Η Τουρκία κηρύσσει τον πόλεμο στο Ισραήλ… Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι η Τουρκία λαμβάνει μέτρα προετοιμασίας για πιθανούς κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Donald Trump, μετά την επανεκλογή του στην Προεδρία των ΗΠΑ.
Σε συνέντευξή του στις 15 Νοεμβρίου στο φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι A Haber, το οποίο ανήκει σε μέλη της οικογένειας του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φιντάν αναφέρθηκε και στην κρίση που εκτυλίσσεται στη Γάζα. Όταν ήταν για τη συναισθηματική του αντίδραση στα γεγονότα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως βρίσκεται «σε πόλεμο» και ότι «δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να εκφράζει συναισθήματα».
Ο Φιντάν υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να επιβληθούν ουσιαστικές κυρώσεις στο Ισραήλ και στους συμμάχους του για τις ενέργειες στη Γάζα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μιας μεγαλύτερης σύγκρουσης αν δεν υπάρξει διεθνής παρέμβαση. Αν και στη συνέντευξη έκανε άλλα θετικά σχόλια για τον Τραμπ, διατύπωσε ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα της περιοχής να διαχειριστεί νέες προκλήσεις υπό την ηγεσία του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ.
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον Φιντάν, προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία στις διεθνείς σχέσεις της, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζεται για γεωπολιτικές αλλαγές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ευρύτερη περιοχή. Οι δηλώσεις του Υπουργού αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη ένταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, αλλά και η προσπάθεια της Άγκυρας να παραμείνει σημαντικός παίκτης στις γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Υπογράμμισε μάλιστα… «Οι χώρες της Μέσης Ανατολής που αποτυγχάνουν να λάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες σε αυτό το ζήτημα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.
Υπάρχει έντονη λαϊκή πίεση, αλλά αν δεν υπάρξει επαρκές κόστος, αυτές οι ενέργειες δεν σταματούν.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο και σε εκτεταμένα προβλήματα, τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση».
Ξέφυγε ο Μπαχτσελί: «Θα συμπεριλάβω στην Τουρκία, νησιά, Δυτική Θράκη και Θεσσαλονίκη»!
Ο Χακάν Φιντάν σχολίασε την τρέχουσα κρίση στη Γάζα, καταδικάζοντας έντονα αυτό που χαρακτήρισε ως σχέδια για την πλήρη έκδοση των Παλαιστινίων από την περιοχή. Τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες περιλαμβάνουν τη μεταφορά τους στο έρημο του Σίνα ή στον Λίβανο, καθώς και την κατάληψη της Δυτικής Όχθης.
Πρόσθεσε επίσης δε… «Η διαδικασία φαίνεται να κατευθύνεται προς ένα σημείο όπου, αν δεν υπάρχει Παλαιστίνη, δεν θα υπάρχει και “παλαιστινιακό ζήτημα”».
Ο υπουργός υπογράμμισε πως το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του διατηρούν τις πολιτικές τους, καθώς δεν έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρές συνέπειες για τις ενέργειές τους.
«Αν δεν έχουν πολιτικό, στρατιωτικό ή οικονομικό κόστος, θα επιμείνουν», δήλωσε.
Ο Hakan Fidan υπογράμμισε ότι, παρά τις ξεκάθαρες θέσεις που έχουν χώρες όπως η Τουρκία και τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, όπως η Τουρκία να διακόψει το εμπόριο με το Ισραήλ, τα μέτρα αυτά παραμένουν κυρίως συμβολικά και ανεπαρκή για να σταματήσει αυτό που χαρακτήρισε ως γενοκτονία.
Ωστόσο, η δήλωση για πλήρη διακοπή του εμπορίου με το Ισραήλ φαίνεται να μην ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα. Στις 9 Απριλίου, η Άγκυρα είχε ανακοινώσει περιορισμούς στο εμπόριο με το Ισραήλ ως αντίδραση στη σύγκρουση στη Γάζα. Παρ’ όλα αυτά, επικριτές αναφέρουν ότι οι εμπορικές συναλλαγές συνεχίζονται μέσω τρίτων χωρών και της Παλαιστίνης, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τους περιορισμούς.
