ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η καλύτερη συνταγή για παραδοσιακά μελομακάρονα

Ένα γλυκό που μοσχοβολάει το σπίτι τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων

Published by
Συντακτική Ομάδα

Τα παραδοσιακά μελομακάρονα είναι ένα γλυκό που μοσχοβολάει το σπίτι. Ειδικά τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων. Η ζύμη τους, φτιαγμένη με ελαιόλαδο, πορτοκάλι και μπαχαρικά, γεμίζει τον αέρα με υπέροχα αρώματα, ενώ το σιρόπι από μέλι που τα διαποτίζει τα κάνει ακόμα πιο γευστικά και λαχταριστά. Το καρύδι από πάνω προσθέτει τραγανότητα και γεύση, κανοντάς τα ιδανικά για να μοιραστείτε με αγαπημένα πρόσωπα.

Υλικά

1/3 φλ. κονιάκ
1/2 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. χυμός πορτοκάλι
1 φλ. αλεσμένα καρύδια (κρατάμε λίγα για το γαρνίρισμα)
1 φλ. ελαιόλαδο
3 φλ. (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω) αλεύρι γ.ο.χ
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1/2 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
και 1 κ.γ. κανέλα
1 πορτοκάλι (ξύσμα)

Για το σιρόπι

1 φλ. ζάχαρη
επίσης,1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
1 φλ. νερό
Ξύλο κανέλας
Φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση:

Αρχικά κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε.
Μετά προσθέτουμε τα μπαχαρικά στο μείγμα του αλευριού.
Σε ένα άλλο μπολ, αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Έπειτα διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε το μείγμα στο λάδι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεσμένο καρύδι.
Ωστόσο σταδιακά ενσωματώνουμε τα κοσκινισμένα υλικά στο μείγμα.
Ξεκινάμε να ζούμε τη ζύμη με τα χέρια μας.
Επίσης η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και ελαφρώς λαδερή.
Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Αφήνουμε τα γλυκά να κρυώσουν τελείως.

Για το Σιρόπι:

Αρχικά βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.
Κατόπιν αφήνουμε το σιρόπι να σιγοβράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά και, μία-μία, βυθίζουμε τα κρύα γλυκά μέσα στο σιρόπι για να τα σιροπιάσουμε.
Σερβίρουμε τα σιροπιασμένα γλυκά σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

Συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Φαρμακοποιός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όσους παίρνουν βιταμίνη D

Φαρμακοποιός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όσους παίρνουν βιταμίνη D... Όλα όσα πρέπει να…

8 λεπτά ago

Θρίλερ: Ποιοί και πως δηλητηρίασαν τον Άσαντ ενώ βρίσκεται υπό προστασία στη Ρωσία;

Ποιοί και πως δηλητηρίασαν τον πρώην ηγέτη της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ενώ βρίσκεται υπό…

27 λεπτά ago

Θρίλερ στη Μεσσηνία: Δύο νεκροί σε κάμπινγκ στη Φοινικούντα

Άγριο θρίλερ στη Μεσσηνία Δύο νεκροί από πυροβολισμούς μέσα σε κάμπινγκ στη Φοινικούντα μετά από…

2 ώρες ago

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ένας γάμος έχει τελειώσει

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ένας γάμος έχει τελειώσει και έρχεται χωρισμός Υπάρχει τρόπος να…

2 ώρες ago

Νοσοκομείο Νίκαιας: Η νέα ανακοίνωση για τον Πάνο Ρούτσι

Νοσοκομείο Νίκαιας: Η νέα ανακοίνωση για τον Πάνο Ρούτσι και το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε…

3 ώρες ago

Τραγωδία στη Ρόδο: 48χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του – Τι είχε προηγηθεί

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται η τοπική κοινωνία της Ρόδου, μετά τον τραγικό θάνατο ενός 48χρονου…

4 ώρες ago