Τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα με το στολισμένο δέντρο, τα λαμπιόνια και φυσικά… τα μελομακάρονα! Σας παρουσιάζουμε τη συνταγή της Σούλας Λεβέντη για τα απόλυτα μελωμένα και τραγανά μελομακάρονα του 2025, που θα λατρέψει όλη η οικογένεια.
Υλικά για τα Μελομακάρονα
Ελαιόλαδο: 3 ποτήρια
Ζάχαρη: 1 ποτήρι
Κανέλα: 1 κ.γ.
Γαρίφαλο: 1 κοφτό κ.γ.
Μαγειρική Σόδα: 1½ κ.γ.
Μπέικιν Πάουντερ: 1 κ.γ.
Ξύσμα Πορτοκαλιού: Από 3 πορτοκάλια
Φυσικός Χυμός Πορτοκαλιού: 1 ποτήρι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: Περίπου 1½ κιλό
Υλικά για το Σιρόπι
Ζάχαρη: 2 ποτήρια
Μέλι: 2 ποτήρια
Νερό: 2 ποτήρια
Κονιάκ: ½ ποτηράκι
Κανέλα: 1 ξυλάκι
Για το Πασπάλισμα
Καρύδια: Τριμμένα (κατά βούληση)
Μέλι: (Κατά βούληση)
Εκτέλεση Βήμα προς Βήμα
1. Ετοιμασία Ζύμης
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε καλά το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, τη μαγειρική σόδα, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε τελευταίο το αλεύρι (ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ).
Πλάθουμε τα μελομακάρονά μας και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
2. Ψήσιμο
Ψήνουμε στους 180°C σε αέρα μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις ψηθούν, τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρώς (να είναι χλιαρά).
3. Σιρόπιασμα
Σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό, το κονιάκ και το ξυλάκι κανέλας.
Βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δέσει το σιρόπι. Το σιρόπι πρέπει να είναι καυτό.
Σιροπιάζουμε τα χλιαρά μελομακάρονα βουτώντας τα στο καυτό σιρόπι.
4. Το Τελείωμα
Πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με τριμμένο καρύδι και, αν θέλουμε, περιχύνουμε με επιπλέον μέλι.
Η συνταγή είναι της Σούλα Λεβέντη
Καλή σας απόλαυση!
Χορηγούμενο