσκινισμένα υλικά στο μείγμα.
Ξεκινάμε να ζούμε τη ζύμη με τα χέρια μας.
Επίσης η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και ελαφρώς λαδερή.
Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Αφήνουμε τα γλυκά να κρυώσουν τελείως.

Για το Σιρόπι:

Αρχικά βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.
Κατόπιν αφήνουμε το σιρόπι να σιγοβράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά και, μία-μία, βυθίζουμε τα κρύα γλυκά μέσα στο σιρόπι για να τα σιροπιάσουμε.
Σερβίρουμε τα σιροπιασμένα γλυκά σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

Συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Περιβαλλοντικό έγκλημα στη Βάρκιζα με Επικίνδυνα Τοξικά Απόβλητα στη Μαρίνα και στην Παραλία;

Περιβαλλοντικό έγκλημα στη Βάρκιζα με Επικίνδυνα Τοξικά Απόβλητα στη Μαρίνα και στην Παραλία; Κραυγή αγωνίας…

3 ώρες ago

Νίκος Γαλανός: Συγκλονιστικές εικόνες από τα παρασκήνια στη «Γη της Ελιάς»

Νίκος Γαλανός: Στο φως συγκλονιστικές εικόνες από τα παρασκήνια και τα τελευταία γυρίσματα στη «Γη…

4 ώρες ago

Απίστευτο: 60χρονος «ποντικός» έκλεψε μέχρι και το Επιμανίκιο του Αγίου Σπυρίδωνα από εκκλησία στα Χανιά

Απίστευτο: 60χρονος «ποντικός» έκλεψε μέχρι και το Επιμανίκιο του Αγίου Σπυρίδωνα από εκκλησία στα Χανιά...…

8 ώρες ago

Σάλος: Μπέζος και Σάντσες σε καυτές περιπτύξεις πάνω στο σκάφος

Μπέζος και Σάντσες σε καυτές περιπτύξεις πάνω στο υπερπολυτελές σκάφος... Σάλος με τις απαγορευμένες λήψεις…

8 ώρες ago

Ανατριχιαστική αποκάλυψη: Ποιά είναι η τελευταία κίνηση που κάνουν οι άνθρωποι όταν πεθάνουν;

Ποιά είναι η τελευταία κίνηση που κάνουν οι άνθρωποι όταν πεθάνουν; Η ανατριχιαστική αποκάλυψη από…

9 ώρες ago

Άγιος Παΐσιος: Το συγκλονιστικό θαύμα που δεν θα δούμε ποτέ στη σειρά του Mega

Άγιος Παΐσιος: Το συγκλονιστικό θαύμα που δεν θα δούμε ποτέ στο Mega και στην πετυχημένη…

10 ώρες ago