ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ηφαίστεια στην Ανταρκτική: Κίνδυνος για παγκόσμια καταστροφή και άνοδο της θάλασσας

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η πλήρης κατάρρευση του στρώματος πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής δεν θα συμβεί πριν από το 2300

Published by
Συντακτική Ομάδα

Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση. Καθώς η νέα έρευνα προειδοποιεί ότι περισσότερα από 100 ηφαίστεια, κρυμμένα κάτω από το στρώμα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής, ενδέχεται να εκραγούν. Προκαλώντας ανυπολόγιστες συνέπειες. Ωστόσο το συγκεκριμένο στρώμα πάγου είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην κατάρρευση λόγω της αυξανόμενης τήξης που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.

Επίσης η τήξη των πάγων μειώνει την πίεση στην επιφάνεια. Δημιουργώντας ένα φαινόμενο ανύψωσης στο υπέδαφος. Αυτό επιτρέπει στους θαλάμους μάγματος να διαστέλλονται, αυξάνοντας την πιθανότητα εκρήξεων καθώς ασκείται πίεση στα τοιχώματα και απελευθερώνονται αέρια από το μάγμα. Ακόμη, όταν τα ηφαίστεια εκρήγνυνται, η θερμότητα που απελευθερώνεται επιταχύνει την τήξη, δημιουργώντας έναν καταστροφικό κύκλο.

Ωστόσο οι ειδικοί χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις για να μελετήσουν αυτό το φαινόμενο και διαπίστωσαν ότι η διαδικασία μπορεί να επισπεύσει το αρχικό στάδιο εκρήξεων κατά δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες χρόνια. Ενώ η Δυτική Ανταρκτική είναι ακατέργαστη, οι έμμεσες από την ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι ανησυχητικές. Καθώς η κατάρρευση του στρώματος πάγου μπορεί να αυξήσει τη στάση της θάλασσας κατά περισσότερα από 57 μέτρα. Απειλώντας πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η Σαγκάη και το Τόκιο.

Παρότι οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η πλήρης κατάρρευση του στρώματος πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής δεν θα συμβεί πριν από το 2300, αναγνωρίζουν ότι το φαινόμενο του κύκλου τήξης-ηφαιστικότητας μπορεί να επισπεύσει την καταστροφή. Επομένως, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί με ακρίβεια ο ρυθμός αυτής της διαδικασίας.

Ηφαιστειακή δραστηριότητα

Παρόμοια φαινόμενα έχουν εντοπιστεί στην Παταγονία, όπου οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τήξη των πάγων είχε αυξήσει τη συχνότητα των εκρήξεων ηφαιστείων πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Αυτά τα δεδομένα ενισχύουν την υπόθεση ότι η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει μόνο την τήξη των πάγων. Αλλά και την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Geochemistry, Geophysics, Geosystems. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση δράση και περαιτέρω μελέτες.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Ηράκλειο: Θρήνος για τον 11χρονο – Νεκρός μετά την ανάσυρση από την παραλία Μαδέ

Τραγικό τέλος είχε ένα 11χρονο αγόρι αλλοδαπής καταγωγής. Το οποίο ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του…

5 δευτερόλεπτα ago

Ντονάτας Ρούμσας: Ο διαιτητής της διπλής κίτρινης στον Βαγιαννίδη με ιστορικό αμφιλεγόμενων αποφάσεων

Ο Ντονάτας Ρούμσας, ο Λιθουανός διαιτητής που απέβαλε τον Γιώργο Βαγιαννίδη στον αγώνα Ρέιντζερς-Παναθηναϊκός, έχει…

10 λεπτά ago

Σαλάτα με σύκα και μοτσαρέλα: Η δροσερή πρόταση του καλοκαιριού

Αυτή η συνταγή σας προσκαλεί να δημιουργήσετε μια δροσερή και γευστική σαλάτα. Ιδανική για τις…

31 λεπτά ago

Σοβαρό τροχαίο στο Μενίδι: Λεωφορείο προσέκρουσε σε ψησταριά – Πληροφορίες για τραυματίες

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε πριν από λίγο στο Μενίδι, προκαλώντας αναστάτωση, όταν ένα λεωφορείο εξετράπη της…

47 λεπτά ago

«Κοντά στην Οβιέδο ο Μαξίμοβιτς» – Αποκάλυψη στην Ισπανία για το κόστος της μεταγραφής

Έντονη είναι η φημολογία στην Ισπανία σχετικά με το μέλλον του Νεμάνια Μαξίμοβιτς. Και την…

50 λεπτά ago

Άμπου Ντάμπι: Η EuroLeague «κλείδωσε» δύο Final Four για το 2027 και το 2029

Ενώ η σημερινή συνεδρίαση των μετόχων της EuroLeague δεν κατέληξε σε απόφαση για τον τόπο…

2 ώρες ago