Κάστανα: Απίστευτα οφέλη και μοναδικές συνταγές για να τα απολαύσετε! Η πλούσια θρεπτική τους αξία και εύκολοι τρόποι για τα φτιάξετε
Κάστανα: Απίστευτα οφέλη και μοναδικές συνταγές για να τα απολαύσετε… Τα κάστανα, είτε τα προτιμάτε βραστά, είτε ψητά, ξεχωρίζουν για την πλούσια γεύση τους και τη θρεπτική τους αξία, παρόλο που είναι αρκετά θερμιδογόνα. Στην Ελλάδα οι καστανιές αναπτύσσονται σε πολλές περιοχές όπως η Μακεδονία, η Θεσσαλία, αλλά και στα ορεινά της Κρήτης και της Λέσβου. Η συγκομιδή τους ξεκινά από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Το κάστανο αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά σνακ του χειμώνα για πολλούς λόγους.
Γιατί τα κάστανα είναι τόσο υγιεινά;
Λιγότερο λίπος από άλλους ξηρούς καρπούς… Σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς, τα κάστανα περιέχουν λιγότερο λίπος, αλλά είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα.
Θερμίδες… Μια μερίδα 100 γραμμαρίων κάστανα περιέχει περίπου 300 θερμίδες. Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι καλό να καταναλώσετε περιορισμένες ποσότητες.
Πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας… Παρότι τα κάστανα έχουν διατροφικό προφίλ παρόμοιο με αμυλώδεις τροφές, όπως η πατάτα ή το καλαμπόκι, παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη.
Φυτικές ίνες… Τα 100 γραμμάρια κάστανα προσφέρουν περίπου 8,1 γραμμάρια φυτικών ινών, καλύπτοντας το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.
Βιταμίνη C… Τα κάστανα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, με 43 mg ανά 100 γραμμάρια, δηλαδή σχεδόν το 70% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης.
Φυλικό οξύ… Μια μερίδα 100 γραμμαρίων προσφέρει περίπου 62 mg φυλλικού οξέος, που καλύπτει το 15,5% της ημέρας ανάγκης.
Υγιή λιπαρά… Τα κάστανα είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης και την αύξηση της καλής (HDL).
Πλούσια σε μετάλλα… Περιέχουν σημαντικά μετάλλα, όπως σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φωσφόρο και ψευδάργυρο.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β… Τα κάστανα παρέχουν υψηλά ποσοστά βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως νιασίνη, πυριδοξίνη, θειαμίνη και ριβοφλαβίνη.
Χωρίς γλουτένη… Τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη, καθιστώντας τα κατάλληλα για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή πάσχουν από κοιλιοκάκη.
Η διατροφική τους αξία, σε συνδυασμό με την πλούσια γεύση και την ευκολία της κατανάλωσής τους, καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για σνακ κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Πώς να Ετοιμάσετε Βραστά και Ψητά Κάστανα στο Σπίτι
Τα κάστανα είναι μια αγαπημένη λιχουδιά που μπορούμε εύκολα να βρούμε έτοιμα στην αγορά, είτε από τους καστανάδες είτε συσκευασμένα στα super markets και delicatessen. Ωστόσο, η παρασκευή τους στο σπίτι είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να δώσει ακόμη καλύτερη γεύση. Ας δούμε πώς μπορούμε να ετοιμάσουμε βραστά ή ψητά.
Βρασμένα Κάστανα
Για να βρείτε κάστανα, θα χρειαστείτε περίπου 20 με 30 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Ένα σημαντικό βήμα πριν τα βράσετε είναι να χαράξετε κατά μήκος της κυρτής πλευράς τους. Αυτή η τομή βοηθά ώστε να ξεφλουδίζονται πιο εύκολα μετά το βράσιμο. Το μυστικό είναι να τα καθαρίσεις όσο είναι ακόμα ζεστά, γιατί έτσι αφαιρείται το κέλυφος και η εσωτερική φλούδα με μεγαλύτερη ευκολία.
Δείτε επίσης – Προσοχή: Ποιοί ξηροί καρποί βλάπτουν την υγεία μας;
Ψητά Κάστανα
Αν προτιμάτε τα ψητά κάστανα, δεν χρειάζεται να αναζητήσετε τον καστανά της γειτονιάς, καθώς μπορείτε να τα ετοιμάσετε εύκολα στο σπίτι, είτε στο τζάκι είτε στο γκριλ της κουζίνας. Πριν τα ψήσετε, θα πρέπει να τα χαράξετε, είτε οριζόντια σε κάθε πλευρά είτε με έναν σταυρωτό τρόπο στη στρογγυλή πλευρά τους.
Για ψήσιμο στο τζάκι, υπάρχουν ειδικές σχάρες για κάστανα που μπορείτε να βρείτε παντού στην αγορά. Τοποθετήστε τη σχάρα πάνω από τη θράκα χωρίς φλόγα και γυρίστε τα κάστανα τακτικά ώστε να μην καούν. Εναλλακτικά, στο γκριλ της κουζίνας τα κάστανα χρειάζονται περίπου 20 λεπτά ψήσιμο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να γυρίζετε συχνά για να ψηθούν ομοιόμορφα και να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Εάν δεν έχετε τζάκι ή γκριλ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια γκριλιέρα (τηγάνι με ραβδώσεις) πάνω στο μάτι της κουζίνας. Είναι ένας εύκολος πρακτικός τρόπος για να φτιάξετε ζεστά και αρωματικά κάστανα μόνοι στο σπίτι σας.
Με αυτές τις ζεστές μεθόδους, μπορείτε να απολαύσετε κάστανα φρέσκα και, με όλη τη γεύση και τη θρεπτική αξία τους να παραμένουν αναλλοίωτες.
