Η σαρκοφάγος που βρέθηκε κάτω από τον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου στην Αττάλεια και το μεγάλο μυστήριο
Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έρχεται στο φως από την αρχαία πόλη των Μύρων, στην Αττάλεια της Τουρκίας. Αρχαιολόγοι εντόπισαν μια σαρκοφάγο από ασβεστόλιθο κάτω από την ιστορική εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία εγείρει σοβαρές υποψίες ότι μπορεί να περιέχει τα λείψανα του ίδιου του Αγίου, της εμβληματικής μορφής που αποτέλεσε την έμπνευση για τον παγκοσμίου φήμης Άγιο Βασίλη.
Η ανακάλυψη αυτή, που έχει ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα των αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή, φέρνοντας τους ερευνητές πιο κοντά στην αποκάλυψη της αλήθειας πίσω από τον θρύλο του αγαπημένου αγίου.
Η σαρκοφάγος, που παρέμενε κρυμμένη για αιώνες κάτω από ένα βοηθητικό κτίριο της εκκλησίας, αποκαλύφθηκε σε βάθος έξι μέτρων. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ebru Fatma Findik από το Πανεπιστήμιο Μουσταφά Κεμάλ της Χατάι, η σαρκοφάγος έχει ύψος περίπου δύο μέτρα και η κατασκευή της συνάδει με τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της εποχής που έζησε ο άγιος. Πριν από την ανακάλυψη της σαρκοφάγου, οι αρχαιολόγοι είχαν βρει στην ίδια περιοχή θραύσματα από πήλινα λυχνάρια και οστά ζώων, ευρήματα που ενισχύουν την υπόθεση ότι πρόκειται για έναν ταφικό χώρο με ιστορική σημασία.
Οι αρχαιολόγοι στρέφουν πλέον την προσοχή τους στην αναζήτηση επιγραφών ή άλλων στοιχείων που θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα του ατόμου που ετάφη στη σαρκοφάγο. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Findik, «Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι η ανακάλυψη κάποιας επιγραφής». Ωστόσο, η οριστική απάντηση στο εάν τα οστά που βρέθηκαν ανήκουν πράγματι στον Άγιο Νικόλαο αναμένεται να δοθεί μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών και την εφαρμογή σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων, όπως η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα.
Η ιστορία του Αγίου Νικολάου είναι πλούσια σε θρύλους και βαθιά πίστη. Γεννημένος τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, ο Άγιος Νικόλαος έγινε σύμβολο γενναιοδωρίας και διακριτικής προσφοράς, με τις κρυφές του καλές πράξεις, όπως η βοήθεια σε φτωχές οικογένειες με δωρεές για την προίκα των κοριτσιών τους, να περνούν από γενιά σε γενιά. Ο μύθος του αποτέλεσε τη βάση για τη σύγχρονη παράδοση του Άγιου Βασίλη, του αγαπημένου άγιου που φέρνει δώρα στα παιδιά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Αϊ Βασίλης: Η αληθινή ιστορία του Αγίου που λατρεύουν όλα τα μικρά παιδιά
Η ανακάλυψη της σαρκοφάγου έρχεται να ενισχύσει την άποψη ότι ο Άγιος Νικόλαος τάφηκε στα Μύρα μετά το θάνατό του, το οποίο συνέβη γύρω στο 342 μ.Χ., κατά τη διάρκεια των διωγμών των Χριστιανών. Ωστόσο, η ιστορία των λειψάνων του δεν τελειώνει εκεί. Το 1087, κατά την περίοδο των Σταυροφοριών, τα οστά του μεταφέρθηκαν στην πόλη Μπάρι της Ιταλίας. Παρόλα αυτά, φήμες και ιστορικές πηγές υποστηρίζουν ότι τμήματα των λειψάνων του μπορεί να παραμένουν ακόμη στην Τουρκία, με ένα θραύσμα τους να φυλάσσεται σήμερα στο Μουσείο της Αττάλειας.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, όπου έγινε η σημαντική αυτή ανακάλυψη, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της περιοχής. Από το 2000, έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς θρησκευτικούς προορισμούς για επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η πιθανότητα να βρίσκονται τα αυθεντικά λείψανα του Αγίου Νικολάου κάτω από αυτό το ιστορικό κτίριο προσδίδει στην ανακάλυψη ακόμη μεγαλύτερη σημασία και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας.
Σύμφωνα με το ορθόδοξο εορτολόγιο, στις 8 Απριλίου τιμάται η μνήμη σημαντικών μορφών της χριστιανικής…
Οι έρευνες γύρω από τον τραγικό θάνατο του τρίχρονου Άγγελου στο Ηράκλειο συνεχίζονται με εντατικούς…
Σημαντική ανησυχία έχει προκληθεί στις ευρωπαϊκές αγορές έπειτα από την ανίχνευση επικίνδυνων ξένων υλικών σε…
Από χρυσή πρωταθλήτρια στην Πάτρα πόρνη πολυτελείας... Ποιά είναι η διάσημη αθλήτρια, που άλλαξε καριέρα…
Απίστευτο.. Επιστήμονες ανακάλυψαν και «δεύτερη καρδιά» στο ανθρώπινο σώμα, που τροφοδοτεί την κυκλοφορία του αίματος…
Γιατί τα παλιά διπλώματα οδήγησης είναι ροζ; Η άγνωστη ιστορία που ξεκινάει πριν από το…