Ενδεικτικά, τα στοιχεία του Τουρκικού Συνδέσμου Εξαγωγών δείχνουν ότι από την επιβολή των περιορισμών, ο όγκος εμπορίου της Τουρκίας με την Παλαιστίνη σημείωσε δραματική αύξηση. Τον Οκτώβριο του 2023, οι εξαγωγές προς την Παλαιστίνη αυξήθηκαν κατά 672% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, φτάνοντας τα 95,4 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή η αύξηση έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη συνέπεια των περιορισμών.
Επιπλέον, η κυβέρνηση Ερντογάν βρίσκεται στο στόχαστρο φιλοπαλαιστινιακών ομάδων για τη μεταφορά πετρελαίου από τον Κρατικό Πετρελαϊκό Οργανισμό του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR) μέσω αγωγών προς το λιμάνι του Τσεϊχάν και την περαιτέρω αποστολή του στο Ισραήλ.
Ο Fidan επισήμανε επίσης ότι άλλοι μηχανισμοί πίεσης, όπως αλλαγές στις δυτικές εκλογές, μπορούν να αρχίσουν να έχουν ορατές συνέπειες στη διεθνή σκηνή.
«Είδαμε το παλαιστινιακό ζήτημα να παίζει ρόλο στις εκλογές των ΗΠΑ.
Παραδοσιακά, οι μουσουλμανικές, αραβικές και άλλες καταπιεσμένες κοινότητες τείνουν να υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς.
Αυτή τη φορά, πολλοί στράφηκαν προς τους Ρεπουμπλικάνους, τιμωρώντας [αυτό που θεωρείται] δύο μέτρα και δύο σταθμά», παρατήρησε.
Ο Fidan εκτίμησε ότι αντίστοιχες θα μπορούσαν να προκύψουν και στην Ευρώπη, καθώς τέτοια προβλήματα είναι πιθανό να εμφανιστούν και εκεί.
Επιπλέον, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς νιώθεις προσωπικά σχετικά με τις συγκλονιστικές ειδήσεις που προέρχονται από τη Γάζα, ο υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει τις συναισθηματικές του αντιδράσεις.
Ο δημοσιογράφος δήλωσε: «Έχετε πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες και είστε πιο κοντά στην κατάσταση από εμάς.
Ακούμε για όσα συμβαίνουν στη Γάζα μέσω των εικόνων και των περιγραφών που λαμβάνουμε — χιλιάδες παιδιά αγνοούνται, γυναίκες υπόκεινται σε ανήθικες συμπεριφορές, ενώ υπάρχουν αναφορές για Ισραηλινούς στρατιώτες που καίνε ανθρώπους ζωντανούς. Ως πατέρας, πώς νιώθετε γι’ αυτό;»
Απάντησε: «Είμαι σε πόλεμο. Δεν έχω την πολυτέλεια να δείχνω συναισθήματα».
Ο Ερντογάν καλεί τον Μουσουλανικό κόσμο σε μαζική επίθεση κατά του Ισραήλ
Στη συνέντευξη, ο Fidan εξέφρασε και τις εκτιμήσεις του σχετικά με τη δεύτερη θητεία του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump. Επισήμανε ότι η Τουρκία έχει ήδη αποκτήσει εμπειρία από τη συνεργασία με την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ, υπογραμμίζοντας τη στενή προσωπική επαφή που είχε διαμορφωθεί μεταξύ του Προέδρου Ερντογάν και του Τραμπ.
«Συνεργαστήκαμε κατά την προηγούμενη θητεία του Trump, και ο πρόεδρός μας είχε μια ισχυρή προσωπική σχέση με τον κ. Trump» δήλωσε.
Ο Fidan επεσήμανε ότι η στενή διπλωματική σχέση αποτέλεσε εργαλείο για την αντιμετώπιση των εγγενών προκλήσεων στις διμερείς σχέσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι, παρά τις προσπάθειες των ηγετών, υπάρχουν όρια, καθώς οι πραγματικές συνθήκες απαιτούν τελικά ξεκάθαρες θέσεις και αποφάσεις.
Αναφερόμενος στη δεύτερη θητεία του Τραμπ, υπέγραψε ότι η Τουρκία προσεγγίζει την κατάσταση με βάση την εμπειρία και τα διδάγματα από την πρώτη του θητεία. Απέφυγε να προβεί σε εικασίες σχετικά με τις μελλοντικές πολιτικές κατευθύνσεις ή τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου του Τραμπ, διευκρινίζοντας… «Η εξαγωγή συμπερασμάτων βάσει προσωπικών ιστοριών στην πολιτική συχνά αποδεικνύεται ασυνεπής.