Δείτε επίσης – Ποιοί είναι οι «θαυματουργοί» ξηροί καρποί που θωρακίζουν τους πνεύμονες;
Κέικ με κάστανα, φουντούκια και γλάσο λευκής σοκολάτας
Αν ψάχνετε για μια γλυκιά επιλογή για το γιορτινό τραπέζι σας, αυτό το κέικ είναι ιδανικό! Συνδυάζει την πλούσια γεύση της κουβερτούρας με κάστανα και φουντούκια, δημιουργώντας έναν πρωτότυπο και εντυπωσιακό γευστικό συνδυασμό που σίγουρα θα κερδίσει τις εντυπώσεις.
Διαδικασία Παρασκευής
Βήμα 1: Προετοιμασία των Υλικών
Μουλιάζουμε τα μαρόν γλασέ στο ρούμι για μερικές ώρες και στη συνέχεια τα στραγγίζουμε καλά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι (Φαρίνα) με τα βρασμένα κάστανα, τα φουντούκια και τα κομματιασμένα μαρόν γλασέ.
Βήμα 2: Χτύπημα των Υλικών
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη (άχνη και κρυσταλλική) σε μέτρια ταχύτητα για λίγα λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και αφράτο. Στη συνέχεια, σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
Βήμα 3: Προετοιμασία και Ψήσιμο του Κέικ
Στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ με λαδόκολλα και τη γεμίζουμε κατά τα 2/3 με το μίγμα. Προσθέτουμε κομματάκια από την Κουβερτούρα 54% Κακάο και ψήνουμε το κέικ στο φούρνο για περίπου 50 λεπτά. Όταν το κέικ κρυώσει λίγο, το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Βήμα 4: Προετοιμασία του Γλάσου
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε τη λευκή κουβερτούρα σε κομματάκια, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει εντελώς και να αποκτήσει μια λεία υφή. Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει και να τοποθετήσουμε στο ψυγείο για λίγο, μέχρι να πήξει.
Βήμα 5: Τελικό Στάδιο και Σερβίρισμα
Πριν χρησιμοποιήσουμε το γλάσο, το χτυπάμε δυνατά με έναν αυγοδάρτη για να αφρατέψει. Περιχύνουμε το κέικ με το λευκό γλάσο και πασπαλίζουμε την επιφάνειά του με καβουρδισμένα φουντούκια και κομμάτια μαρόν γλασέ που έχουν μουλιάσει στο ρούμι.
Αυτό το κέικ με κάστανα, φουντούκια και σοκολάτα είναι μια εξαιρετική πρόταση για το γιορτινό τραπέζι, που θα κλέψει τις εντυπώσεις με την ξεχωριστή του γεύση και την εκλεπτυσμένη του εμφάνιση.
Δείτε επίσης – Τροφές που ενισχύουν τον οργανισμό και βοηθούν στην απώλεια βάρους
Χοιρινό με κυδώνια, μήλα και κάστανα
Το χοιρινό κρέας αποκτά εξαιρετική γεύση όταν μαρινάρεται σε μέλι και κρασί, και στη συνέχεια μαγειρεύεται αργά με την προσθήκη κάστανων, κυδωνιών και μήλων. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο με εξαιρετική γεύση και αρώματα.
Διαδικασία Παρασκευής
Βήμα 1: Μαρινάρισμα του Χοιρινού
Σε ένα βαθύ σκεύος, ανακατέψτε το λευκό κρασί με μια κουταλιά μέλι, μέχρι να διαλυθεί καλά. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι, και το χοιρινό μέσα στο μείγμα. Αφήστε το να μαριναριστείτε στο ψυγείο για όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα, βγάλτε το κρέας και το ανέβασε το σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει, διατηρώντας τη μαρινάδα για μετέπειτα χρήση.
Βήμα 2: Σοτάρισμα και Μαγείρεμα
Μόλις στραγγίξει το κρέας, ζεστάνετε λάδι και βούτυρο σε μια φαρδιά κατσαρόλα. Σοτάρετε το χοιρινό μαζί με τα κρεμμύδια, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Στη συνέχεια, προσθέστε τη μαρινάδα με το κρασί και το μέλι, μαζί με λίγο νερό. Χαμηλώστε τη φωτιά, καλύψτε την κατσαρόλα και αφήστε την κρέας να μαγειρευτεί αργά, προσθέτοντας λίγο νερό για να μην στεγνώσει.
Βήμα 3: Προετοιμασία των Κάστανων
Χαράξτε τα κάστανα και ψήστε τα στη σχάρα. Όταν κρυώσουν, αφαιρέστε τον κέλυφο και την εσωτερική φλούδα τους.
Βήμα 4: Μαγείρεμα με Φρούτα και Μπαχαρικά
Προσθέστε τα κυδόνια, τα μήλα, τα κάστανα, τα δαφνόφυλλα και την κανέλα πάνω από τον κρέα. Ρίξτε από πάνω το χυμό λεμονιού και καλύψτε ξανά την κατσαρόλα. Συνεχίστε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι τα τρόφιμα να μαλακώσουν, χωρίς να ανακατεύετε το για να διατηρηθούν τα κομμάτια ακέραια. Όταν η σάλτσα δέσει και πάρει την επιθυμητή υφή, αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά.
Δείτε επίσης – Πως θα δείχνει το σώμα μας 20 χρόνια νεότερο; Τα μυστικά ενός γιατρού
Το χοιρινό με κάστανα, κυδώνια και μήλα είναι έτοιμο να σερβιριστεί, αποκαλύπτοντας έναν συνδυασμό γλυκών και αλμυρών γεύσεων που θα ενθουσιάσει κάθε καλεσμένο σας.
Χορηγούμενο