Καισαρική και θηλασμός: Πως επηρεάζουν το ανοσοποιητικό των μωρών; Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή ενδέχεται να έχουν ασθενέστερη ανοσολογική αντίδραση σε ορισμένα παιδικά εμβόλια συγκριτικά με εκείνα που γεννήθηκαν φυσιολογικά, σύμφωνα με μελέτη Σκωτσέζων επιστημόνων.
Τα επίπεδα αντισωμάτων μπορούν να μετρηθούν στο αίμα ή στο σάλιο. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα μωρά που γεννήθηκαν φυσιολογικά είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων στο σάλιο τους μετά τον εμβολιασμό για πνευμονία στον πρώτο χρόνο και για μηνιγγιτιδόκοκκο στους 18 μήνες.
Πίνετε καφέ; Έτσι θα τον μετατρέψετε σε αντıφλεγμονώδη «βόμβα» για το ανοσοποιητικό σας!
«Τα εμβόλια είναι από τους καλύτερους τρόπους προστασίας του παιδιού από ασθένειες», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Debby Bogaert, κλινική συνεργάτιδα και σύμβουλος παιδιατρικών λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
«Παρά τις παρατηρούμενες διαφορές στην αντίδραση των δύο ομάδων, και οι δύο παρείχαν επαρκή ανοσολογική απόκριση για να προστατευθούν από λοιμώξεις», πρόσθεσε.
Η μελέτη δεν κατέληξε σε συμπεράσματα σχετικά με την ευπάθεια των μωρών που γεννιούνται με καισαρική τομή σε άλλες ιώσεις όπως η Covid-19, η γρίπη ή ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).
«Η έρευνά μας επικεντρώθηκε μόνο σε εμβόλια που χορηγούνται στην πρώιμη παιδική ηλικία και προστατεύουν από συγκεκριμένες λοιμώξεις του αναπνευστικού και μηνιγγίτιδα», ανέφερε η Bogaert.
Η μελέτη διεξήχθη στην Ολλανδία, όπου οι εμβολιαστικές πρακτικές διαφέρουν από τις ΗΠΑ. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνιστά τέσσερις δόσεις του εμβολίου κατά της πνευμονίας στους 2, 4, 6 και 12-15 μήνες, ενώ το εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο δεν είναι συνήθης πρακτική για τα βρέφη.
Επιπλέον, τα βρέφη που γεννήθηκαν φυσιολογικά παρουσίασαν αλλαγές στη σύνθεση των εντερικών βακτηρίων, συνδεόμενες με καλύτερη ανοσολογική απόκριση στα δύο εμβόλια.
Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι ο τρόπος τοκετού μπορεί να επηρεάσει την ανοσολογική αντίδραση στα εμβόλια, δήλωσε ο Δρ. Paul Krogstad, καθηγητής παιδιατρικής και μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Λος Άντζελες.
«Τα βρέφη που θήλασαν και γεννήθηκαν φυσιολογικά παρουσίασαν τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων από αυτά τα δύο εμβόλια», ανέφερε ο Krogstad.
«Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ θηλασμού ή μπιμπερό, αλλά ο τρόπος τοκετού καθορίζεται κυρίως από το τι είναι πιο ασφαλές για τη μητέρα και το βρέφος», πρόσθεσε.
Η μελέτη δεν υποστηρίζει ότι τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή θα είναι πιο ευπαθή σε ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια.
«Απλώς δείχνει ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι τόσο καλά προετοιμασμένο να παράγει αντισώματα που μετρούμε στο εργαστήριο», σημείωσε ο Κrogstad.
Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την επίδραση των ευρημάτων στην υγεία των βρεφών.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Communications.
Επιστήμονες βρήκαν που κρύβονται οι εξωγήινοι! Η απάντηση που θα σας αφήσει άφωνους και το…
Αστυνομικός που ήταν και παντρεμένος ερχόταν σε συνουσία με πτώματα ακόμη και μικρών παιδιών Αστυνομικός…
Με ποιόν είναι παντρεμένη η Ειρήνη Μουρτζούκου; Η απάτη και η μπίζνα με τους εικονικούς…
Το άγνωστο Μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που είναι κρυμμένο και προκαλεί δέος σε όλον τον…
Ποιά είναι η γυναίκα πίσω από το Άγαλμα της Ελευθερίας; Η εντυπωσιακή καλλονή που φέρει…
H Ειρήνη Μουρτζούκου επιτέθηκε σε δημοσιογράφο on camera έξω από το Α.Τ. Χαλανδρίου κατά την…