Η Σελήνη απομακρύνεται από τη Γη… Η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη είναι τόσο σταθερή, που για χιλιετίες έδωσε τη βάση για τον υπολογισμό του μήνα από διάφορους πολιτισμούς. Παρόλα αυτά, η Σελήνη απομακρύνεται σταδιακά από τη Γη με αργό αλλά σταθερό ρυθμό.
Οι επιστήμονες κατάφεραν να υπολογίσουν την ακριβή ταχύτητα αυτής της απομάκρυνσης χάρη σε ανακλαστικούς καθρέφτες που τοποθέτησε η NASA στην επιφάνεια της Σελήνης κατά τις αποστολές Apollo. Εδώ και περισσότερες από πέντε δεκαετίες, ερευνητές από τη Γη στέλνουν ακτίνες λένε σε αυτούς τους καθρέφτες και μετρούν τον χρόνο που χρειάζεται το φως για να επιστρέψει πίσω.
Με αυτή τη μέθοδο, γνωστή ως “σεληνιακή αποστολή λέιζερ”, οι επιστήμονες υπολόγισαν την απόσταση της Σελήνης από τη Γη με εξαιρετική ακρίβεια. Σύμφωνα με τη NASA, η Σελήνη απομακρύνεται από τον πλανήτη μας με ρυθμό περίπου 3,8 εκατοστών κάθε χρόνο.
Η συγκεκριμένη διαδικασία μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τις παλιρροϊκές αλληλεπιδράσεις μεταξύ της Γης και της Σελήνης και να αποκτήσουμε πολύτιμες πληροφορίες για το πώς εξελίσσεται το σύστημα Γης-Σελήνης στο χρόνο.
Ο ήχος που ακούγεται στο διάστημα – Τρομακτικός και απόκοσμος! (βίντεο)
Το φεγγάρι απομακρύνεται σταδιακά από τη Γη λόγω των βαρυτικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ τους. Η βαρύτητα του φεγγαριού προκαλεί την ανύψωση των ωκεανών της Γης προς την κατεύθυνσή του, δημιουργώντας τις γνωστές σεληνιακές παλίρροιες, σύμφωνα με τη NASA. Παράλληλα, η βαρύτητα της Γης ασκεί αντίστοιχες παλιρροϊκές δυνάμεις στη Σελήνη.
Η Γη, με τις παλίρροιες που προκαλούνται από τη Σελήνη, δημιουργεί ένα βαρυτικό «κύμα» που ασκεί έλξη στο φεγγάρι. Ταυτόχρονα, η τριβή που προκαλείται από την κίνηση των ωκεανών στην επιφάνεια της Γης επιβραδύνει την περιστροφή του πλανήτη μας. Όπως εξηγεί η αστροφυσικός Madelyn Broome από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ, αυτή η διαδικασία προκαλεί την αργή απομάκρυνση της Σελήνης.
Πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν σχηματίστηκε το φεγγάρι, η Γη περιστρεφόταν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Η διάρκεια μιας ημέρας τότε υπολογίζεται ότι ήταν μόλις πέντε ώρες, σημειώνει η Broome.
Οι παλιρροϊκές δυνάμεις που ενεργούν μεταξύ Γης και Σελήνης συμβάλλουν σε αυτή την απομάκρυνση, οδηγώντας τη Σελήνη όλο και πιο μακριά από τον πλανήτη μας με το πέρασμα του χρόνου.
«Δεδομένου ότι η Γη και το φεγγάρι αποτελούν μέρος του ίδιου βαρυτικού συστήματος, η συνολική στροφορμή πρέπει να διατηρηθεί – να παραμείνει η ίδια – μεταξύ των δύο», εξήγησε η Broome. «Η στροφορμή περιγράφει την ενέργεια που περιέχεται σε κάτι που περιστρέφεται. Όσο πιο γρήγορα περιστρέφεται, τόσο περισσότερη στροφορμή έχει. Όσο πιο αργά περιστρέφεσαι, τόσο λιγότερη».
Ωστόσο, «δεν είναι μόνο ο ρυθμός περιστροφής που επηρεάζει τη στροφορμή», πρόσθεσε η Broome. «Σημασία έχει και το πόσο μακριά βρίσκεστε από το κέντρο του συστήματος. Πιο μακριά σημαίνει ότι η στροφορμή του συστήματος ανεβαίνει. Πιο κοντά σημαίνει ότι η στροφορμή σας μειώνεται».
