Η πρασοκρεατοτυρόπιτα αποτελεί μια πλούσια και γευστική πίτα, εστιατόρια για τα Χριστούγεννα. Στη Μακεδονία, όταν ετοιμάζονται για την Πρωτοχρονιά, συνηθίζουν να προσθέτουν φλουρί, μετατρέπουν την σε «Βασιλόπιτα».
Πρόκειται για μια χειμωνιάτικη πίτα που παντρεύει τον κιμά με τη γλύκα του πράσου και της γραβιέρας, εμπλουτισμένη με αρώματα μπαχαρικών και καπνιστού αλλαντικού.
Υλικά:
1 πακέτο φύλλο κρούστας χωριάτικο για πίτες (8 φύλλα)
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
700γρ. κιμά ανάμικτο χοιρινό και μοσχαρίσιο ή μόνο χοιρινό
5 πράσα καθαρισμένα (μόνο το άσπρο μέρος τους) σε λεπτές ροδέλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
7 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
1½ φλιτζάνι γραβιέρα ή κασέρι τριμμένο
1½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ποτήρι κρασί λευκό
1 πρέζα μπαχάρι τριμμένο
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεκινήστε μαλακώνοντας τα πράγματα με το κρεμμύδι σε νερό. Σοτάρετε με λάδι, προσθέστε κιμά και μπέικον, και μαγειρέψτε μέχρι να δέσει η γέμιση. Ρίξτε μπαχαρικά, τυρί και ανακατέψτε. Απλώστε φύλλα σε ταψί, γεμίστε και σκεπάστε τα υπόλοιπα φύλλα. Ψήστε τη σε φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσει.
Απολαύστε αυτή την παραδοσιακή πίτα ως κύριο πιάτο ή συνοδευτικό, με μια δροσερή σαλάτα στο τραπέζι σας.
Χορηγούμενο