Υπάρχει μια παροιμία: ‘Βαρύ το στέμμα.’ Πιστεύουμε ότι αυτή η αρχή θα ισχύσει και εδώ».
Ο Φιντάν τόνισε την ανάγκη να προετοιμαστεί η Τουρκία για πιθανές αβεβαιότητες, επεξεργαζόμενη εναλλακτικά πολιτικά σενάρια ενόψει μιας πιθανής δεύτερης θητείας του Τραμπ. Υπογράμμισε ότι η ετοιμότητα απέναντι σε διαφορετικές διαφορετικές είναι κρίσιμο στοιχείο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Αναφερόμενος στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, ο Fidan παρατήρησε ότι με την πάροδο των χρόνων, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υιοθετήσει μια ισχυρή φιλοϊσραηλινή στάση. Αυτή η κατεύθυνση, με τον ίδιο, έχει εδραιωθεί βαθιά μόνο στο Κογκρέσο, αλλά και στο ευρύτερο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, διαμορφώνοντας τις βασικές γραμμές της αμερικανικής πολιτικής.
«Η υποστήριξη στο Ισραήλ, ακόμα και στον βαθμό προώθησης μιας σιωνιστικής ατζέντας, έχει γίνει σχεδόν προϋπόθεση στην αμερικανική πολιτική», τόνισε.
Ο Φιντάν εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την αμερικανική στάση, τονίζοντας ότι υπό την ηγεσία του Μπάιντεν, η κατάσταση στη Γάζα έχει κλιμακωθεί σε αυτό που χαρακτήρισε ως πράξεις γενοκτονίας.
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι δυσμενείς σε σχέση με το Ισραήλ θα μπορούσαν να παρατηρηθούν και υπό ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις, υπογραμμίζοντας τη συνεχή φύση του ζητήματος ανεξαρτήτως πολιτικής ηγεσίας.
«Ελπίζουμε ότι ο Trump θα τηρήσει την υπόσχεσή του να μην ξεκινήσει νέους πολέμους, επεκτείνοντας αυτή τη δέσμευση και στο παλαιστινιακό ζήτημα», πρόσθεσε.
Ο Fidan δήλωσε ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία καθοδηγούνται κυρίως από την επιφύλαξη αμερικανικών συμφερόντων, όπως ο έλεγχος των πετρελαϊκών αποθεμάτων της περιοχής και η διασφάλιση της ασφάλειας του Ισραήλ.
Σχολίασε: «Έχουμε ξεκαθαρίσει στους Αμερικανούς ομολόγους μας ότι αν υπάρχει μια δομή που απειλεί την Τουρκία, ο αγώνας μας θα συνεχιστεί, ακόμα και πέρα από τα σύνορά μας».
Επισήμανε επίσης ότι αυτή η στάση υποδηλώνει τη μετάβαση της Τουρκίας από μια αμυντική στρατηγική σε μια πιο προληπτική στρατηγική.
«Άλλοι περιφερειακοί παράγοντες και χώρες πρέπει να κατανοήσουν την αποφασιστικότητά μας», δήλωσε, επιμένοντας ότι οι ενέργειες της Τουρκίας δεν αφορούν επεκτατισμό αλλά διασφάλιση της εθνικής της ασφάλειας.
Κώστας Καζάκος Τα άγνωστα παιδιά και η απώλεια της κόρης του που δεν ξεπέρασε ποτέ…
Σκληρή σύγκρουση Μαρινάκη με την κυβέρνηση ξεκινά μετά τις διώξεις με την ΠΑΕ Ολυμπιακός να…
Δημήτρης Σούρας: Η σύζυγος και η πανέμορφη κόρη του γνωστού ψυχιάτρου που ήταν δίπλα του…
Εμφανίστηκε ο Ιησούς Χριστός στον ουρανό; Εικόνες που προκαλούν δέος και χιλιάδες πιστοί μιλούν για…
Έκτακτη ανακοίνωση από την Εθνική Τράπεζα προκαλεί σοκ και αναστάτωση σε χιλιάδες καταθέτες Έκτακτη ανακοίνωση…
Ο Μπάιντεν χάθηκε μέσα στο δάσος στον Αμαζόνιο! Στο φως βίντεο που προκαλεί σοκ και…