Advertisement
ΣΥΝΤΑΓΕΣ - ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Η καλύτερη συνταγή για τσουρέκι: Δοκιμάστε αυτή των Μοναχών του Αγίου Όρους

Mια ξεχωριστή συνταγή με μοναδικό άρωμα και γεύση, αυτή που έρχεται από το Άγιο Όρος είναι πραγματικά ανεκτίμητη

Advertisement

Καθώς πλησιάζει η Ανάσταση και το Πάσχα, πολλές νοικοκυρές ετοιμάζονται να ζυμώσουν το παραδοσιακό πασχαλινό τσουρέκι. Αν αναζητάτε μια ξεχωριστή συνταγή με μοναδικό άρωμα και γεύση, αυτή που έρχεται από το Άγιο Όρος είναι πραγματικά ανεκτίμητη.

Οι μοναχοί του Αγίου Όρους, με απλότητα και αγάπη, μας χαρίζουν μια συνταγή που κρατάει χρόνια. Ένα τσουρέκι που ξεχωρίζει για την υφή, τη γεύση και τα πλούσια αρώματά του.

Υλικά:

6-7 ποτήρια αλεύρι

6 αυγά

Advertisement

1⅓ ποτήρι γάλα

2½ ποτήρια ζάχαρη

1 ποτήρι φρέσκο αγελαδινό βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας μαγιά

Χυμός και ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 κ.γ. μαστίχα Χίου (κοπανισμένη)

και 1 κ.γ. μαχλέπι (κοπανισμένο)

1 κ.γ. κακουλέ (κοπανισμένο)

Νιφάδες αμυγδάλου & σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Αρχικά διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 2-3 ώρες, μέχρι να φουσκώσει.

Advertisement

Στη συνέχεια σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει.

Χτυπάμε τα αυγά, τα προσθέτουμε στο γάλα και μεταφέρουμε το μείγμα στη λεκάνη ζυμώματος.

Έπειτα προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, μαζί με τα αρωματικά (μαχλέπι, μαστίχα, κακουλέ), τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Ζυμώνουμε καλά, βουτώντας συχνά τα χέρια μας στο λιωμένο βούτυρο ώστε η ζύμη να μην κολλάει και να γίνει λεία και γυαλιστερή.

Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει.

Όταν διπλασιαστεί, ξαναζυμώνουμε και τη χωρίζουμε σε 2-3 μέρη. Πλάθουμε πλεξούδες και τις τοποθετούμε σε βουτυρωμένα ταψιά.

Κατόπιν αλείφουμε με κρόκο αυγού διαλυμένο σε νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι και αμύγδαλο.

Αφήνουμε ξανά να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος.

Επίσης ψήνουμε στους 180°C μέχρι να πάρουν σκούρο, χρυσαφένιο χρώμα. Αν, όταν τα τρυπήσετε με μαχαίρι, το μαχαίρι βγαίνει καθαρό, είναι έτοιμα.

Ένα παραδοσιακό τσουρέκι που θα γεμίσει το σπίτι με ευωδιές και θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους στο πασχαλινό τραπέζι.


Χορηγούμενο

Advertisement

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Advertisement
Back to top button