Η Βραζιλία θεσπίζει «Εθνική Ημέρα του Έλληνα Μετανάστη»! Σύμφωνα με δημοσίευμα του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννη Χρυσουλάκη, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, επικύρωσε νόμο που ψηφίστηκε από το Εθνικό Κογκρέσο, καθιερώνοντας την 21η Σεπτεμβρίου ως «Εθνική Ημέρα του Έλληνα Μετανάστη» (Dia Nacional do Imigrante Grego) σε όλη τη χώρα.
Η καθιέρωση της Εθνικής Ημέρας Μετανάστη ήταν αποτέλεσμα πολυετούς αγώνα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Βραζιλίας και του προέδρου της, του κ. Σταύρου Κυριόπουλου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του – στην ίδια εκπομπή – οι Έλληνες της Βραζιλίας σήμερα φτάνουν τους 50.000, από τους οποίους οι 20.000 ζουν στο Σάο Πάολο, τη μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα της Λατινικής Αμερικής. Πρόκειται για μια κοινότητα πολύ στενά δεμένη που τροφοδοτήθηκε κυρίως από το μεταναστευτικό κύμα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, απλωμένη σε δύο γειτονιές στο κέντρο της πόλης, γύρω από τις εκκλησίες της. Τα χρόνια που πέρασαν έφεραν μεγάλες αλλαγές, κυρίως με γάμους έξω από την ελληνική κοινότητα, που είχαν σαν αποτέλεσμα την απομάκρυνση από ήθη και έθιμα, αλλά και την εξάπλωση των ομογενών σε όλο τον ιστό της πόλης. Ωστόσο, η ελληνική κοινότητα του Σάο Πάολο, διοργανώνει εκδηλώσεις, συγκεντρώνοντας τους ομογενείς, ενώ εξακολουθεί να λειτουργεί ελληνικό απογευματινό σχολείο.
Σύμφωνα με έναν πρόσφατα εγκεκριμένο νόμο, η «Εθνική Ημέρα του Έλληνα Μετανάστη» θα γιορτάζεται ετησίως σε όλη τη Βραζιλία. Αυτή η σημαντική απόφαση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Βραζιλίας αναγνωρίζει την συμβολή των Ελλήνων μεταναστών στην ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία της χώρας.
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Η παγκόσμια φωνή μας» της «Φωνής της Ελλάδας», ο καθηγητής Αναστάσιος Τάμης, ιδρυτικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Μελετών και Έρευνας του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, αναφέρθηκε σε επιφανείς Έλληνες στη Βραζιλία. Αυτοί περιλαμβάνουν τον Αβραάμ Νάσαρ και τον αδελφό του Πρόδρομο, που μετανάστευσαν από τη Μικρά Ασία στο Σάο Πάολο, τον Νικόλαο Παπατζανάκη από την Κρήτη, ο οποίος έζησε στο Σάντος το 1911, τον Ευάγγελο Βάρβα το 1924, τον Ηλία Διαμανή από την Αιτωλία το 1927, τον Γαβριήλ Κομνηνό από το Καστελόριζο το 1904, τον Ιωάννη Κοτζιά από το Καστελόριζο που ζούσε στον Παρανά το 1919 και τον Ευάγγελο Μαρκόπουλο, που μετανάστευσε στο Ρίο το 1929 για να ξεφύγει από τα Τάγματα Εργασίας μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.
Η καθιέρωση της Εθνικής Ημέρας Μετανάστη είναι το αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Βραζιλίας και του προέδρου της, κ. Σταύρου Κυριόπουλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Έλληνες στη Βραζιλία σήμερα αριθμούν περίπου 50.000, εκ των οποίων οι 20.000 ζουν στο Σάο Πάολο, τη μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα στη Λατινική Αμερική. Αυτή η κοινότητα είναι πολύ δεμένη και κυρίως αναπτύχθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, διατηρώντας παραδόσεις και διοργανώνοντας εκδηλώσεις. Αν και οι γάμοι εκτός της ελληνικής κοινότητας και άλλες αλλαγές έχουν επηρεάσει τη διατήρηση των εθίμων, η ελληνική κοινότητα του Σάο Πάολο εξακολουθεί να διοργανώνει εκδηλώσεις και να λειτουργεί ελληνικό απογευματινό σχολείο.
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε το πρωί της Παρασκευής, 22 Νοεμβρίου,…
Μια από τις πιο ασυνήθιστες και ανησυχητικές υποθέσεις λαθρεμπορίας άγριας ζωής σημειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο…
Η Δέσποινα Μοιραράκη έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνιση της μετά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας…
Δύο περιοχές της Ελλάδας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ακόμη τριήμερο πριν από…
Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε σε δημοτικό σχολείο στα Τρίκαλα. Εκεί ένας έντονος καβγάς ανάμεσα σε μαθητές…
Το γάλα σύκου είναι ο ανεκτίμητος χυμός της φύσης με τα απίστευτα οφέλη για τον…