Στην περίπτωση της Γης και της Σελήνης, «καθώς η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται, για να διατηρηθεί η στροφορμή, κάτι πρέπει να αυξήσει τη στροφορμή του συστήματος», δήλωσε η Broome.
«Τι αυξάνει τη στροφορμή; Ένα αντικείμενο σε τροχιά, όπως το φεγγάρι, που απομακρύνεται περισσότερο».
Η Γη «βγάζει» ανατριχιαστικούς ήχους – Θα αναστραφούν ξανά οι πόλοι;
Η δημιουργία του φεγγαριού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφαλαία στην ιστορία του ηλιακού μας συστήματος. Σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, το φεγγάρι πιθανότατα σχηματίστηκε όταν ένα ουράνιο σώμα, περίπου στο μέγεθος του πλανήτη Άρη, συγκρούστηκε με τη νεαρή Γη. Τα συντρίμμια που προέκυψαν από τη σύγκρουση ενώθηκαν, σχηματίζοντας τελικά τη Σελήνη.
Οι παλιρροϊκές δυνάμεις, που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στη Γη και το φεγγάρι, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της σχέσης τους. Αυτές οι δυνάμεις όχι μόνο βοήθησαν να σταθεροποιηθεί η Σελήνη στη μέση απόσταση των 384. 400 χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας, όπως εξηγεί το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, αλλά επηρέασαν και την περιστροφή της. Το φεγγάρι περιστρέφεται πλέον παλιρροϊκά κλειδωμένο στη Γη, δείχνοντας πάντα την ίδια πλευρά του προς εμάς.
Η ίδια διαδικασία έχει αρχίσει να επιβραδύνει την περιστροφή της Γης. Όπως εξηγεί η Jean Creighton, διευθύντρια του Πλανηταρίου Manfred Olson, σε περίπου 50 δισεκατομμύρια χρόνια η Γη που περιστρέφεται τόσο αργά, ώστε να κλειδώσει παλιρροϊκά με τη Σελήνη, παρουσιάζοντας μόνο μία πλευρά της προς αυτήν. Σε εκείνο το σημείο, η απομάκρυνση του φεγγαριού από τη Γη θα σταματήσει.
Ωστόσο, το μέλλον του συστήματος Γη-Σελήνη είναι καταδικασμένο να αλλάξει δραματικά. Ο Ήλιος, σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια, θα διογκωθεί και θα μετατραπεί σε έναν κόκκινο γίγαντα, καταστρέφοντας το σύστημα. Ο καθηγητής David Trilling από το Πανεπιστήμιο της Βορ. Αριζόνα εξηγεί πως όταν συμβεί αυτό, ούτε η Γη ούτε το φεγγάρι θα επιβιώσουν.
Μέχρι τότε, το φεγγάρι που έχει απομακρυνθεί από τη Γη σε περίπου 189.000 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την επιστήμονα Broome. Ωστόσο, αντί να συνεχίσουν να απομακρύνονται, ο Ήλιος θα εξαφανίσει και τα δύο, ολοκληρώνοντας την ιστορία τους.
Black Friday: Η ανατριχιαστική ιστορία της μέρας που έγινε θεσμός και οι μαύρες σελίδες Black…
Ποιός είναι ο φιλόλογος και υποψήφιος διδάκτωρ του ΕΚΠΑ που συνελήφθη στη γιάφκα στο Παγκράτι;…
«Καταπέλτης» ο Καραμανλής για τη διαγραφή Σαμαρά! Ολόκληρη η ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού στην Πάτρα…
Γνωστή τραγουδίστρια έβαλε οπίσθια και μετά το αποτέλεσμα το μετάνιωσε πικρά λέγοντας πως «ήμουν τρελή…
Τι συμβαίνει με αστροναύτες; Μελέτη της NASA έδειξε πως μεταλλάχτηκε ο εγκέφαλός τους στο διάστημα…
Μαθητής Δημοτικού έδειρε τέσσερις δασκάλους... Ακόμη ένα άγριο περιστατικό που δείχνει πως η βία ανηλίκων…