Η τυρόπιτα κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ελληνική γαστρονομία. Αποτελώντας ένα αγαπημένο σνακ αλλά και μια δημοφιλή επιλογή για πρωινό.
Στη συνέχεια, θα βρείτε μια απλή συνταγή για να φτιάξετε μια κλασική, παραδοσιακή τυρόπιτα με τραγανά φύλλα κρούστας, την προσθήκη σόδας για αφράτη υφή. Και μια πλούσια γέμιση από μπεσαμέλ.
Για την κρεμώδη μπεσαμέλ:
1 λίτρο φρέσκο, πλήρες γάλα
100 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος
100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κρόκοι από μεσαία αυγά
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
Αλάτι (προαιρετικά, ανάλογα με τη γεύση)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά, ανάλογα με τη γεύση)
150 γραμμάρια γραβιέρα, τριμμένη
500 γραμμάρια φέτα, θρυμματισμένη με το χέρι
450 γραμμάρια φύλλα κρούστας για πίτες
150 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο
330 ml σόδα
Οδηγίες βήμα προς βήμα:
Αρχικά βάζουμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθεί απαλά.
Έπειτα προσθέτουμε το βούτυρο και περιμένουμε να λιώσει εντελώς.
Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά με ένα σύρμα χειρός.
Στη συνέχεια ενσωματώνουμε το γάλα σταδιακά, σε μικρές δόσεις. Είναι σημαντικό να προσθέτουμε κάθε δόση αφού απορροφηθεί η προηγούμενη.
Μετά από κάθε προσθήκη γάλακτος, ανακατεύουμε καλά με το σύρμα για να διαλύσουμε τυχόν σβώλους.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα ασταμάτητα για να μην κολλήσει το μείγμα και δημιουργηθούν σβώλοι.
Ωστόσο επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλη την ποσότητα του γάλακτος.
Μόλις η μπεσαμέλ αρχίσει να κάνει μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια, είναι έτοιμη. Η υφή της πρέπει να είναι κρεμώδης και λεία.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τη τριμμένη γραβιέρα, το πιπέρι και το φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν ομοιόμορφα στην μπεσαμέλ.
Επιπλέον προσθέτουμε τη φέτα, την οποία έχουμε θρυμματίσει με τα χέρια μας, και ανακατεύουμε απαλά με το σύρμα για να μην λιώσει εντελώς.
Επίσης ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών και ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως στην μπεσαμέλ.
Κατόπιν δοκιμάζουμε τη γέμιση και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.
Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή της ΒΙΠΕ Αχαΐας, η κυκλοφορία έχει διακοπεί και…
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υπόθεση της μεταγραφής του Αζεντίν Ουναχί στον Παναθηναϊκό. Με γαλλικά…
Σάλος: Ο Λάκης Γαβαλάς βγήκε εντελώς γυμνός στα 74 του χρόνια και προκαλεί να τον…
Απίστευτο ξύλο σε πανηγύρι με τη Γωγώ Τσαμπά στο Αγρίνιο με κλωτσομπουνιές και καρέκλες στον…
Σε πύρινο κλοιό ξανά η Ελλάδα - Όλες οι επικίνδυνες φωτιές που βρίσκονται σε εξέλιξη…
Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε σήμερα, Τρίτη (12/8), τη Δυτική Παπούα της…