ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η καλύτερη συνταγή για παραδοσιακά μελομακάρονα

Ένα γλυκό που μοσχοβολάει το σπίτι τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων

Published by
Συντακτική Ομάδα

Τα παραδοσιακά μελομακάρονα είναι ένα γλυκό που μοσχοβολάει το σπίτι. Ειδικά τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων. Η ζύμη τους, φτιαγμένη με ελαιόλαδο, πορτοκάλι και μπαχαρικά, γεμίζει τον αέρα με υπέροχα αρώματα, ενώ το σιρόπι από μέλι που τα διαποτίζει τα κάνει ακόμα πιο γευστικά και λαχταριστά. Το καρύδι από πάνω προσθέτει τραγανότητα και γεύση, κανοντάς τα ιδανικά για να μοιραστείτε με αγαπημένα πρόσωπα.

Υλικά

1/3 φλ. κονιάκ
1/2 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. χυμός πορτοκάλι
1 φλ. αλεσμένα καρύδια (κρατάμε λίγα για το γαρνίρισμα)
1 φλ. ελαιόλαδο
3 φλ. (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω) αλεύρι γ.ο.χ
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1/2 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
και 1 κ.γ. κανέλα
1 πορτοκάλι (ξύσμα)

Για το σιρόπι

1 φλ. ζάχαρη
επίσης,1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
1 φλ. νερό
Ξύλο κανέλας
Φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση:

Αρχικά κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε.
Μετά προσθέτουμε τα μπαχαρικά στο μείγμα του αλευριού.
Σε ένα άλλο μπολ, αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Έπειτα διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε το μείγμα στο λάδι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεσμένο καρύδι.
Ωστόσο σταδιακά ενσωματώνουμε τα κοσκινισμένα υλικά στο μείγμα.
Ξεκινάμε να ζούμε τη ζύμη με τα χέρια μας.
Επίσης η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και ελαφρώς λαδερή.
Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Αφήνουμε τα γλυκά να κρυώσουν τελείως.

Για το Σιρόπι:

Αρχικά βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.
Κατόπιν αφήνουμε το σιρόπι να σιγοβράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά και, μία-μία, βυθίζουμε τα κρύα γλυκά μέσα στο σιρόπι για να τα σιροπιάσουμε.
Σερβίρουμε τα σιροπιασμένα γλυκά σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

Συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Τι είναι το FOBB που «χτυπάει» όλους τους ανθρώπους μετά τα 40;

Τι είναι το FOBB που χτυπάει όλους τους ανθρώπους μετά τα 40; Συμπτώματα για να…

4 λεπτά ago

Νέα στοιχεία για τη δολοφονία Λάλα: Εμπλέκεται και ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος;

Νέα στοιχεία «δείχνουν» ότι κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Γιάννη Λάλα στην Αράχωβα είχε καθημερινή…

19 λεπτά ago

Ο Αλέξης Τσίπρας «κατέρρευσε» στην κηδεία του Αλέκου Φλαμπουράρη

Με βαθιά συγκίνηση ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρέτησε τον Αλέκο Φλαμπουράρη στην πολιτική του κηδεία και…

46 λεπτά ago

«Σεισμός» στον ΣΚΑΪ: Η νέα θέση που αναλαμβάνει ο Γιάννης Αλαφούζος και οι μεγάλες αλλαγές στο κανάλι

Ο Γιάννης Αλαφούζος αναλαμβάνει καθήκοντα CEO στον ΣΚΑΪ, ενώ ο Κωνσταντίνος Ζούλας παραμένει με κρίσιμες…

1 ώρα ago

Τρομακτικό Bullying: 9χρονος ακρωτηριάστηκε στην τουαλέτα σχολείου από συμμαθητές του

Ένα εννιάχρονο παιδί από τη Βραζιλία ακρωτηριάστηκε σε δύο δάχτυλα μετά από άγρια επίθεση που…

2 ώρες ago

Μόνιμες θέσεις εργασίας: 24 ΚΕΠ προσλαμβάνουν προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η νέα προκήρυξη 4ΓΒ/2025 του ΑΣΕΠ, η οποία προβλέπει την πλήρωση συνολικά…

3 ώρες ago